Danske Vandværker

Ny forsyningsstrategi kan komme til at koste forbrugerne 21 mia. kroner

Del

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har netop offentliggjort sin nye strategi for forsyningsområdet. I Danske Vandværker synes vi at offentliggørelsen af strategien er godt for debatten, for så har vi et fælles udgangspunkt til at diskutere, hvad der skal ske med vores fælles vand, varme og affald. Alle områderne er effektivt og professionelt drevet her i landet, og udlandet henter gerne inspiration hos os, netop fordi tingene fungerer godt her til lands. Men selvfølgelig kan vi effektivisere, for man kan jo altid gøre tingene bedre, så langt er vi enige med ministeren.

”Der er dog lige et par ting omkring finansieringen, vi gerne vil gøre opmærksom på. For det kan blive dyrt, endda meget dyrt, at følge strategien, som lover effektiviseringsgevinster for omkring tre mia. kroner alene på vandområdet”, siger Allan Weirup, som er direktør i brancheorganisationen Danske Vandværker.

Vand som spekulationsobjekt
Det lyder fint, når regeringen siger, at de vil give en familie 2.800 kroner mere om året, men både Danske Vandværker, en række eksperter og KL stiller spørgsmålstegn ved de store tal.

”Vi frygter, at forbrugerne kommer til at betale en høj pris, hvis planerne gennemføres. Gør man vores drikkevand til et spekulationsobjekt og ophæver både hvile i sig selv-princippet og stoploven i kommunerne, som vil gøre det muligt for dem at sælge deres forsyningsselskaber, så har danskernes virkelig grund til at føle sig utrygge”, fastslår Allan Weirup og fortsætter:

”Strategien vil have den konsekvens, at de samfundsvigtige opgaver, som løses på forsyningsområdet, fremover skal drives som en almindelig forretning. Og så skal der altså for alvor tjenes penge, for hvorfor skulle nogen ellers ville investere på området”, spørger Allan Weirup retorisk.  

Gevinster ædes af finansieringsomkostninger
Minister og regering har flere gange udtalt, at de ikke vil blande sig i, hvem der ejer vandselskaberne, men strategien skaber rammerne for, at investorer vil kunne komme til at tjene penge på vand. Og sådan en kommercialisering af vandet vil efter al sandsynlighed betyde, at kommunerne ikke længere vil kunne stille garanti for vandværkernes låntagning til investeringer, og så kan vandværkerne ikke låne til billige penge hos KommuneKredit.

”Men ud over at det vil betyde dyrere lån, skal der også kunne ske en forrentning af egenkapitalen, som også skal kunne trækkes ud af selskabet, hvilket helt forståeligt vil kunne friste en økonomisk trængt kommune. Danske Vandværker har lavet en foreløbig analyse af finansieringsomkostningerne, som vil lande på omkring 21 mia. kroner, for det er store værdier, som skal refinansieres.  Det vil altså koste 21 mia. kroner at opnå effektiviseringer for 3,2 mia. Gevinsten ved effektiviseringer bliver med andre ord ædt op mange gange af øgede renter. Det er der vel ingen, som synes, er en særlig god forretning, og samtidig kan man vel kun gå ud fra, at det blive forbrugerne, som skal betale den regning”, slutter Allan Weirup.  

Nøgleord

Kontakter

Allan Weirup, Direktør
Mobil 40 20 92 42

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 5613 0332

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 22 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46pressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Cyberhysteri – ingen grund til nervøsitet for det danske drikkevand20.7.2018 13:23pressemeddelelse

At de danske vandværker ikke er omfattet af regeringens nye cyberstrategi skaber ingen bekymring hos Danske Vandværker, der med sine knap 2.000 medlemmer leverer næsten hvert andet glas drikkevand til danskerne. Vandværkernes evne til at forsyne borgerne med drikkevand er ikke truet af cyberkriminelle, som det ellers fremgår af Jyllands-Posten i dag fredag. Her fremføres det blandt andet, at fordi nogle it-hackere har skaffet sig adgang til et vandværks SCADA-styresystem, vil det udgøre en trussel mod danskernes drikkevandsforsyning. Dette vil kun medføre et midlertidigt stop eller en uregelmæssighed i vandforsyningen, der straks vil blive opdaget og rapporteret til vandværket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum