Ny CEPOS-analyse: Universitetsuddannede får i mange tilfælde lavere løn end faglærte
35 procent med en humanistisk universitetsuddannelse tjener mindre end en faglært. Og 41 procent tjener mindre end en person med en kort videregående uddannelse, viser ny analyse fra CEPOS.

En ny analyse fra CEPOS viser, at 41 procent af personer med en humanistisk uddannelse tjener mindre end medianindkomsten for personer med en kort videregående uddannelse, og at 35 procent tjener under medianindkomsten for faglærte, når man ser på lønningerne fem år efter endt studietid.
For personer med en kunstnerisk universitetsuddannelse, er det 56 procent, der har en lønindkomst under medianindkomsten for personer med en kort videregående uddannelse, mens 48 procent tjener under medianen for faglærte.
“Jeg opfatter det som en markør for, at der uddannes for mange på navnlig de her uddannelser, men også at de uddannes i for mange år,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:
Set fra et økonomisk perspektiv bør den store sum af skatteydernes penge, der hvert år går til at uddanne på universiteterne, nemlig udmønte sig i en markant højere værdi til samfundet, end hvis man får en kortere uddannelse, mener Mads Lundby Hansen.
”Derfor giver det mening, at man uddanner færre og i kortere tid på de her uddannelser,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:
”Antallet af studerende på de studier, hvor for mange kandidater får en relativ lav løn, kan reduceres ved at omlægge SU til lån eller indføre brugerbetaling på universiteterne. På det administrative plan kan man lade bevillingen til antal studiepladser på de enkelte studier afhænge af de lønninger, de færdiguddannede opnår. Endelig kan man fra centralt hold reducere antallet af studiepladser og/eller antal studieår på udvalgte studier,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.

Nøgleord
Kontakter
Mads Lundby HansenCheføkonom
Tlf:21237952mads@cepos.dkBilleder
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
Ny CEPOS-analyse: Danmark kan blive det frieste land i verden, hvis vi lader os inspirere af vores nordiske naboer25.5.2023 15:03:50 CEST | Pressemeddelelse
Danmark behøver ikke skele længere end til vores nordiske naboer, for at få verdens frieste økonomi. Det viser en ny analyse fra CEPOS.
Ny CEPOS-analyse: Stor forskel på personaleudskiftningen i ældreplejen mellem kommuner22.5.2023 11:49:42 CEST | Pressemeddelelse
Der er stor forskel på, hvor gode de enkelte kommuner er til at fastholde ansatte i ældreplejen, viser ny CEPOS-analyse
CEPOS: Landbruget bør også omfattes af generel CO2-afgift17.5.2023 10:34:31 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer Landbrug & Fødevarers 2030-plan
CEPOS: Vi skal vænne os til mere svingende elpriser og mangel på el9.5.2023 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer til Klimarådets nye analyse om fremtidens elsystem
Ny CEPOS-analyse: Tempoet i lovbehandlingen er skudt i vejret i Mette Frederiksens statsministerperiode9.5.2023 09:37:49 CEST | Pressemeddelelse
Hastværket i Folketingets lovbehandling steg markant efter valget i 2019. Allerede inden COVID-19 pandemien havde Folketinget tempoet sat betydeligt i vejret. På trods af at SVM-regeringen har givet løfter om det modsatte, er processen blevet yderligere forhastet i det nye Folketing, viser ny CEPOS-analyse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum