Cepos

Ny CEPOS-analyse: Staten er gået DJØF-amok og ansat over 15.000 flere ’kolde hænder’ på få år

Del

Staten har fra 2011 til 2022 øget sit årlige forbrug til administration og ledelse med over 9,4 milliarder kroner.

Foto: Jakob Melgaard
Foto: Jakob Melgaard

CEPOS udgiver i dag en ny analyse, der viser, at staten har øget sit årlige forbrug til administration og ledelse med over 9,4 milliarder kroner siden 2011.

“Det interessante spørgsmål er, om politikerne overhovedet bakker op om en så stor opprioritering af statslig ledelse og administration? Eller om de i virkeligheden ville ønske, at ressourcerne var prioriteret anderledes – f.eks. til varme hænder som SOSU´er, sygeplejersker, lærere mv. eller til skattelettelser, der kommer alle borgere til gavn” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Analysen viser en stor stigning i statens forbrug på ledelse og administration, der siden 2011 er steget med over 15.000 fuldtidsbeskæftigede.

Udover styrkelsen af SKAT er det meget svært at få øje på, at politikerne har truffet en overordnet beslutning om, at forbruget af kolde hænder i staten skulle stige så markant. Der er således tale om ’mange bække små’, og spørgsmålet er, om politikerne har været opmærksomme på udviklingen.

”Det er værd at bemærke, at stigningen i forbruget af kolde hænder i staten er sket siden 2017. Det var en periode, der først var kendetegnet af et stort økonomisk råderum og dernæst covid-19, hvor låget for alvor røg af den statslige udgiftsstyring. Der har således været rigeligt med ressourcer, og det har givet mulighed for, at man har kunnet gå DJØF-amok i staten,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Forskningschef Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.

Kontakter

Billeder

Foto: Jakob Melgaard
Foto: Jakob Melgaard
Download

Vedhæftede filer

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

Ny CEPOS-analyse: Regeringens målsætning om mere lige elevfordeling i folkeskolerne kan medføre skoleskift for mere end 10 pct. af eleverne27.9.2022 12:47:24 CEST | Pressemeddelelse

CEPOS udgiver i dag en analyse, der bl.a. viser, hvordan en elevfordelingsmodel - svarende til den, regeringen har gennemført for gymnasierne - ville påvirke folkeskolerne i de enkelte kommuner. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har tilkendegivet, at regeringen alligevel ikke vil indføre en statsligt fastsat elevfordelingsmodel i folkeskolen. I stedet vil regeringen lade det være op til kommunerne at arbejde videre med at sikre en mere blandet elevsammensætning. Hvad dette reelt betyder, er endnu uvist. “Forældre til børn i folkeskolen kan på ingen måde ånde lettet op, før vi ved, hvad de nye planer for elevfordeling betyder i praksis. Målsætningen om en mere ensrettet elevfordeling er nemlig ikke droppet. Det er nu bare op til kommunerne at føre regeringens politik ud i livet,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS. Regeringen vil dog først på et senere tidspunkt – formentlig efter et valg - fastlægge, hvilke redskaber og konkrete målsætninger man vi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum