Ny film skal sætte fokus på antipsykotisk medicin til demensramte
I en ny film sætter Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med Alzheimerforeningen og DemensKoordinatorer i Danmark fokus på, at hver femte borger med demenssygdom får antipsykotisk medicin, selvom medicinen nogle gange er unødvendig og ofte skader mere, end den gavner.
”Den nye film til pårørende er en del af vores indsats for at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til demensramte. Formålet med filmen er at gøre de pårørende opmærksomme på, at antipsykotisk medicin nogle gange er unødvendig, og at den oftest bør gives i en begrænset periode,” siger Lena Graversen, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Selv kortvarig behandling med antipsykotisk medicin kan give bivirkninger, der kan være særligt alvorlige for personer med demens. Derfor kan alternativer som omsorg og pleje eller anden medicin ofte være en bedre behandling, når en person med demens ændrer adfærd.
Lena Graversen understreger, at der er tilfælde, hvor den antipsykotiske medicin kan hjælpe og være nødvendig – eksempelvis når en person med demens pludselig ændrer adfærd og bliver aggressiv eller får hallucinationer og vrangforestillinger. Styrelsen for Patientsikkerhed udgav i starten af året en film om antipsykotisk medicin henvendt til læger, da det er vigtigt, at medicinen anvendes korrekt.
De pårørende har en vigtig rolle
Alzheimerforeningen og Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer til, at man som pårørende til f.eks. en demensramt ægtefælle eller forælder hjælper plejepersonale og lægen med at finde ud af, hvorfor den demensramte ændrer adfærd.
”De pårørende spiller en enormt vigtig rolle, fordi det er dem, der kender den demensramte bedst. De kan derfor hjælpe plejepersonale og læger med vigtig information om adfærdsændringer og på den måde bidrage til, at færre demensramte får unødvendig antipsykotisk medicin. Min oplevelse fra demenslinjen er, at rigtig mange pårørende meget gerne vil hjælpe, og derfor er det også vigtigt, at plejepersonalet og lægen lytter til dem”, siger Else Hansen, demensfaglig rådgiver i Alzheimerforeningen.
Om filmen
Filmen kan ses på www.stps.dk/demens, hvor pårørende også kan finde information om, hvordan de kan komme i kontakt med en kommunal demenskoordinator.
Filmen er lavet af Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med bl.a. Alzheimerforeningen og DemensKoordinatorer i Danmark og lanceres på DemensDagene, der afholdes den 23.-24. maj i Tivoli Congress Center i København. Filmen er en del af den nationale demenshandlingsplan.
Filmen til læger kan ses på https://stps.dk/da/nyheder/2019/ny-film-saetter-fokus-paa-at-nedbringe-forbruget-af-antipsykotisk-medicin-til-aeldre-med-demens/
Nøgleord
Information om Styrelsen for Patientsikkerhed
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Erfaringsopsamling fra tilsyn på plejeområdet viser fortsat udfordringer med medicinhåndteringen30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed 191 sundhedsfaglige tilsyn på plejecentre, i hjemmepleje og hjemmesygepleje. Mere end halvdelen af tilsynene afdækkede problemer med håndteringen af borgernes medicin.
Samarbejde mellem læger og plejepersonale kan nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til patienter med demens5.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaringer fra tilsyn med brug af antipsykotisk medicin til patienter med demens på plejehjem viser, at et tæt samarbejde mellem læger og plejepersonale kan være med til at bringe forbruget ned.
Erfaringsopsamling om tilsyn med behandling med insulin3.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 og 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed i alt 245 sundhedsfaglige tilsyn med behandlingssteder i plejesektoren og på bosteder, hvor personalet håndterer insulin for borgere med diabetes. Resultater og observationer fra tilsynene er nu samlet i en erfaringsopsamling.
Bliv klædt på til fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk. Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor lanceret en kampagne med information til sundhedspersoner om det nye fravalg.
Tilsyn stiller skarpt på psykiatrisk behandling af børn og unge27.11.2024 07:52:57 CET | Pressemeddelelse
I 2025 vil Styrelsen for Patientsikkerhed føre organisatorisk tilsyn med offentlige og private sygehusafdelinger og speciallægepraksis, der udfører ambulant psykiatrisk behandling af børn og unge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum