Aalborg Universitet

Ny dansk opfindelse renser vand med sollys

Del

To nordjyske studerende har udviklet produktet SolarSack til billig og miljøvenlig vandrensning. Konceptet er testet i landsbyer, flygtningelejre og slumområder i Østafrika, hvor det senere skal på markedet.

SolarSack i brug i Uganda
SolarSack i brug i Uganda

Anders Løcke og Louise Ullmann, som studerer Arkitektur og Design på Aalborg Universitet (AAU) har designet et bedre og billigere system til at rense drikkevand i udviklingslande.

Produktet SolarSack er en særlig pose, som fyldes med fire liter vand og placeres i solen i fire timer. Ved hjælp af UVA- og UVB-stråler samt varmen fra solen bliver vandet renset for sygdomsfremkaldende bakterier. Derefter kan brugeren drikke vandet og genbruge posen til vandrensning.

Metoden er godkendt af Verdenssundhedsorganisationen WHO, som estimerer at mellem 99,9% og 99,999% af de sygdomsfremkaldende bakterier i vandet dør. De studerende har testet SolarSack i Kenya og Uganda med lokale brugere og organisationer og tilpasset den til deres behov. Og så er den billig.

- Vi regner med at en SolarSack kan produceres for under halvanden krone, transporteres og ende i hænderne på brugeren for under en dollar. Posen kan genbruges 150 gange, så det bliver væsentlig billigere end alternativerne, siger Louise Ullmann fra AAU.

Udviklet i Østafrika

Med en pris på omkring en dollar stykket inklusiv distribution, så kommer SolarSack til at koste det samme som en spand kul. Men hvor en SolarSack giver mindst 500 liter rent drikkevand for en dollar, så rækker en spand kul til under 100 liter vand.

Mere end 47 millioner mennesker i Østafrika har ikke adgang til rent drikkevand, og 80 % af alle sygdomme i regionen skyldes dårlige vand- og sanitetsforhold. Den mest udbredte måde at rense vand på i området er kogning, men det kræver kul eller træ, som både er dyrt og skadeligt for helbred og natur.

Anders Løcke og Louise Ullmann, som studerer Arkitektur og Design på Aalborg Universitet (AAU) tog til Østafrika for at undersøge problemet til et studieprojekt. Målet var at designe en bedre løsning.

- Efter den første research i Uganda stod det klart, at brugen af kul og træ udgør en stor trussel mod naturen, og prisen på brændsel stiger i takt med at skovene ryddes. Derfor valgte vi at bruge sollys som ressource til vandrensning. Det har de rigeligt af i Afrika, og det er gratis, siger Anders Løcke fra AAU.

På vej til masseproduktion

Den 21. juni vandt SolarSack den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad for grønne startups. Dermed går de videre til den internationale finale på Cypern til oktober, hvor de kan vinde finansiering og hjælp til at videreudvikle projektet.

De to studerende bag projektet er netop blevet færdige med deres uddannelse på AAU, og Anders Løcke vil nu arbejde fuld tid som CEO i SolarSack. Han er blevet tilbudt et samarbejde med Access2innovation i Aalborg, som netop specialiserer sig i bæredygtige løsninger og forretningsudvikling i Afrika. Også Røde Kors har vist interesse i projektet.

-Røde Kors Kenya er både værdifuld som sparringspartner nu og senere som kunde, så vi er rigtig glade for, at de er interesserede i at samarbejde. En etableret NGO som dem har evnen til at få SolarSack ud til alle de afkroge af landet, hvor der er brug for vandrensning, siger Anders Løcke fra AAU og SolarSack.

Anders Løcke skal nu tale med flere organisationer, der arbejder med udvikling og salg af produkter til nødhjælp. Planen er at sætte SolarSack i produktion og distribuere produktet til NGO’er og private i Østafrika.

Nøgleord

Kontakter

Anders Løcke, grundlægger og CEO, SolarSack, alexanderloecke@gmail.com, +45 27 39 18 18.

Hiva Ahmadi, pressekontakt AAU, hiah@adm.aau.dk, + 45 22 20 68 69

Billeder

SolarSack i brug i Uganda
SolarSack i brug i Uganda
Download
Instruktioner og symboler er udviklet i samarbejde med lokale i Uganda og Kenya. SolarSack
Instruktioner og symboler er udviklet i samarbejde med lokale i Uganda og Kenya. SolarSack
Download
Et solsymbol dukker op på posen, når sollyset er tilstrækkelig stærkt til vandrensning. SolarSack
Et solsymbol dukker op på posen, når sollyset er tilstrækkelig stærkt til vandrensning. SolarSack
Download
SolarSack i brug i Uganda
SolarSack i brug i Uganda
Download
De to nordjyske studerende bag SolarSack sammen med repræsentanter fra den lokale organisation ACH360, der arbejder med sundhed og vandkvalitet.
De to nordjyske studerende bag SolarSack sammen med repræsentanter fra den lokale organisation ACH360, der arbejder med sundhed og vandkvalitet.
Download
SolarSack i brug i Uganda
SolarSack i brug i Uganda
Download
SolarSack i brug i Uganda
SolarSack i brug i Uganda
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Siden 1974 har Aalborg Universitet (AAU) leveret viden, udvikling og højt kvalificerede kandidater til omverdenen. Inden for uddannelse er universitetet kendt for sit problembaserede projektarbejde, PBL – også kendt som Aalborg-modellen – mens AAU er blandt verdens førende forskningsinstitutioner inden for bl.a. elektronik og energiteknik. Et af AAU’s særkender er også et omfattende samarbejde med erhvervslivet, og Dansk Industri fremhæver AAU som det gode eksempel på samarbejde mellem universitet og virksomheder. AAU havde i 2016 over 20.000 studerende og godt 3.500 medarbejdere fordelt på campusser i Aalborg, Esbjerg og København.

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum