Ny EU-rapport: Danmark skraber bunden i at beskytte naturen
Hver sjette år indsamler EU data fra medlemslandende på, hvordan de lever op til EU naturbeskyttelsesdirektiver. Det er den største kortlægning af naturens tilstand i Europa med over bidrag fra over 220.000 mennesker på tværs af EU.
Rapporten konkluderer, at det på trods af medlemsstaternes forpligtelse til at bremse naturens tilbagegang, fortsat går tilbage på de fleste parameter.
Siden sidste rapport er antallet af fuglearter i ugunstig bevaringsstatus øget. 81% af naturtyperne er i moderat eller stærk ugunstig bevaringsstatus – en fortsat tilbagegang i forhold til sidste periode og medlemslandene har fejlet i at realisere EU's hidtidige biodiversitetsstrategi.
EU's naturindsats har fejlet
Hos Aarhus Universitet, som har udarbejdet det danske bidrag til rapporten, forklarer seniorforsker Rasmus Ejrnæs, at rapporten sætter en tyk streg under, at EU's bestræbelser på at bremse naturens tilbagegang har fejlet.
- Formålet med EU's naturbeskyttelsesdirektiver har jo netop været, at sikre en reel fremgang for naturen. Nu har vi haft direktivet i 28 år og overvåget og rapporteret fra naturen i snart 20 år. Og vi har ikke kunne se nogen fremgang. Tværtimod er der en fortsat tilbagegang for biodiversiteten, siger han.
Når man sammenligner medlemsstaterne stikker Danmark negativt ud på stort set samtlige parameter. Og det er der en årsag til, forklarer Ejrnæs:
- Danmark er et intensivt udnyttet landbrugsland. Vi har ikke bjerge, klipper og store sammenhængende vådområder. Det eneste naturaktiv vi reelt har i Danmark er den lange – men smalle kyststrækning, siger han og fortsætter:
- Når den danske natur er i så dårlig tilstand, er det fordi vi ikke har sikret noget grundlag for, at der findes de nødvendige levesteder for mere sårbare dyre- og plantearter. Vi har ikke grundlag for en artdiversitet i Danmark – fordi vi insisterer på at udnytte hver en kvadratmeter af det her land til menneskelig hensyn og produktion. Vi ligger, som vi har redt.
Ifølge Rasmus Ejrnæs er Danmark er ikke det eneste land i verden som har problemer med at afsætte plads til naturen. Også andre lande har udfordringer med at skovbrug, intensiv kødproduktion eller kystsikring trænger sig ind på de beskyttede områder.
- Men Danmark er i særklasse alligevel, fordi vi slet ikke har nogle strengt beskyttede naturområder – ja vi har faktisk ingen dansk lovgivning for sådan nogle områder. Det er en af de væsentligste grunde til at Danmark præsterer ringere på naturbeskyttelse end nabolande som Tyskland og Sverige.
Danmarks Naturfredningsforening: Politikerne må komme i gang
Hos præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, understreger rapporten behovet for, at det politiske flertal kommer i gang med at realisere deres valgløfter om mere vild natur.
- Rapporten viser jo ganske tydeligt, at naturkrisen bliver dybere og dybere, og at Danmark i særdeleshed halter voldsomt efter. Det er svært ikke at blive pinlig berørt over, at et så rigt land som Dannmark er europæisk bundskraber når det handler om naturbeskyttelse, siger hun og fortsætter:
Rapporten konkluderer, at truslen mod naturen handler om flere ting fra forurening til intensiv skov- og landbrugsdrift. Men ifølge præsidenten er den vigtigste løsning på naturkrisen at reservere et større areal til den vilde natur:
- Hvis vi ikke helhjertet disponerer mere plads til den vilde natur, får vi aldrig vendt naturens krise. Og det første vigtige skridt er, at regeringen og de tre støttepartier leverer på valgkampens naturløfter om mere urørt skov og 15 vilde naturnationalparker, siger hun.
I de igangværende finanslovsforhandlinger er regeringen blevet mødt af hård kritik for at skyde forhandlingerne om natur- og biodiversitetspakke til 2021, og at de samtidig har afsat for få midler til naturen. Det har fået de tre støttepartier og Venstre til at kræve, at igangsætter forhandlinger og hæver beløbet til at realisere valgløfterne om 75.000 hektar urørt skov, og 15 vilde naturnationalparker. Forhandlinger som netop nu foregår mellem regeringen og dens støttepartier.
FAKTA: “State of nature in the EU”
- Rapporten er resultatet er indrapporteringen fra de europæiske medlemsstater i peroden 2013-2018 og den største kortlægning af naturens tilstand i EU.
Kun lidt under halvdelen af de registrerede fuglearter er i en god bevaringsstatus, imens 39% af fuglearterne er i moderat eller stærk ugunstig bevaringsstatus. En forværring på 7 procentpoint. - Kun 15% af naturtyperne har en god bevaringsstatus, imens 81% er moderat eller stærk ugunstig bevaringsstatus. Det er i særdeleshed de kvælstoffølsomme naturtyper, som overdrev og højmoser der er i tilbagegang.
- Danmark ligger sammen med Belgien suverænt i bund, hvor 95% procent af naturtyperne er i en dårlig bevaringsstatus.For de overvågede arter lige fra større pattedyr over fisk til padder og planter ser det endnu værre ud. Her er 63% af arterne i moderat eller stærk ugunstig . Også i denne ligger Danmark i bunden, når man måler på andelen af artsvurderinger i gunstig bevaringsstatus.
- Rapporten konkluderer, at medlemsstaterne har fejlet i forhold til at nå målene i EU's biodiversitetsstrategi for 2020, og kommer samtidig med en række nye anbefalinger til medlemsstaterne med ophæng i kommissionens nye biodiversitetsstrategi for 2030. Det indeholder bl.a. et mål om at reservere 10% af EU's samlede areal til strengt beskyttede naturområder, øge andelen af økologi til 25%, reducere brugen af sprøjtegifte med 50%, og en udvidelse af de beskyttede områder til at dække 30% af EU's areal både på land og vand i 2030.
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Emil Nielsen
Pressechef i Danmarks Naturfredningsforening
Mobil: +4531193246
E-mail: emil@dn.dk
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn aftale skal blive til grøn virkelighed med stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden til DN8.5.2025 07:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening (DN) styrker nu indsatsen for at sikre, at trepartsaftalen fører til en reel genrejsning af dansk natur. Det skal ske i samarbejde med danskerne og bliver muliggjort af stor fondsbevilling fra Novo Nordisk Fonden.
Veddinge Bakker og Skamlebæksletten fredes2.5.2025 12:36:57 CEST | Pressemeddelelse
Fredningsnævnet har netop besluttet at gennemføre fredningen af det stærkt kuperede og enestående smukke landskab, Veddinge Bakker og den kystnære Skamlebækslette, som forbinder bakkerne med havet. Fredningen omfatter 470 hektar.
Uklar handlingsplan om Danmarks ulve28.4.2025 15:34:15 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen åbner for regulering af ulve uden dog at være præcise nok for, hvornår en ulv har udvist en adfærd, der gør den til en problemulv. Det rejser kritik fra Danmarks Naturfredningsforening.
Affaldsindsamlere fandt 80 ton skrald på en uge24.4.2025 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring 190.000 børn og voksne deltog i landsdækkende affaldsindsamling i starten af april. Nu er det indsamlede affald gjort op. Resultatet giver anledning til optimisme, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, der står bag indsamlingen.
Natur-hjælp til børneforældre: Nu kan du låne grejtasker på biblioteket14.4.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Grejtasker spækket med spændende oplevelser er nu landet på en lang række af landets biblioteker. Det sker for at hjælpe de forældre, som gerne vil mere ud i naturen, men som mangler inspiration. Taskerne kommer fra VILD, der er et børneunivers under Danmarks Naturfredningsforening. Ud over udstyr indeholder taskerne en helt særlig bog-premiere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum