Danmarks Idrætsforbund

Ny bog sætter fokus på olympiske dilemmaer, værdikampe og konflikter

Del

OL er fascinerende og fængende. Men samtidig rummer den olympiske historie politiske intriger og svære dilemmaer. Med udgangspunkt i et privat arkiv fra det danske IOC-medlem Ivar Vind giver en ny bog læserne et unikt indblik bag kulissen.

Historien om de moderne olympiske lege er på mange måder vild og dramatisk.

Legenes stifter, franskmanden Pierre de Coubertin, formulerede et omfattende
filosofisk grundlag for legene. Og fra en svær start omkring forrige århundredskifte har legene gennemgået en udvikling fyldt med storpolitiske internationale konflikter, forsøg på politisk manipulation, interne politiske intriger, korruption, doping, kommercialisering, kønspolitik, menneskerettigheder og mange andre dybe og vidtrækkende konflikter.

Men de olympiske lege er også en fejring af idrætten, en fantastisk kappestrid og et fascinerende skue.

Dét er omdrejningspunktet i den nye bog, ’Olympiske værdier og konflikter – Ivar Vind en dansk frontkæmper’ skrevet af tre af dansk idræts helt tunge navne: Else Trangbæk, Søren Riiskjær og Morten Mølholm Hansen.

De har fået et unik indblik i tidligere IOC-medlem Ivar Vinds private arkiv, som har bidraget til af kortlægge nogle særdeles interessante årtier i den olympiske historie.

Adgang til unikt privat arkiv
I perioden fra 1960’erne og frem til 1980’erne var den olympiske idé og den Internationale Olympiske Komité (IOC) under pres fra mange sider.

De politiske konflikter på den globale scene satte markante spor, kommercialiseringen udhulede forældede amatørregler, doping blev et åbenlyst problem, og nogle af de grundlæggende olympiske værdier blev sat til debat i forlængelse af ungdomsoprør og kvindefrigørelse.

I netop denne periode havde danskeren Ivar Vind sæde i IOC – fra 1959 til sin død i
1977 - og han fik en central placering. Ivar Vind har formodentlig været den mest magtfulde dansker i international idræt.

”Det har været vældig interessant at få lov til at dykke ned i Ivar Vinds private arkivet. Selvom jeg i mange år har forsket i idrætshistorien, så har arkivet givet helt ny indsigter i den olympiske historie og spillet i kulisserne, som både kan fascinere og forarge” konstaterer Else Trangbæk.

Om forfatterne

Else Trangbæk, professor emerita, Københavns Universitet, ph.d. i historie. Har især forsket i idræts- og kvindehistorie. Else Trangbæk er tidligere eliteidrætsudøver og OL deltager i 1968 i gymnastik, og mangeårige frivillig leder i idrætten.

I 1984 var hun initiativtager til oprettelse af Dansk Idrætshistorisk Forening. Hun fik i 2020 IOC’s Women and Sports Award for Europa for sit mangeårige arbejde inden for idrættens verden og forfatterskab om især kvinder og idræt.

Søren Riiskjær, cand. phil, tidligere kontorchef i Kulturministeriet, forhenværende direktør i Team Danmark og tidligere idrætspolitisk chef i DGI. Har deltaget i et omfattende idrætspolitisk nationalt og internationalt arbejde. Er forfatter til en række bøger og artikler med fokus på idrætspolitik. I dag redigerer han en blog om dansk idrætspolitik og producerer jævnligt podcasts om idrætspolitiske temaer.

Morten Mølholm Hansen, cand.scient.pol, direktør i Danmarks Idrætsforbund/ generalsekretær i Danmarks Olympiske Komité. Tidligere ansat i Kulturministeriet. Han har bl.a. siden 2015 været medlem af IOC’s Communication Commision.

Om bogen
’Olympiske værdier og konflikter – Ivar Vind en dansk frontkæmper’
ISBN: 978 87 91705 007
170 sider
Pris: 249,00
Reduceret pris til og med OL i Tokyo: 199,00
Bogen kan købes via saxo.com og på DIF’s hjemmeside her.

Kontaktpersoner:
Britt Spangsberg, kommunikationschef, DIF, bsb@dif.dk tlf. 21 53 61 44

Morten Mølholm Hansen, adm. direktør, DIF, mmh@dif.dk, tlf. 21 66 37 74

Søren Riiskjær, soren@riiskjaer.dk, tlf. 20 23 66 61

Else Trangbæk, etrangbaek@nexs.ku.dk, tlf. 40 44 27 46

Kontakter

Billeder

Information om Danmarks Idrætsforbund

Danmarks Idrætsforbund
Danmarks Idrætsforbund
Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20
2605 Brøndby

43 26 26 26http://www.dif.dk

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 9.000 idrætsforeninger og knap 2 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum