Ny gastro-konkurrence hylder topkokkes innovative retter med fisk og skaldyr
På trods af de mange lokale fiske- og skaldyrsarter, spiser danskerne for lidt fisk set i forhold til de officielle kostråd og anbefalinger.
Men der kan fremtrylles masser af smag med havets fristelser, og derfor lancerer Danmarks Fiskeriforening, Landbrug & Fødevarer og Partnerskabet for fisk og skaldyr nu en ny konkurrence, der skal vise, hvorfor fisk og skaldyr er noget af det ypperste, man kan servere.
Den nye gastro-konkurrence får navnet Årets Ret med Fisk & Skaldyr, og hylder den kok og restaurant i Danmark, der har formået at skabe en unik ret, der viser hvad kategorien kan byde på.
- Det er topkokke, der sætter barren for, hvad der kan udrettes i et køkken. Det er dem, både andre kokke og generelle madinteresserede kigger efter, når de leder efter inspiration og nye madtendenser. Udviklingen begynder hos topkokkene, når de skaber inspirerende retter, der får folk til at spærre øjnene op for anderledes måder at gribe råvarerne an på, siger Mette Jasper Gammichia, afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.
Et hav af smagsvariationer
For mange kokke repræsenterer fisk og skaldyr et væld af muligheder for at skabe unikke smagsoplevelser. Med Årets Ret med Fisk & Skaldyr, bliver de stærkeste præstationer nu velfortjent hædret.
Retten skal præsentere fisk og skaldyr i tråd med tidens ånd. Derfor skal værdier som lokal forankring, bæredygtighed, ansvarligt fiskeri og kvalitetsråvarer skinne igennem i skabelsen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr. Og det er en udfordring, som branchen er godt rustet til, mener Mikkel Maarbjerg, der sidder i jyryen i den nye konkurrence.
- Vi kokke elsker at arbejde med højkvalitetsprodukter. Frisk, dansk fisk og skaldyr er i en klasse for sig, bl.a. fordi der er så mange arter, smage og teknikker at lege med – mange flere end de fleste tror. Årets ret med Fisk og Skaldyr kommer til at udbrede den glæde og stolthed, der findes omkring lokale kvalitetsprodukter og der kommer et fornyet fokus på fisk og skaldyrs gastronomiske egenskaber.
- Jeg tror på, at kokkene kan fremelske fantastiske smagsoplevelser med fisk og skaldyr, der kan være med til at inspirere til nytænkning ude i både de professionelle og private køkkener.” siger Mikkel Maarbjerg, jurymedlem, kok og gastronomisk konsulent hos Kirk+Maarbjerg.
Gastronomisk festdag
Årets Ret med Fisk & Skaldyr er skabt for at hylde kategorien og sætte fokus på de mange muligheder, smagssammensætninger og arter, der kan bruges til at lave lækre og velsmagende retter.
Konkurrencen er skabt med udgangspunkt i den succesfulde konkurrence Årets Ret med Gris, der i 2021 afholdes på tiende år.
Både Årets Ret med Fisk & Skaldyr samt Årets Ret med Gris løber af stablen 29. november 2021, når Nordens førende restaurantguide, White Guide, afholder deres årlige lanceringsfest, der hylder Danmarks bedste restauranter og smagsoplevelser.
Det er årets højdepunkt for gastronomiinteresserede og i år skal landets bedste ret med fisk eller skaldyr altså også findes.
Udover titlen for årets bedste ret med fisk, hyldes vinderen af konkurrencen også med en præmie på 25.000 kr.
Alle kan indstille deres bud på Årets Ret med Fisk & Skaldyr til nominering.
Så har du selv, din kokkekollega eller din favoritrestaurant lavet dette års bedste ret med fisk eller skaldyr, kan du indstille via siden goderaavarer.dk senest den 1. oktober.
Nøgleord
Kontakter
Kristian Grut, seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer: krpg@lf.dk
eller
Landbrug & Fødevarers pressetelefon på 3339 4520
Links
Information om Landbrug & Fødevarer
Om Årets Ret med Fisk 2021
Prisen uddeles for første gang nogensinde. Konkurrencen er skabt i samarbejde mellem Partnerskabet for Fisk & Skaldyr, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Fiskeriforening
Vinderen findes ved juryvotering efter at juryen har besøgt de tre nominerede restauranter. Juryen består af fem endnu ikke offentliggjorte navne fra den gastronomiske scene i Danmark.
Prisen uddeles 29. november ved lanceringen af White Guide 2022. White Guide er en spiseguide, som udkommer én gang om året med anmeldelser af de bedste restauranter i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
1000 børn tager på Madskoler i sommerferien30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer tager 1000 madglade børn grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet. Sammen med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at dyrke madglæden imens nye venskaber spirer.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.
Lokale landmænd tager ansvar i den grønne trepart24.6.2025 10:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring lillebælt.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvar lokalt24.6.2025 10:23:50 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Lillebælt er der god stemning og opbakning fra lodsejerne.
De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet23.6.2025 09:11:00 CEST | Pressemeddelelse
De nominerede til Køkkenprisen er nu fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum