Ny forskning tyder på, at børn i tvivl om deres kønsidentitet rammer puberteten tidligere

Overgangen til puberteten kan være svær for børn, der er ramt af tvivl om egen kønsidentitet. Ny forskning fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet tyder på, at netop disse børn også går tidligere i puberteten, end børn, som ikke er i tvivl om deres kønsidentitet. Kandidatstuderende Anne Hjorth Thomsen står sammen med professor Cecilia Ramlau-Hansen bag studiet.
Studiet, som er et af de første i verden, der undersøger sammenhængen mellem børns ønske om at være det modsatte køn og deres pubertetsudvikling, er lavet under forskningsprojektet ”Bedre Sundhed i Generationer” (BSIG), som siden 1996 har fulgt 100.000 danske kvinders graviditet, fødsel og børnenes opvækst og udvikling.
I studiet svarede børnene i 11års-alderen på et spørgsmål om et eventuelt ønske om at være det modsatte køn. De oplysninger blev derefter kombineret med data, hvor børnene hver 6. måned gennem puberteten rapporterede deres aktuelle stadie for forskellige pubertetsmilepæle. Omkring 5% af børnene i studiet rapporterede et enten delvist eller et helt ønske om at være det modsatte køn i 11 års-alderen.
”Resultaterne tyder på, at børn som i 11-års-alderen rapporterede et ønske om at være det modsatte køn, havde tendens til at gå i puberteten før børn, som ikke havde udtrykt ønske om at skifte køn. I studiet gik både fødselstildelte drenge og piger ca. 2 måneder tidligere i puberteten end deres jævnaldrende,” fortæller Anne Hjorth Thomsen.
Anne Hjorth Thomsen understreger, at der skal mere forskning til, før endelige konklusioner kan drages, men at det er vigtigt at sundhedspersonale er opmærksom på den tidligere pubertetsudvikling.
”Sundhedspersonalet kan opleve at møde et ønske om at bremse pubertetsudviklingen, fordi børnene ikke føler sig tilpas i eller kan identificere sig med deres egen krop. Derfor er det vigtigt, at sundhedspersonalet har en grundlæggende viden om pubertetsudviklingen hos børnene, så man kan sætte ind med behandling på det rette tidspunkt.”
Anne Hjorth Thomsen anbefaler sammen med professor Cecilia Ramlau-Hansen, at forskningsresultatet følges op af nye studier.
”I studiet her, ser vi tidligere pubertetsudvikling blandt børn som ønsker at være det modsatte køn sammenlignet med børn som ikke ønsker at være det modsatte køn. Men vi ved ikke, om børnenes egen kønsopfattelse påvirker pubertetsudviklingen, eller om der kan være andre forklaringer. Vi kender ikke de bagvedliggende årsager,” siger Anne Hjorth Thomsen.
Bag om forskningsresultatet:
- Studietype: Kohorte studie
- Samarbejdspartnere: Sexologisk klink på Aalborg Universitets Hospital og Københavns Universitet.
- Interessekonflikter: Nej
- Læs den videnskabelige artikel: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(22)00474-5/fulltext
Læs mere om Bedre Sundhed i Generationer: https://www.bsig.dk
Kontakter
Kandidatstuderende Anne Hjorth Thomsen
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
aht@ph.au.dk
Professor Cecilia Ramlau-Hansen
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
chrh@ph.au.dk
Tlf.: +4526295715
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Psykologisk støtte øger livskvaliteten hos kvinder med endometriose23.3.2023 14:10:12 CET | Pressemeddelelse
Knap 10 % af danske kvinder er ramt af sygdommen endometriose som kan give alvorlige underlivssmerter. Nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at kvinder, som både behandles medicinsk og indgår i et psykologisk forløb, oplever færre symptomer og en højere livskvalitet.
Spin-out-firma fra Aarhus Universitet får 208 mio. kr. til at udvikle behandling af demenssygdomme14.3.2023 09:38:58 CET | Pressemeddelelse
Et forskningsgennembrud på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet har resulteret i spin-out-virksomheden Teitur Trophics. Virksomheden udvikler medicin, der kan holde hjerneceller i live, og med en millioninvestering fra kapitalfonde er kursen nu sat mod kliniske forsøg.
Ny studie udfordrer vores forståelse af immunforsvaret10.3.2023 15:46:01 CET | Pressemeddelelse
Forskere skaber et nybrud i forståelsen af, hvordan immunceller genkender trusler som fx virus. Opdagelsen kan bruges til at designe bedre vacciner og opnå en dybere indsigt i autoimmune sygdomme og allergier.
Forskere linker 27 genetiske varianter til ADHD9.2.2023 14:04:28 CET | Pressemeddelelse
I et nyt, stort studie har danske forskere identificeret 27 steder i arvemassen med en genetisk variant, der øger risikoen for ADHD. Det er mere end en fordobling af, hvad tidligere studier har fundet.
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling25.1.2023 10:27:29 CET | Pressemeddelelse
Nyt studie illustrerer behovet for at gentænke praksis i behandlingen af den udbredte sygdom parodontitis, vurderer forsker og tandplejer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum