Ny Epinion: Far vil gerne have mere barsel, men mor siger nej

Del

Kvinder holder ni gange så meget barsel som mænd ifølge tal fra Danmarks Statistik. Men mændene er parate til at få den skævhed udlignet. Mere parate end kvinderne, viser de overraskende tal i en ny Epinion-undersøgelse, som HK/Privat har fået lavet.

Kvinder holder ni gange så meget barsel som mænd ifølge tal fra Danmarks Statistik. Men mændene er parate til at få den skævhed udlignet. Mere parate end kvinderne.

Seks ud af 10 mænd vil nemlig gerne have barslen fordelt mere ligeligt, hvor det er knap 4 ud af 10 kvinder, der mener det samme. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for HK/Privat.

”Ligestillingen har det altså mere end skidt, når det gælder barselsorlov. Og det koster dyrt på kvinders livsløn og karriere. Derfor skal vi blive bedre til at dele orloven”, siger Simon Tøgern, som er formand for HK/Privat.

34-årige Jakob Riis Petersen er netop i fredags blevet far til nummer tre. Han ønsker at holde mere orlov og satser på seks uger denne gang. Han holdt to uger ved første barn, fire uger ved nummer to og satser på seks uger her ved nummer tre.

”Det er superdejligt at holde barsel, og jeg kan godt mærke, at det knytter stærkere bånd, som moderen måske i højere grad automatisk har fra start af. Men det koster en hård forhandling på hjemmefronten, og jeg kan slippe følelsen af, at jeg tager noget fra hende,” siger Jakob Riis Petersen, som er én af de 1.467 mellem 25 – 45 årige Hk/privat medlemmer, der indgår i Epinions undersøgelse. Han går i øvrigt ind for mere øremærket barsel til mænd, så alt ikke er op til forhandling ved spisebordet.

Både mænd og kvinder blandt HK/Privats medlemmer nævner de samme tre hovedårsager til, at fædre holder så markant mindre orlov end kvinder. Barriererne er økonomi, mødres ønske om mest mulig barsel til sig selv og manglende opbakning fra arbejdsgiverne.

”Der er for lidt fokus fra både arbejdsgivere og måske også os selv i fagforeningerne på mænds barsel. Vi skal sikre, at det er lige så naturligt at spørge en vordende far om, hvor meget barsel han vil holde og hvornår som det er at spørge den gravide kvinde. Vi skal gøre det til en selvfølge, at mænd tager orlov – og mere orlov. Vi skal have ændret kultur og adfærd,” mener Simon Tøgern.

51 % i undersøgelsen nævner økonomi som forklaring på, hvorfor mor tager mere end far. Da mænd typisk tjener mere end kvinder, koster det mere, når far ryger på barselsdagpenge, end vis mor gør. HK’ere på det private arbejdsmarked fik ved overenskomstforhandlingerne i 2017 ret til fuld løn under forældreorlov i 13 uger, altså uanset om man er mor eller far. Det har den store fordel, at det ikke længere er dyrere, når far tager orlov end mor. Indtil i år var der et loft på 145 kr. i timen, når man tog barsel, nu får man dækket sin løn fuldt ud, altså hvis man er dækket af en HK-overenskomst.

”Jeg håber og tror, at det vil få vores mandlige medlemmer til at tage flere uger, da det nu ikke koster på indtjeningen,” siger HK/Privat-formanden.

Kontakter

Simon Tøgern, sektorformand i HK/Privat, tlf. 5090 9642, simon.toegern@hk.dk
Anette Claudi, kommunikationschef, tlf. 3010 3291, anette.claudi@hk.dk

Information om HK/Danmark

HK/Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

3330 4343http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK/Danmark

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra HK/Danmark

HK hilser ekspert-anbefalinger om psykisk arbejdsmiljø velkommen. Men der skal følge penge med.27.9.2018 13:04pressemeddelelse

Dårligt arbejdsmiljø koster det danske samfund milliarder af kr. Hvert eneste år. 80 mia. kr. Udgifter til sundhedsvæsen og sygedagpenge, produktionstab og manglende skatteindtægter. Oven i det kommer så de menneskelige omkostninger – fysiske som psykiske. Og problemet stiger ovenikøbet år for år. Samlet set går det den forkerte vej med arbejdsmiljøet, selv om der heldigvis også er gode historier. Og derfor er vi som udgangspunkt vældig tilfredse med, at det ekspertudvalg, som blev nedsat sidste år, både har medlemmer, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter og flere faglige eksperter inden for feltet, siger HK´s næstformand Martin Rasmussen. Udvalget har nu barslet med en række anbefalinger. ”Et af vores største ønsker er klare regler. En bekendtgørelse om det organisatoriske og sociale arbejdsmiljø, der lægger den juridiske ramme. Den skal være på plads, hvis vi skal forebygge dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det skal simpelthen være tydeligt for enhver, hvordan man forebygger og hånd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum