Teknologisk Institut

Ny dansk teknologi til genanvendelse af plast kan reducere CO2-udledning og olie-forbrug

Del

Nyt dansk samarbejde mellem virksomheder og forskere vil udvikle helt ny metode til at genanvende en specifik type plast, som ellers blot ender på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller lossepladsen. Teknologien kan være med til at reducere olieforbrug og co2-udledning – og blive en rigtig god forretning for danske virksomheder.

For at PUR fra fx sko, madrasser og isolering kan genanvendes i nye tilsvarende produkter skal det først neddeles inden det kan indgå i de nye teknologier udviklet i RePURpose.
For at PUR fra fx sko, madrasser og isolering kan genanvendes i nye tilsvarende produkter skal det først neddeles inden det kan indgå i de nye teknologier udviklet i RePURpose.

Et dansk samarbejde mellem forskere og virksomheder vil udvikle metoder til at genanvende plastmaterialet polyurethane – eller PUR-plast i daglig tale - som findes i alt fra køleskabe, sko og madrasser til isolering og vindmøller. Problemet er nemlig, at plasten i dag kun genanvendes i mindre grad og derfor ender mange tons på verdensplan enten på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller på lossepladser.

Men det skal der laves om på. Seks af de førende danske virksomheder med relation til den danske PUR-industri vil være de bedste i verden til at genanvende PUR-plast. Ud over de tiltag virksomhederne i dag har sat i værk på området, skal der mere til. Derfor er de nu gået sammen med bl.a. danske forskere fra Teknologisk Institut, der skal udvikle nye, banebrydende teknologier til at genanvende PUR.

Innovationsfonden har investeret 11 mio. kr. i projektet, som kan gøre danske virksomheder førende i verden, når det kommer til genanvendelse af PUR-plast.

- Der findes i dag ingen gode løsninger til at genanvende PUR, og det er netop det projektet vil løse med støtte fra Innnovationsfonden. Det gør vi ved at bringe verdens bedste forskere, teknologiudviklere og førende virksomheder sammen og herigennem bringe denne type plast ind i en helt ny cirkulær økonomi”, siger seniorspecialist Anders T. Lindhardt fra Teknologisk Institut.

PUR er et højteknologisk plastmateriale, som indgår i et væld af produkter fra vores dagligdag. Man finder det i alt fra isoleringsmateriale over sko, møbler og madrasser til vindmøller.

Globalt set ender hele 95 procent af alt PUR med at blive brugt til energigenvinding på forbrændingsanlæg eller at ende som værdiløst affald på lossepladser. Ganske simpelt fordi eksisterende teknologier til at genanvende PUR ikke er gode nok. Det nye danske projekt, der skal udvikle genanvendelsesteknologier til PUR-plast, vil ikke blot kun spare store mængder af olie, når plasten fremstilles, men også medføre en markant reduktion i verdens CO2 udledning, når plastikmaterialet ikke længere brændes af til energigenvinding på forbrændingsanlæg.

- Potentielt kan vores projekt resultere i en fremtid, hvor mange tons polyurethane genanvendes i nye produkter og ikke ender på lossepladser og forbrændingsanlæg. Projektet har et stort vækstpotentiale og vil styrke dansk industris konkurrenceevne globalt. Samtidig vil det positionere Danmark endnu stærkere i forhold til reduktionen af CO2-udledning, cirkulær økonomi og den grønne dagsorden”, siger Anders T. Lindhardt.

Helt konkret vil forskerne i projektet udvikle to teknologier. Den første metode fokuserer på materiale, der går tabt under produktion af PUR-produkter, hvor den anden metode vil dekonstruere PUR-affald - også det som har være ude hos forbrugeren - til dets originale byggesten kaldet monomere. Begge metoder genskaber polyurethane som dermed kan bruges i helt nye produkter -til gavn for klimaet og dansk erhvervsliv.

Fakta:
Innovationsfondens investering: 11 mio. kr.
Samlet budget: 19 mio. kr.
Varighed: 3 år
Officiel titel: RePURpose

Om partnerne:

Teknologisk Institut:
Teknologisk Institut (TI) er en selvejende not-for-profit organisation, sammensat af specialister indenfor et væld af videnskabelige retninger. TI´s formål er at styrke dansk erhvervslivs i mødet med fremtidens teknologiske og erhvervsmæssige udfordringer.

Kontakt person: Anders Lindhardt, PhD, seniorspecialist, Teknologisk Institut

Dan-Foam Aps, Aarup:
Dan-Foam er blandt verdens førende producenter af madrasser og puder med fremstilling, salg og distribution over hele verden. Dan-Foam er en af de førende brugere af polyurethane i Danmark og investerer kraftigt i forskning og innovation for at bevarer deres position som markedsledende.

Kontakt person: Tom Mikkelsen, Global Sr. Category Manager (SC)

ECCO Sko A/S, Bredebro:
ECCO er blandt verdens førende producenter af kvalitetssko. ECCO ejer stort set hele værdikæden fra læder- og skoproduktion til butikker. ECCO produkter sælges i 99 lande. ECCO er familieejet, grundlagt i Danmark i 1963 og beskæftiger 21.300 personer på verdensplan.

Kontakt person: Thomas Gøgsig, Head of Applied Research (SC)

Logstor A/S, Løgstør: 
Logstor A/S er verdens førende producent af præisolerede rørsystemer, med konstant fokus på at sætte standarden for energieffektive løsninger.

Kontaktperson: Peter Rønbøg, R&D Manager (SC), Logstor A/S

H. J. Hansen Genvindingsindustri A/S, Odense:
H. J. Hansen er en af de største genvindingsvirksomheder i Europa og modtager hvert år store mængder skrot, der primært forarbejdes på shredderanlægget i Odense. Derudover modtages dagligt store mængder kølemøbler til oparbejdning, der skal miljøbehandles korrekt og udsorteres således, at mere end 80% genanvendes. H.J. Hansen investerer løbende i ny teknologi for at være konkurrencedygtig og udnytte ressourcerne bedre, til gavn for miljøet.

Kontaktperson: Sophus Borch, Produktchef (SC), H. J. Hansen Genvindingsindustri A/S

Tinby A/S, Søndersø:
Tinby A/S, en del af SP Group, er Skandinaviens førende underleverandør af formstøbte emner i massiv, opskummet og fleksibel polyuretane samt kombinationer heraf. Tinby A/S har et indgående kendskab til materialeteknologi der anvendes til udvikling af kundespecifikke løsninger.

Kontaktperson: Michael V. Therkelsen, salgs- og projektchef (SC), Tinby A/S

Covestro A/S, Otterup:
Covestro A/S er et datterselskab til en af verdens største råvareproducenter inden for polyurethan-industrien Covestro AG. Covestro A/S er ledende ekspert i udviklingen af polyurethan-formuleringer til processindustrien.

Kontaktperson: Lars Bruntse, Direktør (SC), Covestro A/S

Aarhus Universitet:
Professor dr. scient. Troels Skrydstrup R. er en internationalt anerkendt syntesekemiker der leder en forskningsgruppe på Aarhus Universitet og som har til formål at udvikle nye kemiske reaktioner til både opbygning og nedbrydning af organiske forbindelser.

Kontaktperson: Prof. Dr. Troels Skrydstrup, R. (SC)

Nøgleord

Kontakter

Anders T. Lindhardt, seniorspecialist, PhD, Teknologisk Institut,
Mobil: 7220 1143, mail: andl@teknologisk.dk
Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
Mobil 61 90 50 45, mail: jens.bomholt@innofond.dk

Billeder

For at PUR fra fx sko, madrasser og isolering kan genanvendes i nye tilsvarende produkter skal det først neddeles inden det kan indgå i de nye teknologier udviklet i RePURpose.
For at PUR fra fx sko, madrasser og isolering kan genanvendes i nye tilsvarende produkter skal det først neddeles inden det kan indgå i de nye teknologier udviklet i RePURpose.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Juan Farré overtager posten som administrerende direktør for Teknologisk Institut30.6.2020 13:38:21 CESTPressemeddelelse

Teknologisk Institut, Danmarks førende innovationsinstitut med 1100 medarbejdere, har meddelt, at Søren Stjernqvist i efteråret ønsker at fratræde som administrerende direktør efter 20 år i stillingen og 39 år i organisationen. Søren Stjernqvist fortsætter på posten, indtil Juan Farré tiltræder som ny administrerende direktør den 1. oktober 2020. Juan Farré kommer fra en stilling som CTO i FORCE Technology. Han er kommercielt orienteret, politisk vidende, international i sit virke og har dybdegående indsigt i GTS-systemet, som er Teknologisk Instituts DNA. Ud over jobbet som Group CTO hos FORCE Technology har Juan Farré tidligere været CEO hos Delta, Ernitec og NKT, samt Vice-President for Global Sales hos NetTest. Juan Farré har desuden en PhD fra DTU i Optical Communication Systems. Teknologisk Institut har igennem mere end 100 år styrket danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og medarbejdernes faglige ekspertise. Gennem innovative resultater skaber Teknologisk Ins

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum