Beskæftigelsesministeriet

Ny definition af mangel på arbejdskraft skal hjælpe virksomheder

Del

For at give virksomhederne bedre hjælp til at finde kvalificerede hænder moderniserer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen definitionen af, hvornår man kan sige, at der er mangel på arbejdskraft. Det har bl.a. betydning for lediges muligheder for at blive opkvalificeret og virksomhedernes muligheder for at hente arbejdskraft udenfor EU.

Konkret bliver definition af mangel på arbejdskraft moderniseret, så man tager udgangspunkt i faktiske stillingsopslag. Er der forgæves forsøgt at finde medarbejdere i mere end hver femte opslag inden for den samme stillingsbetegnelse, så er der tale om mangel på arbejdskraft. Opgørelsen fungerer bl.a. som input til positivlisten over job, som giver tredjelandsborgere lov til at bo og arbejde i Danmark. Og er der mangel giver det ledige ret til seks ugers jobrettet opkvalificering indenfor mangelområder. Derudover stiger tilskuddet til virksomheder, der tager voksenlærlinge indenfor de pågældende stillingsbetegnelser.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er helt afgørende, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, som de har brug for. Det sikrer vækst og velstand. Derfor skal vi tage det meget alvorligt, når virksomhederne siger, de ikke kan finde de rette medarbejdere. Det er også derfor, vi moderniserer opgørelsen af, hvad der skal til for, at virksomhederne får flere veje til at finde hænder.

Hvis en virksomhed f.eks. ikke kan finde en person med den ønskede profil til at besætte et job som tømrer, vil virksomheden have mulighed for at opkvalificere en allerede ansat ufaglært, der har erfaring med tømrerarbejde, via ansættelse i et voksenlærlingeforløb. Virksomheden kan så modtage tilskud i opkvalificeringsperioden.

- Mangel på arbejdskraft er stigende og kan blive meget alvorligt for dansk økonomi. Derfor skal vi handle, og derfor følger vi udviklingen tæt og laver nu denne modernisering af, hvornår der er mangel på arbejdskraft. Den nye metode betyder, at listen over job-titler med mangel på ledige bliver mere aktuel, og min forventning er derfor også, at den såkaldte positivliste vil blive udvidet på landsplan. Dette kan langt fra stå alene. Vi arbejder sideløbende også på, at flere bliver en del af opsvinget. Det har vi senest gjort ved at give 100 mio. kr. til bl.a. at opkvalificere ledige.

- Regeringen ønsker også, at virksomhederne får lettere ved at hente kvalificeret arbejdskraft i udlandet, fordi opkvalificering ikke alene løser problemerne på kort sigt. Man bliver altså ikke maskiningeniør på 14 dage. Udenlandsk arbejdskraft kan være med til sikre, at virksomhederne får de medarbejdere, der er brug for, og dermed også fastholde ufaglærte arbejdspladser i Danmark. Derfor har regeringen også fremsat et lovforslag, der skal gøre adgangen til udenlandsk arbejdskraft nemmere og mindre bureaukratisk for virksomhederne.

Efter de tidligere regler var der tale om mangel, hvis mindst to virksomheder indenfor samme RAR-område meldte om forgæves rekruttering indenfor samme stillingsbetegnelse.

Se positivlisten for jobrettet opkvalificering her.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 201925.4.2019 09:17:07 CESTPressemeddelelse

I februar 2019 var der 2.776.400 personer i job. Ser man på den private sektor, er der kommet 400 flere job i februar måned. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Igen i februar ser vi, at antallet af private job fortsætter med at stige, og at beskæftigelsen på ny slår rekord. Ser man tilbage til sommeren 2015, er der kommet 168.500 flere private job. Det er meget positivt. - Samtidig ser vi, at markant flere arbejder ved siden af kontanthjælpen i småjob. På to år er antallet, der arbejder på den måde, steget med 30 procent. Det er godt, at flere har småjob, fordi det kan være en god måde at få foden inden for på arbejdsmarkedet. - Jeg er også rigtig glad for, at vi med forenklingen af beskæftigelsesindsatsen er blevet enige om, hvilke a-kasser der skal forsøge at løfte opgaven med at få flere ledige i arbejde. De ni udvalgte a-kasser har en enestående chance for at vise, at de med deres kendskab til medlemmerne er de rette til at matche ledige og virksomheder. - Det gør

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum