Ny CEPOS-analyse: Danmark kan blive det frieste land i verden, hvis vi lader os inspirere af vores nordiske naboer
Danmark behøver ikke skele længere end til vores nordiske naboer, for at få verdens frieste økonomi. Det viser en ny analyse fra CEPOS.

Lande med høj grad af økonomisk frihed klarer sig generelt bedre end mindre frie lande. Både i forhold til økonomisk vækst og økonomisk lighed. Derfor bør Danmark have som målsætning at blive verdens økonomisk frieste land. Det mener Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS:
”Forskningen viser generelt, at højere grad af økonomisk frihed fører til højere økonomisk vækst. Det skyldes bl.a., at der i økonomisk frie lande er en højere grad af konkurrence mellem virksomhederne. Derfor vil danskerne generelt vinde på, at Danmark får en friere økonomi. Det kan også gavne de svageste i samfundet, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har koblet en højere grad af konkurrence sammen med større økonomisk lighed,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.
Mange danskere forestiller sig nok, at det vil kræve store omvæltninger af Danmark, hvis vi skal have verdens frieste økonomi. Men det er ikke tilfældet, ifølge Jonas Herby.
”Mange tror, at vi skal ligne lande som USA, Singapore eller Schweiz for at få verdens frieste økonomi. Men det er langt fra tilfældet. Faktisk behøver vi blot at skele til vores nordiske naboer for at finde den nødvendige inspiration til at blive verdens frieste økonomi. Vores analyse viser, at hvis vi implementerer de bedste rammevilkår, altså best practice, fra vores nordiske naboer, vil Danmark ligge i den absolutte top på de indeks, der måler økonomisk frihed på tværs af lande,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.
Analysen viser, at det økonomiske potentiale ved at leve op til best practice i norden er på mellem 0,4 procent og 2,2 procent af BNP – eller 11-54 milliarder kroner. Det svarer til en lønfremgang før skat på 3.700-18.800 kroner om året for en arbejderfamilie og 5.700-28.400 kroner for en funktionærfamilie.
Ifølge Jonas Herby kan Danmark få bedre konkurrence, sikre bedre håndhævelse af kontrakter, sikre bedre transparens med lobbyismen, sikre bedre konkursbehandling og øge kvaliteten i den retslige proces, hvis vi tager det bedste fra de øvrige nordiske lande. Samtidig kan vi få lavere skatter og færre offentlige udgifter, hvilket vil give danskerne flere penge mellem hænderne.
Jonas Herby kan kontaktes på 27 28 27 48 for uddybende kommentarer.
Nøgleord
Kontakter
Jonas HerbyCEPOS
Tlf:27282748herby@cepos.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
Ny CEPOS-analyse: Stor forskel på personaleudskiftningen i ældreplejen mellem kommuner22.5.2023 11:49:42 CEST | Pressemeddelelse
Der er stor forskel på, hvor gode de enkelte kommuner er til at fastholde ansatte i ældreplejen, viser ny CEPOS-analyse
CEPOS: Landbruget bør også omfattes af generel CO2-afgift17.5.2023 10:34:31 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer Landbrug & Fødevarers 2030-plan
CEPOS: Vi skal vænne os til mere svingende elpriser og mangel på el9.5.2023 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer til Klimarådets nye analyse om fremtidens elsystem
Ny CEPOS-analyse: Tempoet i lovbehandlingen er skudt i vejret i Mette Frederiksens statsministerperiode9.5.2023 09:37:49 CEST | Pressemeddelelse
Hastværket i Folketingets lovbehandling steg markant efter valget i 2019. Allerede inden COVID-19 pandemien havde Folketinget tempoet sat betydeligt i vejret. På trods af at SVM-regeringen har givet løfter om det modsatte, er processen blevet yderligere forhastet i det nye Folketing, viser ny CEPOS-analyse
Ny CEPOS-analyse: Inflation i karakterer giver flere ret til en gymnasial uddannelse8.5.2023 11:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Fra 2008 til 2022 er karaktergennemsnittet i skolens ældste klasser steget med 0,7-1,4 karakterpoint, uden at eleverne vurderes at være blevet dygtigere, viser ny analyse fra CEPOS
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum