Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ny fødevareminister efter bekymrende dyrevelfærdsrapport: Vi skal have knækket kurven én gang for alle

Del
Det kniber fortsat med at følge reglerne for dyrevelfærd i for mange danske stalde. Det viser en ny dyrevelfærdsrapport fra Fødevarestyrelsen med tal fra 2021. Rapporten viser bl.a, at næsten halvdelen af kontrolbesøgene hos kvægbesætninger udløste en sanktion, mens det hos grisebesætninger var knap hver tredje. Det er bekymrende, og derfor vil fødevareminister Jacob Jensen de kommende måneder mødes med en række interessenter, aktører og eksperter for at blive klogere og finde ind til kernen af problemet.

Dyrevelfærdsrapporten fra 2022 er netop blevet offentliggjort. I alt 1.033 gange i 2021 lagde Fødevarestyrelsen vejen forbi en dansk stald for at tjekke op på dyrevelfærden hos besætningen. Det udløste en sanktion ved 46,3 pct. af besøgene i kvægstaldene, hvilket er en stigning fra 31 pct. året før. For landets grisebesætninger er der sket en lille forbedring fra 33 pct. i 2020 til 31,4 pct. i 2021. Men selvom det er gået en smule i den rigtige retning for vores grise, så har knap hver tredje kontrolbesøg i 2021 fortsat udløst en sanktion. Samtidig er flere målsætninger i den frivillige svinehandlingsplan fra 2o14 ikke nået.


Det er ifølge ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) bekymrende, og han har derfor sat sig for at finde ind til kernen af problemet.

”Adskillige af mine forgængere - fra både røde og blå regeringer - har med de bedste intentioner forsøgt at komme problemerne med mangelfuld dyrevelfærd til livs. Alligevel kan vi bare se på tallene, at vi ikke rykker os, og den positive udvikling står stille, eller går ligefrem den forkerte vej. Det bekymrer mig, at knap hver tredje besøg i grisestaldene stadig udløser en sanktion, mens det sågar gælder knap halvdelen af besøgene hos vores kvæg. For mig er der ingen tvivl. Vi skal have vendt udviklingen én gang for alle. Men det kræver, at vi kommer helt ind til kernen af udfordringerne og får taget grundigt fat på problemerne. Derfor vil jeg i de kommende måneder række ud til Folketingets partier, til relevante aktører på området og tage på en række besøg ude i landet, så vi sammen kan blive klogere på, hvordan vi én gang for alle får knækket kurven. Og så skal jeg selvfølgelig ud i staldene og tale med både dem, der lykkes, og dem, hvor det kniber. Vi skal i mål i fællesskab”, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

Fødevarestyrelsens seneste tal for dyrevelfærd følger i tråd med de seneste mange år, hvor der har været flere eksempler på, at danske dyr ikke behandles efter reglerne. Syge og tilskadekomne grise og kvæg, som ikke bliver plejet tilfredsstillende – eller har adgang til at udleve naturlig adfærd. Derudover er der også generelle problemer med høje antal halekuperede grise, og millioner af pattegrise, der dør hvert år. Derfor tager ministeren nu hul på et forløb, hvor han sammen med en række interessenter vil blive klogere på, hvor og hvordan der skal gribes ind for at rette op på dyrevelfærden i staldene. Ministeren vil i den forbindelse involvere Folketingets partier og gå i dialog med dem om, hvordan de mener, at dyrevelfærden kan forbedres.


Læs rapporten her.


Fakta:

  • Ny dyrevelfærdsrapport fra Fødevarestyrelsen med tal for 2021 viser, at andelen af kvægbesætninger, som blev sanktioneret, er steget fra 31 pct. i 2020 til 46,3 pct. i 2o21.
  • For grisebesætninger er der sket et lille fald i andelen af besætninger, der har fået sanktion – fra 33 pct. i 2020 til 31,4 pct. i 2021.
  • Fødevarestyrelsen udførte i 2021 dyrevelfærdskontrol i 1.033 besætninger i forbindelse med den ordinære kontrol.
  • Pattegrisdødeligheden medregnet dødfødte pattegrise er 23,4 procent. Det svarer til ca. 10,7 mio. pattegrise om året – i gennemsnit 29.514 hver dag.

 

Yderligere oplysninger:

Pressevagten: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS).

Alle pressehenvendelser til ministeren og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan ske til pressevagten og presse@fvm.dk.

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Bestyrelsen i Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar: Ny formand er Marie-Louise Boisen Lendal31.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Holdet, der skal sende Danmark på et nyt planteeventyr, er sat. Ni nye bestyrelsesmedlemmer under ledelse af formand Marie-Louise Boisen Lendal trækker nu i arbejdstøjet, når de får til opgave at vurdere og træffe afgørelse om, hvordan fondens 675 mio. kr. på bedst mulig vis får danske landmænd og virksomheder til at producere og udvikle mange flere plantebaserede fødevarer.

Vigtig fiskeriaftale landet: Danske fiskere får langt om længe adgang til norske farvande18.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Et længe ventet gennembrud i fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge har gjort, at parterne er blevet enige om en aftale om fiskerimulighederne for 2023. Den danske fiskeriminister Jacob Jensen har ved flere lejligheder presset på for at få en aftale på plads, og ministeren glæder sig på de danske fiskers vegne over, at de igen får adgang til at fiske i norske farvande.

Ministre lancerer nyt screeningsværktøj i jagten på mere effektiv udtagning af lavbund13.3.2023 14:00:00 CET | Pressemeddelelse

Lavbundsindsatsen kalder på en hjælpende hånd. Fremover bliver det nemmere for både landmænd og kommuner at udpege de lavbundsarealer, der har størst effekt, mens det samtidig bliver lettere at navigere i de forskellige muligheder for tilskud. En ny fælles hjemmeside samler nu tilskudsordninger under én fælles portal for at skabe større sammenhæng og gøre afstanden fra idé til opstart af et lavbundsprojekt markant mindre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum