SMVdanmark

Ny analyse: Virksomhederne frygter dødskysset fra banken

Del

Mere end hver tredje virksomhed, der har optaget moms- eller skattelån, vurderer, at det er usandsynligt, at banken vil overtage lånet fra staten. Og tæt på hver tredje af dem er så pressede, at de frygter lukning, hvis deres lån skal betales tilbage inden for 12 måneder. SMVdanmark foreslår en flerårig afbetalingsordning.

Trods lyset for enden af tunnelen efter halvandet års krise, skygger en massiv gældsopbygning for lyset hos mange selvstændige. Allerede til november skal der tilbagebetales momslån for 7,4 mia. kr. Momslånet var ment som en hjælpende hånd under corona-krisen, men mange selvstændige er langt fra økonomisk ovenpå igen, og tilbagebetalingen er en sort sky i horisonten for dem.

I en ny rundspørge fra SMVdanmark svarer tæt på hver tredje selvstændige, der har lån hos staten, at de er i risiko for konkurs, hvis gælden skal betales tilbage så hurtigt. Og 38 pct. mener ikke, at banken vil låne dem de penge, de skylder.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, lægger pres på politikerne for at indføre en mere lempelig tilbagebetalingsordning over flere år.

”Vi får mange henvendelser fra medlemmer, der er dybt berørt af det her, og ikke føler, de har en chance for at betale pengene tilbage så hurtigt. De er først nu begyndt at tjene penge efter lang tids krise, og derfor mangler de tid. Vi har brug for en løsning meget snart,” siger hun.

Rundspørgen er foretaget blandt 1.016 små og mellemstore virksomheder. Af dem havde 40 pct. optaget et såkaldt moms- eller skattelån. Lånene blev tilbudt rentefrit af flere omgange under krisen, og størrelsen afhang af, hvor stor virksomhedens moms- eller skattebetaling var.

Hvis banken overtager lånet kan virksomheden dø

Regeringen ønsker, at bankerne skal overtage gælden fra staten. Men det vil kræve en kreditvurdering i banken, og dermed vil nogle virksomheder, der har slæbt sig gennem en lang krise med det yderste af neglene, snuble på målstregen, påpeger Mia Amalie Holstein.

”Det vil være brandærgerligt, hvis de snubler her lige før målet. De gik ind i krisen med en sund økonomi, men restriktioner og tvangslukninger bragte dem på katastrofekurs. Derfor har Folketinget et ansvar for at få lavet en ordentlig løsning. Det giver også samfundsøkonomisk mening. Ellers vil al den hjælp, de har fået indtil nu, være spildt,” siger hun.

Og virksomhedernes frygt for, at banken smækker kassen i, er velbegrundet, mener Mia Amalie Holstein.

”I løbet af hele krisen har virksomhederne været i tæt dialog med deres bank. Så deres vurdering bygger på de konkrete meldinger, de løbende har fået fra banken. Det er ikke bare en vurdering, der er grebet ud af luften,” siger hun.

Læs analysen her.

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Reformudspil giver for lidt arbejdsstyrke7.9.2021 12:35:53 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens reformudspil ”Danmark kan mere I” rummer gode elementer, og det er positivt, at regeringen nu er kommet i gang med reformdagsorden. Dog gør det konkrete udspil for lidt for at afhjælpe manglen på arbejdskraft. Fx lavere dimmitendsats og ingen modregning i pensionen trækker i den rigtige retning, men der skal mere til. Og øget aktieskat er et grimt slag for virksomhederne. SMVdanmark ser frem til, at de kommende reformer leverer endnu flere sæt hænder til arbejdsstyrken.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum