Danmarks Frie Forskningsfond

Ny analyserapport belyser diversitet i forskning og forskningsfinansiering

Del

Rapporten belyser diversitet i forskning og forskningsfinansering, og resultaterne afspejler problemstillingens kompleksitet.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Danmarks Frie Forskningsfond og Tænketanken DEA offentliggør i dag rapporten ”Diversitet i forskning og forskningsfinansiering, som er udarbejdet i et samarbejde mellem de to organisationer.

Rapporten er baseret på en gennemgang af den internationale litteratur på området, et statistisk overblik og et casekatalog. Den belyser diversitet i forskningsverdenen i forhold til køn, alder, karrieretrin, nationalitet og fagområde, og skulle gerne give et grundlag for videre debat om diversitet.

Maja Horst, bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond, udtaler:

»I DFF er vi optaget af at have det bedst mulige vidensgrundlag for diskussionerne om diversitet, som lige nu foregår på mange niveauer i forskningsverdenen, og derfor har vi indgået det her analysesamarbejde med DEA. Vi ville gerne have belyst dels virkningen af forskellige diversitetsfremmende tiltag – hvad kan vi gøre? Dels ville vi gerne have afdækket de sammenhænge, der kan være mellem diversitet og forskningens indhold og kvalitet – kunne øget diversitet eksempelvis påvirke kreativiteten i en forskergruppe?«

Ingen »quick fixes«

Analysens resultater afspejler kompleksiteten i problemstillingen vedrørende diversitet i forskningen, men peger dog på en række interessante konklusioner, mener Maja Horst:

»Den overordnede konklusion i forhold til diversitetsfremmende tiltag er, at der ikke findes nogen ”quick fixes” – det er det lange, seje træk og de mange bække små. I DFF hæfter vi os desuden ved, at der synes at være sammenhæng imellem diversitet i fagområder og gunstige vilkår for nybrud i forskningen. Derudover er det interessant, hvordan uklare kriterier for excellence tilsyneladende udgør en barriere for diversiteten i forskningen.«

I den kommende tid vil DFF med udgangspunkt i rapporten bestræbe sig på at facilitere og formidle diskussioner om diversitet i forskningen i dialog med andre interessenter på forskningsområdet og i den offentlige sfære. Det sker blandt andet, når fonden i juni inviterer til debat om diversitet på Folkemødet.

»Det er vores håb i DFF, at rapporten kan anspore til en konstruktiv og nuanceret debat om, hvad diversitet i forskningen betyder for os som sektor og samfund,« siger Maja Horst.

Læs rapporten ”Diversitet i Forskning og Forskningsfinansiering” her

Kontakter

Billeder

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Download

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum