Akademikerne

Ny dimittendsats-aftale risikerer at få alvorlige konsekvenser for det solidariske dagpengesystem

Del

Det er dybt kritisabelt, at et politisk flertal nu hælder de unge ned ad brættet og skærer kraftigt i de nyuddannedes dagpenge. Det mener den nyligt tiltrådte formand for hovedorganisationen Akademikerne, Lisbeth Lintz, som frygter, at de unge nu vil vælge dagpengesystemet fra.

Lisbeth Lintz udtaler:

 “Det her er en ualmindelig dårlig aftale, der ikke alene rammer de tusinder af nyuddannede, der har brug for dimittendsatsen til at komme godt ind på arbejdsmarkedet. Det kommer også til at ramme det solidariske dagpengesystem som helhed. Rigtig mange melder sig ind i a-kasserne for en sikkerheds skyld, når de er nyuddannede, så de er forsikrede mod eventuel ledighed. Hvis ikke de kan få ordentlig hjælp, når de har brug for det, er jeg bekymret for, at de helt vælger dagpengesystemet fra”.

Og hun uddyber:

“Jeg tror, at aftalepartierne har glemt, at dagpengesystemet er en forsikringsordning, der i høj grad også er betalt af medlemmerne selv. Når politikerne gang på gang forringer den forsikringsordning, så risikerer vi, at kommende generationer helt vælger dagpengesystemet fra, og så er det altså den offentlige fælleskasse, fremfor forsikringsordningen, der hænger på regningen via kontanthjælp, når folk er ledige i kortere eller længere tid.”

Ifølge Lisbeth Lintz er det helt skævt at tro, at nedskæringer på de nyuddannedes dagpenge får de unge hurtigere i job:

 ”Der er intet belæg for at tro, at de unge skulle være dovne eller kræsne i deres jobvalg, og det er kritisabelt, at partierne laver politik på baggrund af mavefornemmelser i stedet for fakta.”

Selvom Lisbeth Lintz ærgrer sig over, at den socialdemokratiske regering nu har fundet flertal for at skære i de nyuddannedes dagpenge, tror Lisbeth Lintz ikke, at diskussionen er slut endnu:

 “Den her aftale er lavet med udgangspunkt i Finansministeriets regnemodeller snarere end hverdagen for de nyuddannede, der brænder for at komme i gang med at bruge deres nyerhvervede kompetencer på arbejdsmarkedet. Vi vil naturligvis følge op på, hvilke konsekvenser aftalen har ude i virkeligheden, og jeg er overbevist om, at det ikke er sidste gang, vi kommer til at diskutere dimittendsats.”

Og hun fortsætter:

Det ville give bedre løsninger for det danske samfund, hvis de politiske beslutninger understøttede et bedre match mellem virksomheder, der mangler arbejdskraft, og ledige, frem for at ungdommen endnu engang skal holde for.

For yderligere kommentarer, kontakt Lisbeth Lintz på 2488 8442 eller på ll@ac.dk.

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Akademikerne varetager interesser for 450.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Intentionerne om uddannelse i hele landet skal nu følges tæt22.3.2022 09:24:07 CET | Pressemeddelelse

Partierne bag aftalen om udflytning af uddannelsespladser er netop blevet enige om aftalens endelige indhold. Hovedorganisationen Akademikerne (AC) er glad for, at partierne har lyttet til universitetssektoren og bl.a. nedlægger færre uddannelsespladser end først meldt ud. Alligevel frygter Akademikerne, at aftalen kommer til at betyde tomme uddannelsespladser i de mindre byer, mens de store byer kommer til at opleve rift om studiepladser, ringere forskningsmiljøer og mangel på arbejdskraft.

Akademikerne: Partnerskab sikrer ukrainske flygtninge tryg overgang til arbejdsmarkedet og uddannelse15.3.2022 12:02:10 CET | Pressemeddelelse

Det nye partnerskab for hurtig adgang til arbejdsmarkedet bliver et godt redskab i indsatsen for at tage ordentligt imod de mange ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. Det er helt centralt at sikre gode muligheder for, at de kan komme i job og uddannelse med det samme. Med partnerskabet vil vi også kunne justere og tilpasse indsatsen i takt med, at vi bliver klogere på udfordringerne og behovene, lyder det fra Akademikernes formand, Lisbeth Lintz, der repræsenterer over 450.000 medlemmer på det private og offentlige arbejdsmarked.

Akademikerne: Ny trepartsaftale styrker arbejdet for at komme seksuel chikane til livs4.3.2022 13:37:38 CET | Pressemeddelelse

Den nye trepartsaftale om seksuel chikane er et godt afsæt til at skabe reelle forbedringer på arbejdspladserne. Det mener formand for hovedorganisationen Akademikerne, Lisbeth Lintz, efter Akademikerne og de øvrige parter på arbejdsmarkedet i dag blev enige om en række initiativer, der skal modvirke seksuel chikane. Det er særligt aftalens fokus på unge og løstansatte samt prioritering af ny viden på området, der vækker glæde hos Akademikerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum