Esbjerg Kommune

Ny gågade indviet i Esbjerg

Del

6 år. 5 etaper. 1 million granitsten. Nu er renoveringen af Esbjergs gågadeområde færdig, og det fejrede borgmester Jesper Frost Rasmussen ved at lægge sidste sten på værket.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen lægger sammen med brolæggerne den sidste sten i Esbjergs nye gågade. Foto: Esbjerg Kommune
Borgmester Jesper Frost Rasmussen lægger sammen med brolæggerne den sidste sten i Esbjergs nye gågade. Foto: Esbjerg Kommune

Markeringen af Esbjergs nye gågade blev ikke den store folkefest, som lå i kortene. Med ambitionen om at skabe borgernes gade skulle netop borgerne også have spillet en vigtig rolle i fejringen af færdiggørelsen. Som med så meget andet i disse tider blev det til en lidt anderledes begivenhed tidligere i dag.

Under kyndig vejledning af de brolæggere, som har lagt hver en sten i den nye gågadebelægning, kunne borgmester Jesper Frost Rasmussen i dag sætte de sidste sten på plads. Brolæggerne har lagt liv og sjæl i at vise brolæggerkunstens finesser. Mønstret i belægningen er helt unikt for Esbjerg og findes ikke andre steder. Vadehavets foranderlige sandbund fungerer som inspirationen, og frem i gågaden træder et mønster af strømribber, som når tidevandet skyller ind over sandet. Ved at variere granitstenenes farve, størrelse, overflade og arbejde med belægningens fald kopieres naturens enestående mønstre.

Vadehavstemaet ses tydeligt i indretningen af gaden. Bænkene er udformet som bølger, marehalmen er hentet ind og står i de nye planteinstallationer, og gule ravklumper lyser op i gaden. Lege- og aktivitetsområder følger det maritime tema.

”Esbjerg får en gågade, som er en fornøjelse at opleve. Det er meget passende, at byens gågade afspejler havet, for havde det ikke været for Esbjergs beliggenhed ved havet, havde byen ikke udviklet sig til det, som vi kender i dag. Derfor fejrer vi, at Esbjerg får en gågade, som passer til byen”, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Stor velvilje

Det har været det muliges kunst at gennemføre renoveringen, som begyndte i august 2014. Hver af de fem etaper har fokuseret på et afgrænset område. Først er den tidligere belægning blevet fjernet, derefter har DIN Forsyning renoveret kloaksystemet, og til sidst blev der gjort klar til den nye belægning, og endelig kunne de nye bænke, lysarmaturer og legeredskaber komme på plads.

”En gågade har sit helt eget liv, og vi har igennem projektet forsøgt at tage hensyn til butikker, restaurationer og de handlende. Processen har naturligvis været langstrakt, og der skal lyde en stor tak til alle, som med deres velvilje har hjulpet projektet på vej. Der har været en god dialog i gaderne med beboere og butiksdrivende, og det har vores entreprenør bidt mærke i”, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen.

I Kronprinsensgade er renoveringsarbejdet ikke helt slut endnu, men når det sker, ryddes p-pladsen i Borgergade for de skurvogne, som har udgjort basen for arbejdet.

Nyt momentum i udviklingen

Kongensgade blev sidst renoveret i 1983, og siden da er der sket meget i det centrale Esbjerg. En ny gågade skal være med til at give nyt momentum til udviklingen af bylivet.

”Det centrale Esbjerg ser meget anderledes ud, end det gjorde i 2014, da arbejdet med gågaden begyndte. Det var netop håbet, at en attraktiv gågade kunne tiltrække og inspirere til nye projekter. Gågaden blev startskuddet til en overordentlig positiv udvikling, som understøtter ambitionen om, at flere skal bo centralt, mens Esbjerg Kommune styrker det attraktive bymiljø med fx nye ruter, aktivitetszoner og opholdsrum”, siger formand for Plan & Miljøudvalget Karen Sandrini.

For at værne om gågademiljøet er et af de nye tiltag i gaden, at kørende trafik ikke længere er velkommen i gågaden i butikkernes åbningstid. Et nyt pullertsystem venter kun på de afsluttende tests, og derefter vil kørende trafik ikke have adgang til Kongensgade mellem 12-18 på hverdage og 10-16 på lørdage.

1400 paraplyer slippes fri

Som en gave til byen i anledning af indvielsen giver Esbjerg City og Esbjerg Kommune 1400 paraplyer til butikkerne. Paraplyerne kan man låne med hjem gratis, hvis regndråberne melder sig under shoppeturen. Paraplyen sættes tilbage i en af butikkerne ved næste besøg.

Renoveringens etaper

Etape 1: Smedegade til Kirkegade

Etape 2: Kirkegade til Torvet

Etape 3: Torvet til Englandsgade

Etape 4: Englandsgade til Jernbanegade

Etape 5: Smedegade til Stormgade

Kontakter

Borgmester Jesper Frost Rasmussen, mail jesra@esbjergkommune.dk, tlf. 27 24 18 00.

Formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen, mail srlam@esbjergkommune.dk, tlf. 40 12 24 12.

Formand for Plan & Miljøudvalget Karen Sandrini, mail karsa@esbjergkommune.dk, tlf. 22 99 81 87.

Billeder

Borgmester Jesper Frost Rasmussen lægger sammen med brolæggerne den sidste sten i Esbjergs nye gågade. Foto: Esbjerg Kommune
Borgmester Jesper Frost Rasmussen lægger sammen med brolæggerne den sidste sten i Esbjergs nye gågade. Foto: Esbjerg Kommune
Download
Borgmester Jesper Frost Rasmussen, formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen og formand for Plan & Miljøudvalget Karen Sandrini ved indvielsen af Esbjergs nyrenoverede gågade. Foto: Esbjerg Kommune
Borgmester Jesper Frost Rasmussen, formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen og formand for Plan & Miljøudvalget Karen Sandrini ved indvielsen af Esbjergs nyrenoverede gågade. Foto: Esbjerg Kommune
Download

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er kendt som EnergiMetropol i erhvervssammenhænge, men begrebet energi er også relevant i langt bredere forstand. Hele kommunen summer af energi mellem mennesker, og her er stor handlekraft og vilje til at gå nye veje. Erhvervsmæssigt har vi en særlig styrkeposition på energiområdet, og i fremtiden vil en ny type energi i form af digital infrastruktur være med til at definere kommunen. Vi udvikler os hele tiden i en mere bæredygtig retning, og det er vores ambition, at alle skal opleve og bidrage til energien i Esbjerg Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Ny lynladestation ved Esbjerg Lufthavn gør det nemmere at være elbilist i det vestjyske26.12.2020 06:00:00 CETPressemeddelelse

Esbjerg får nu otte nye lynladepunkter, der hver især kan oplade en bil på cirka 20 minutter. Den nye lynladestation, der etableres af ladeoperatøren Clever med selskabets prisvindende design, bliver placeret ved Esbjerg Lufthavn og forventes at være klar til at tage imod elbiler til opladning efter sommerferien 2021. Og det er en gevinst for Esbjerg Kommunes borgere, lyder det fra borgmester Jesper Frost Rasmussen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum