Ny CEPOS-analyse: EU giver allerede massiv grøn statsstøtte og bør ikke optrappe en handelskonflikt med USA
Det er ikke velbegrundet, at EU svarer igen på den amerikanske Inflation Reduction Act (IRA). Det vil gøre den grønne omstilling i Europa dyrere end nødvendigt og kan desuden kan optrappe en handelskonflikt over Atlanten, viser ny analyse fra CEPOS.

EU overvejer at svare igen på den amerikanske klimapakke med omfattende statsstøtte til grøn omstilling og klimaneutrale industrier. EU-landene giver imidlertid allerede i forvejen omfattende statsstøtte, ikke mindst til grøn omstilling og grønne industrier. Desuden indeholder blandt andet EU’s genopretningspakke fra 2020 massiv grøn statsstøtte.
”Det ligner en optrapning af en handelskrig, og det er ikke særlig velbegrundet fra EU's side. Med planerne om at optrappe statsstøtten i EU kommer man op på noget, der minder om det tredobbelte af den amerikanske statsstøtte, når vi ser det i forhold til økonomiens størrelse,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
EU bør ikke indlede et støttekapløb med amerikanerne, da der allerede er afsat masser af milliarder til grønne teknologier i Europa.
Mens IRA udgør 0,15 procent af USA's BNP, viser den nye CEPOS-analyse, at EU-politikerne allerede har afsat 0,38 procent af EU's BNP til grønne teknologier.
Det er primært penge, der er blevet afsat i forbindelse med EU's genopretningspakke fra 2020.
Alligevel har EU-Kommissionen foreslået en modoffensiv med flere forskellige støtteinitiativer, som vil udgøre yderligere omkring 0,10 procent af EU's BNP, viser CEPOS-analysen.
Hertil kommer, at de enkelte EU-lande allerede giver omfattende statsstøtte til grøn omstilling.
”Direkte statsstøtte er ikke en omkostningseffektiv metode til grøn omstilling, og omkostningerne rammer primært de lande, der yder støtten. Det er den helt forkerte vej at gå,” siger Otto Brøns-Petersen.
Otto Brøns-Petersen kan kontaktes på 20 92 84 40 for uddybende kommentarer.

Kontakter
Otto Brøns-PetersenCEPOS
Tlf:20928440otto@cepos.dkBilleder

Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
CEPOS: EU-kommissionens forslag til reform af det europæiske elmarked er en narresut for forbrugerne14.3.2023 17:00:21 CET | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer til EU-kommisionens forslag til reform af det europæiske elmarked.
Ny CEPOS-analyse: Universitetsuddannede får i mange tilfælde lavere løn end faglærte10.3.2023 08:03:01 CET | Pressemeddelelse
35 procent med en humanistisk universitetsuddannelse tjener mindre end en faglært. Og 41 procent tjener mindre end en person med en kort videregående uddannelse, viser ny analyse fra CEPOS.
Ny CEPOS-analyse: Gældskrisen i EU er en trussel mod dansk finanspolitisk holdbarhed og selvstændighed3.3.2023 08:02:00 CET | Pressemeddelelse
Gældskrisen i EU kan true både stabiliteten i unionen og resultere i en stærkere central styring af den økonomiske politik i EU. Det vil mindske de enkelte landes selvstændighed. Det kan indebære, at danske skatteydere de facto kommer til at bøde for budgetproblemer i andre EU-lande, viser ny analyse fra CEPOS
CEPOS: Kommentarer til Klimarådets statusrapport28.2.2023 11:03:00 CET | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer til Klimarådets statusrapport. ”Klimarådet deler CEPOS’ vurdering (fra november 2022) af, at opfyldelse af 70 pct.-målet sandsynligvis ikke er nok til at opfylde EU's krav til ikke-kvotesektoren. Det skyldes, at klimapolitikken i for høj grad har satset på at nedbringe udledninger omfattet af kvotesektoren, som EU ikke stiller krav til Danmark om. Der er brug for en alvorlig opstramning af valget af både mål og midler i dansk klimapolitik, som er for tilfældigt valgt og ikke er strengt omkostningseffektive,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Selvom Klimarådet fastholder klimaafgiften som det centrale redskab, er det stærkt betænkeligt, at Rådet også anbefaler mere kontrol og regulering samt mere direkte statslig involvering i kulstofbinding (CCS) for at forcere de danske udledninger. Jeg undrer mig også over, at Rådet vil fastholde mængdemæssige reduktionskrav til landbruget, når der indføres en klimaafgift
Ny CEPOS-analyse: Den offentlige beskæftigelse er vækstet på stort set alle områder21.2.2023 09:37:27 CET | Pressemeddelelse
CEPOS udsender i dag en analyse, der viser, at den offentlige beskæftigelse siden november 2019 er vokset langt hurtigere end befolkningsudviklingen skulle tilsige. Der er opdelt på forskellige velfærdsområder såsom sundhed, børn, undervisning med mere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum