Cepos

Ny CEPOS-analyse: Arbejdsudbuddet øges med 2.100 personer, hvis beløbsgrænsen nedsættes med 75.000 kroner

Del

Effekten af at sænke beløbsgrænsen med 75.000 kroner permanent øger arbejdsudbuddet med 2.100 på langt sigt – det vil sige efter 25 år. I 2030 udgør effekten omkring 1.000 personer. Det viser en ny analyse fra CEPOS

Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.

Beløbsgrænsen har fået stor opmærksomhed de senere år. Det har været svært at beregne effekter af lavere beløbsgrænse, da der har manglet evidens for virkninger. Nu er der imidlertid kommet en undersøgelse, der estimerer en effekt. 

Undersøgelsen kommer frem til, at en forhøjelse af beløbsgrænsen med 25.000 kroner reducerer indstrømningen af udenlandsk arbejdskraft i størrelsesordenen 70 personer årligt. Når man sammenholder det med, at en del forlader landet hurtigt igen, så fås en langsigtet effekt på 2.100 personer, hvis beløbsgrænsen reduceres med 75.000 kroner.

”Det er en relativt beskeden effekt, men jeg mener klart, at man skal gå efter den. Og jeg så gerne, at man reducerede beløbsgrænsen med mere end 75.000 kr. Set fra mit perspektiv er det oplagt, at beløbsgrænsen nogenlunde matcher den danske mindsteløn på ca. 250.000 kroner. I de næste tre år udgør beløbsgrænsen ca. 375.000 kroner,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:

”Det her understreger, at en ny regering også bliver nødt til at kigge på en lang række andre arbejdsmarkedsreformer, hvis den vil løfte beskæftigelsen med eksempelvis 50.000 personer i 2030. Ifølge Finansministeriet ligger der konkrete reformforslag, der kan øge beskæftigelsen med 130.000 personer. Det drejer sig om reformer af folkepension, efterløn, dagpenge, kontanthjælp og skat,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Udgangspunktet for beregningen er resultaterne i en afhandling udarbejdet af Gustav Dam, der i dag er ansat af Finansministeriet. Tidligere overvismand Michael Svarer har været vejleder. Derudover har CEPOS på Danmarks Statistiks personregistre opgjort, hvor mange der forlader landet.

Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.

Læs analysen her.

For at se dette indhold fra cepos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Kontakter

Billeder

Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Download

Vedhæftede filer

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

CEPOS er en uafhængig borgerlig-liberal tænketank.

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

CEPOS: Klimarådets analyse er ubrugelig som beslutningsgrundlag7.12.2022 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende generelle kommentarer til Klimarådets analyse 'Danmark Klimamål', der udkommer onsdag d. 7/12 kl. 12. Kommentarerne er klausuleret frem til onsdag kl. 12. ”Klimarådets analyse af danske klimamål er decideret uegnet som beslutningsgrundlag for dansk klimapolitik. Det helt grundlæggende kriterium for politiske tiltag er at vurdere, om prisen står mål med gevinsterne. Klimarådets analyse har ingen tal for det overhovedet. Den indeholder således ingen analyser af, hvad klimamålene indebærer af samfundsøkonomiske omkostninger eller hvad drivhusgasudledninger medfører af skader,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Rådet er ikke afvisende over for at skærpe 2030-målet til 80 pct. Jeg har på grundlag af regeringens virkemiddelkatalog anslået, at det vil koste 22,4 mia. kr. om året – eller over 2.900 kr./ton. Det er langt over de fleste vurderinger af drivhusgassers skadevirkning. Når der tages hensyn til, at ensidige danske redu

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum