VIA University College

Ny efteruddannelse skal hjælpe 160.000 børn og unge

Del

Det Nationale Sorgcenter har valgt VIA som udbyder af en ny efteruddannelse til vejleder for børn og unge som pårørende til alvorlig sygdom. Diplommodulet går i luften fra februar 2020.

Josefine er en af de 160.000 børn og unge i Danmark der har alvorlig sygdom i familien tæt på
Josefine er en af de 160.000 børn og unge i Danmark der har alvorlig sygdom i familien tæt på

80.000 børn og unge i Danmark har én eller begge forældre med alvorlig fysisk sygdom. Dertil kommer, at op mod 80.000 børn og unge vokser op med en psykisk syg forælder.

De mange børn og unge, der er ude for en ekstra belastning, har fået Det Nationale Sorgcenter til at udvikle en ny efteruddannelse til vejleder for børn som pårørende. Og sorgcentret har valgt VIA til at være landets eneste udbyder af den nye efteruddannelse, der er målrettet fagprofessionelle på hospitaler, kommuner, skoler og børneinstitutioner samt fra andre felter på social- og sundhedsområdet.

”Mange pårørende børn og unge får ikke den hjælp, de har brug for. Ofte mangler personalet på hospitalet, hos kommunen, i skolen eller i børnehaven både faglig viden og modet til at støtte og vejlede forældrene, eller de er i tvivl om deres handlemuligheder. På den nye efteruddannelse til vejleder for børn som pårørende lærer deltagerne at støtte og kommunikere med familien på en måde, der matcher familiens ressourcer,” siger direktør Preben Engelbrekt fra Det Nationale Sorgcenter.

Den nye efteruddannelse er et valgmodul på den sundhedsfaglige diplomuddannelse, som VIA i forvejen udbyder. Forløbet går i luften i februar 2020.

10 kursusdage på Campus Aarhus N
Efteruddannelsen med titlen ’Vejleder for børn som pårørende’ består af 10 undervisningsdage på Campus Aarhus N, hjemmeopgaver med fokus på forbedring af praksis mellem undervisningen og en afsluttende skriftlig eksamensopgave.

Halvdelen af undervisningen varetages af undervisere fra Det Nationale Sorgcenter og den anden halvdel af undervisere fra VIA.

”I forløbet får deltagerne blandt andet indblik i den nyeste forskning og viden om pårørende børn og unge, i børn og unges udviklingspsykologi og i forebyggelse af komplicerede sorgreaktioner hos børn og unge. Ligeledes bliver der fokus på samtaletræning og tværprofessionelt samarbejde,” fortæller Ann Marie Nissen, der er lektor på den sundhedsfaglige diplomuddannelse hos VIA..

Pårørende føler sig udenfor
Ann Marie Nissen fortæller, at halvdelen af alle børn og unge, der lever med en alvorligt syg forælder, har markant dårligere mental sundhed end andre børn og unge.

Generelt oplever børn og unge, der er pårørende til alvorlig sygdom i familien, at være udenfor eller efterladt med deres egne fantasier og følelser omkring den syge og sygdommen. Dét kan resultere i alvorlig mistrivsel, udviklingsforstyrrelser og problemer med hverdag og skolegang.

Tal dokumenterer, at 15 procent af de børn og unge, der oplever alvorlig sygdom i den nærmeste familie, får brug for psykologhjælp til at håndtere den fysiske og psykiske belastning

Kontakt
Ann Marie Nissen, lektor og projektleder ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 29 98. E-mail: amni@via.dk

Læs mere om diplommodulet https://www.via.dk/efter-og-videreuddannelse/uddannelsestilbud/moduler/vejleder-for-boern-som-paaroerende

Billeder

Josefine er en af de 160.000 børn og unge i Danmark der har alvorlig sygdom i familien tæt på
Josefine er en af de 160.000 børn og unge i Danmark der har alvorlig sygdom i familien tæt på
Download
Preben Engelbrekt. Direktør i Det Nationale Sorgcenter
Preben Engelbrekt. Direktør i Det Nationale Sorgcenter
Download
Anne Marie Nissen. Lektor på VIA University College.
Anne Marie Nissen. Lektor på VIA University College.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

VIA er en professionshøjskole med ca. 19.000 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker. Desuden tilbyder VIA en lang række efter- og videreuddannelser.

Fonden for Entreprenørskab har i 2019 tildelt VIA prisen som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution fordi innovation og entreprenørskab er en fast del af alle VIAs uddannelser.

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum