Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Ny fyrværkerikampagne skal få unge til at tænke sig ekstra om, når de fyrer af

Del
”Hva’ vil du helst - lytte til en panser eller miste dine sanser?” Sådan lyder et af dilemmaerne i en ny fælles kampagne fra Københavns Kommune, Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab, der sætter fokus på sikker og tryg brug af fyrværkeri blandt unge

Når sæsonen for farverige raketter, bombastiske batterier og hvinende heksehyl snart begynder igen, gør sæsonen for fyrværkeriskader det desværre også. Det gælder særligt blandt børn og unge. En ny kampagne med budskabet ”Tænk dig om, når du fyrer af” skal med humor og oplysning få dem til at tænke over konsekvenserne for både dem selv og andre, hvis de glemmer fyrværkeriråd- og regler.

”Desværre ved vi, at der hvert år kommer københavnere til skade, når nytårskrudtet skydes af. Ét uheld er altid et for meget, og derfor lancerer vi nu en kampagne, som forhåbentlig får særligt de unge til at tænke sig godt om, når de håndterer fyrværkeri. København skal være en tryg og sikker by for alle – også når vi fejrer nytår,” siger overborgmester Lars Weiss (S).

Som led i kampagnen bliver medarbejdere i kommunens fritids- og ungdomsklubber klædt ekstragodt på til at tale med de unge om fyrværkeri og de konsekvenser, det kan have, med udgangspunkt i kampagnens dilemmaer. Samtidig vil både opsøgende gadeplansmedarbejdere fra Københavns Kommune, SSP og de boligsociale helhedsplaner uddele materialer, ligesom de unge og deres forældre vil møde kampagnens budskaber på både sociale medier, i byrummet og på Aula.

Også Københavns Politi skruer de kommende uger op for tilstedeværelsen - særligt i de områder af byen, hvor der tidligere har været udfordringer med unge og deres brug af fyrværkeri. Desuden har nærbetjente og forebyggere været på besøg i ungdomsklubber, hvor de har talt med de unge om, at fyrværkeri er flot og festligt, men også at det kan være farligt og have alvorlige strafmæssige konsekvenser, hvis skytset rettes mod andre.

”Det er helt uacceptabelt at fyre fyrværkeri af mod andre mennesker. Det gælder både, hvis det er ens kammerater, tilfældige borgere eller mod f.eks. betjente og brandfolk. Straffene for det blev sidste år skærpet med en tredjedel, og forhåbentligt forstår de unge, at en plettet straffeattest kan have omkostninger for deres egen fremtid. Det er ikke en leg, og vi tager det meget alvorligt, hvis man på den måde udsætter andre for fare,” siger politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi.

Fra Hovedstadens Beredskab har brandfolk ligeledes været på besøg i byens ungdomsklubber for at tale med de unge om, hvordan de bruger fyrværkeri sikkert og de mulige konsekvenser, hvis ikke de tænker sig om.

”Hvert år ser vi alvorlige fyrværkeriskader, der rammer unge og kan mærke dem for resten af livet. Vi opfordrer derfor de unge til at bruge fornuften, følge de gode råd og passe godt på sig selv og andre. Det gælder også hensynet til vores mandskabs sikkerhed, når vi rykker ud for at slukke brande og redde mennesker i nød. I værste tilfælde kan det koste menneskeliv, hvis vi bliver forhindrede i at komme frem på grund af beskydning med fyrværkeri,” siger beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen fra Hovedstadens Beredskab.

Fakta

  • Alle kampagnens aktiviteter sker i overensstemmelse med de gældende retningslinjer for COVID-19.
  • Fra i dag (15. december) og frem til den 31. december er det muligt at købe romerlys, raketter og heksehyl til nytårsaften.
  • Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri i perioden fra den 27. december til og med den 1. januar 2022.
  • I nytåret 2020/2021 faldt antallet af skader efter fyrværkeri på landsplan med 27%.
  • To tredjedele af alle skader sker for børn og unge under 26 år. 80 procent af de tilskadekomne er mænd og drenge.
  • Sidste år trådte ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene for at rette fyrværkeri mod borgere, politi eller brandvæsen er øget med en tredjedel.

De fem fyrværkeriråd

  • Brug altid beskyttelsesbriller.
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
  • Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kontakter

Københavns Kommune via pressetelefon: 21 25 15 24
Københavns Politi via pressetelefon: 35 21 92 60
Hovedstadens Beredskab via operationschef Frank Trier Mikkelsen: 29 12 54 90

Billeder

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Ny erhvervsstrategi skal sikre bedre virksomhedsservice, internationalt fokus og et mere klimavenligt København19.4.2024 07:22:57 CEST | Pressemeddelelse

Københavns Kommunes nye erhvervsstrategi er netop vedtaget af Borgerrepræsentationen. Strategien skal fastholde Københavns position som en stærk og international erhvervsby i udvikling og med god service til byens virksomheder. København skal sammen med byens virksomheder fortsat skabe vækst, understøtte den grønne omstilling og styrke den internationale konkurrenceevne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye