Udenrigsministeriet

Ny fase af danskledet program for at indsamle beviser for menneskerettighedskrænkelser i Belarus

Del

Udenrigsministeriet øremærker 3,75 millioner kroner til den nye fase af programmet, som den danske NGO ”DIGNITY” står i spidsen for.

Danmark tog i december 2020 initiativ til at oprette en platform for indsamling af beviser for de grove menneskerettighedsovergreb, Lukashenko-regimet begår mod den belarusiske befolkning. DIGNITY har stået i spidsen for arbejdet i samarbejde med belarusiske menneskerettighedsorganisationer og en international NGO.

Med hjælp fra bl.a. Udenrigsministeriet er der sikret midler til, at programmet kan begynde en ny fase, som nu er gået i gang.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

"Lukasjenko og hans håndlangere skal ikke slippe ustraffet for de overgreb, de i årevis har udsat den belarusiske befolkning for. Derfor er det så vigtigt, at der bliver indsamlet beviser, som kan bruges til retsforfølgelse. Det har vi længe kæmpet for fra dansk side, og jeg er glad for, at vi nu har sikret finansiering til, at det dansk-ledede arbejde for at indsamle beviser kan fortsætte. Vi sætter handling bag ordene, når vi siger, at despoter skal holdes internationalt ansvarlige for deres forbrydelser."

Direktør for DIGNITY, Rasmus Grue Christensen, udtaler:

’’Jeg er glad og stolt over den nye støtte til vores fortsatte arbejde med at dokumentere grove menneskerettighedskrænkelser og internationale forbrydelser i Belarus. Med den nye støtte vil vi fortsætte og udvide den systematiske indsamling af beviser for tortur og andre internationale forbrydelser, og bidrage til at anklagemyndigheder rundt omkring i verden, og FN kan stille gerningsmændene til ansvar. International Accountability Platform Belarus er derfor et vigtig redskab i kampen mod den straffrihed, som desværre hersker i Belarus.’’

Den nye fase af platformen - International Accountability Platform for Belarus (IAPB) - blev påbegyndt fredag den 1. juli og vil løbe frem til september 2023. Platformen står for systematisk indsamling, analyse og opbevaring af beviser for grove menneskerettighedskrænkelser og internationale forbrydelser, så de kan indgå som grundlag for retsforfølgning ved nationale, regionale eller internationale domstole.

Baggrund
DIGNITY er en dansk NGO, som bekæmper tortur i over tyve lande verden over. DIGNITY står i spidsen for platformen i samarbejde med de belarusiske menneskerettighedsorganisationer Human Rights Center Viasna og International Committee for Investigation of Torture in Belarus, samt den internationale NGO Redress.

Udenrigsministeriet har over Naboskabsprogrammet bevilliget 3,75 mio. kr. til DIGNITYs arbejde med den anden, nye fase af projektet. Støtten kommer oven i de 3,75 mio. kr., som Udenrigsministeriet gav til platformens første fase.

Platformen blev etableret i marts 2021 som opfølgning på anbefalingerne i en rapport under Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) af 17 lande, herunder Danmark.

Rapporten, der blev offentliggjort den 5. november 2020, bekræfter utvetydigt alvorlige menneskerettighedskrænkelser og indeholder en række konkrete anbefalinger til såvel de belarusiske myndigheder som det internationale samfund. Rapporten kan læses her.

Yderligere information om International Accountability Platform for Belarus kan findes på hjemmesiden: www.iapbelarus.org

For yderligere pressekontakt:
Udenrigsministeriets pressevagt, pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Olieudslip kan forværre situationen i Yemen: FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte2.8.2022 13:01:11 CEST | Pressemeddelelse

Otte kilometer ud fra Yemens Kyst ligger skibet FSO Safer og ruster i Det Røde Hav. FN-arbejder på en operation, der skal tømme det forladte skib for at undgå et olieudslip, der kan blive til en af verdens største miljøkatastrofer og yderligere forværre den alvorlige humanitære situation i Yemen. Danmark støtter nu redningsoperationen med 7 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum