Alexandra Instituttet

Ny formidlingsplatform viser potentialet i Lollands grønne omstilling 

Del
Ren Energi Lolland har i samarbejde med Alexandra Instituttet skabt en ny interaktiv formidlingsplatform, som viser den aktuelle energiproduktion og konsekvenserne ved forskellige udviklingsscenarier.

Hvis vi skal indfri vores klimaambitioner og gøre vores energiforsyning mere robust over for geopolitiske spændinger, så er der et akut behov for udbygning af mere sol- og vindenergi. Men ofte bremses eller forsinkes udrulningen af flaskehalse i elnettet eller lokal borgermodstand. Derfor ligger der en særlig opgave i at formidle behovet for en mere grøn infrastruktur og de mange fordele, det kan give i lokalområdet at give plads til opstilling af vindmøller eller solcelleparker. 

På og omkring Lolland producerer vindmøller og solceller otte gange mere strøm, end der bruges lokalt, og det skaber et potentiale for at energikrævende virksomheder kan etablere sig på Lolland og have adgang til lokalt produceret grøn strøm. Gevinsten bliver en grønnere profil for virksomheden og lokal vækst og jobskabelse for lokalsamfundet. Samtidig mindsker den lokale produktion og det lokale forbrug behovet for at transportere strømmen over lange afstande og dermed udbygningen af elnettet. 

Ny formidlingsplatform viser Lollands grønne potentiale 

På Lolland er man opmærksom på at formidle, hvordan energisystemet hænger sammen på en enkel og overskuelig måde og synliggøre potentialet for lokalsamfundet ved at satse på den grønne omstilling. Derfor har Ren Energi Lolland i samarbejde med Alexandra Instituttet skabt en ny interaktiv formidlingsplatform, som viser den aktuelle energiproduktion og konsekvenserne ved forskellige udviklingsscenarier. 

For Lolland har denne form for datavisualisering stor værdi, forklarer borgmester Holger Schou Rasmussen. Han er også formand for Ren Energi Lolland (REEL), som er et partnerskab for grøn handling mellem Lolland Kommune, European Energy, Andel og Gate 21. 

“Visualiseringen tydeliggør, at Lolland er en grøn kommune med masser af vedvarende energi, men at der i perioder er potentiale for at producere langt mere strøm end der kan transporteres væk fra øen i det eksisterende elnet. Derfor er det en central brik i kommunens erhvervspolitik at tiltrække virksomheder, som gerne vil bruge grøn energi, så der ikke skal slukkes for vindmøllerne, når det blæser meget i Nordeuropa.”, lyder det fra Holger Schou Rasmussen, som fortsætter: 

“Udgangspunktet for formidlingsplatformen er at forklare borgere samt eksisterende og potentielle virksomheder, hvordan energisystemet hænger sammen på Lolland og skabe en forståelse for, hvorfor det er vigtigt at have vindmøller i vores baghave. De geopolitiske spændinger med krigen i Ukraine har skabt en øget bevidsthed om vores energiforsyning hos både politikere, borgere og virksomheder, som vi ønsker at bidrage til med denne formidlingsplatform.” 

Formidlingsplatformen, der stadig er en prototype, er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet, der er specialiseret i at lave datavisualiseringer. Helt konkret kan man se både aktuelle og historiske data, der viser, hvor meget strøm, der produceres og forbruges på øen. Formidlingsplatformen giver også mulighed for at opstille forskellige scenarier ved at tilføje yderligere solcelle- og vindmølleparker. 

Ifølge Jakob Fredslund fra Digital Experience and Solutions Lab ved Alexandra Instituttet, så kan den type datavisualiseringer anvendes i den kommunale energiplanlægning og nemt bredes ud til andre kommuner eller andre i energisektoren: 

“Formidlingsplatformen, som vi har lavet for Ren Energi Lolland, er et slags proof-of-concept, som vil udvikles yderligere over tid. Alle de data, som platformen trækker på, er frit tilgængelige, men det kræver meget arbejde at kombinere og visualisere dataene, så det bliver forståeligt. Den består af komponenter, som vi har udviklet til vores værktøjskasse, som nemt kan sættes sammen og formidle tilsvarende historier eller bruges i andre sammenhænge, hvor man ønsker at kunne forstå og interagere med data” forklarer Jakob Fredslund. 

Gå på opdagelse i formidlingsplatformen på Ren Energi Lollands hjemmeside: https://reel-lolland.dk/energiformidling/ 

Nøgleord

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye