Ny analyse: Ventetiden på byggesager i kommunerne går amok

Man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man fx vil bygge nyt hus eller en tilbygning. Ventetiden før kommunen giver grønt lys til et byggeri er steget med 19 pct. på et år. Og ventetiden er blevet længere år efter år. I 2019 tog det i snit 50 dage, nu tager det 75 dage.
Men postnummeret er ret afgørende. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid til byggetilladelser varierer voldsomt, fra 4 dage i Odder til 209 i Allerød. København, der er den kommune i landet, der modtager flest ansøgninger, er næst langsomst med en gennemsnitlig ventetid på 201 dage.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der bygger på tal for 2022 fra Kommunernes Landsforening, der netop er blevet offentliggjort.
Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, er forbløffet over stigningen i ventetid og kalder den ”skandaløs”.
”Der står familier og virksomheder og tripper for at komme i gang med fx et nyt hus eller en ombygning, og der står håndværkere, der er klar og må bruge dyr ventetid, fordi de mangler et stempel fra kommunen. Ud over frustrationen ved at hænge fast i et bureaukratisk helvede, så koster det også samfundet og virksomhederne penge. Det gør planlægningen meget besværlig, og hvis du er en selvstændig, der fx vil gøre din forretning større, risikerer du at skulle vente så længe, at du går glip af øget omsætning. Det er et helt skandaløst serviceniveau, dét mange kommuner byder deres borgere og virksomheder her,” siger Martin Kyed.
Han peger dog også på, at kommunerne er ramt af dårlig og omfattende regulering.
“De er blevet overhældt med komplekse statslige regler på byggeområdet, der gør det meget tidskrævende at godkende selv ret simple sager. Vi har brug for en tilbundsgående revidering af hele bygningsreglementet, så vi kan bremse denne voldsomme stigning i ventetid,” siger han.
Der kan spares 2 mio. dages ventetid
SMVdanmarks analyse viser, at den ventetid kan nedbringes med 2 millioner dage, hvis alle kommuner var lige så hurtige til at sagsbehandle som gennemsnittet af de ti hurtigste kommuner.
Martin Kyed mener, at den meget store forskel på sagsbehandlingstid kommunerne imellem viser, at ventetiden også afhænger af prioritering og politisk vilje.
”Når nogle kommuner er 50 gange så lang tid om at behandle byggesager som andre, bør de langsomste kommuner kunne sætte mere fart på sagsbehandlingen. I sidste ende er det et spørgsmål om politisk prioritering. Reglerne er jo de samme, så hvorfor skulle der være så stor forskel på ventetiden? Der er et kæmpe potentiale for rigtigt mange kommuner til at gøre en reel og mærkbar forskel for deres lokale virksomheder,” siger Martin Kyed, der anbefaler, at kommuner med lang sagsbehandlingstid afsætter flere ressourcer og prioriterer området.
København og Allerød er nummer sjok
Pladsen i bunden af listen besættes af Allerød og København. I Hovedstaden er ventetiden 201 dage og i Allerød 209. Sidste år lå de to kommuner også i bunden, men har byttet plads. I Allerød stiger ventetiden med 53 dage, i København med 42 dage.
Martin Kyed er dybt forundret.
”København har altid været blandt de langsomste kommuner i landet, når det gælder byggegodkendelser, men 2022-tallene viser et nyt lavpunkt. København er den kommune med flest byggeansøgninger, så ventetiden her er af ekstra stor betydning. Det er helt uforståeligt, at landets hovedstad har negligeret sit erhvervsliv på så vigtigt et område og i så mange år. Desværre kommer det til at tage tid at rette op på, og i den tid lider erhvervsliv og borgere,” siger han.
Læs hele analysen og se ventetid i hver kommune her.
Kontakter
Martin KyedCheføkonom
Tlf:+45 25 15 78 31kyed@SMVdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i ellers ansvarligt finanslovsforslag23.3.2023 12:04:08 CET | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til finanslov rummer et sandt pletskud i form af droppede besparelser på offentligt byggeri, men til gengæld mangler der i høj grad penge til erhvervsuddannelserne, for den grønne omstilling kommer i fare uden flere faglærte. Den generelle stramme økonomiske linje mødes med tak fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Ny analyse: Butikstyverier rammer især Københavns omegn – jyske kommuner klarer sig bedre20.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Efter at omfanget af butikstyverier og indbrud på virksomheder har været støt faldende de seneste 10 år, knækkede kurven opad sidste år med en stigning på 27 pct. for butikstyverier og 14 pct. for indbrud på virksomheder. Rødovre, Glostrup og Ishøj ligger i top på butikstyverier, Læsø, Favrskov og Lemvig ligger i bund. Stigningen bekymrer SMVdanmark, der efterspørger mere opmærksomhed fra politiet.
SMVdanmark om uddannelsesreform: Fremragende med forkortet kandidatdel2.3.2023 13:12:42 CET | Pressemeddelelse
Tanken om at forkorte en stor del af kandidatuddannelserne og gøre dem mere relevante for erhvervslivet er helt rigtig. Men Danmark mister 80.000 faglærte de kommende år, og derfor er det meget bekymrende, at regeringen ikke konkret løser den kæmpe udfordring i sit uddannelsesudspil. Udspillet tænker desværre ikke hele uddannelsessystemet sammen, mener SMVdanmark, og efterlyser bl.a. reform af SU’en.
Ny analyse: Byggeriet mangler opgaver, men fyrer ikke medarbejderne - endnu2.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Trods en nedgang i byggeaktiviteten på 25 pct. siden sidste år, er antallet af ansatte i byggeriet stort set uændret. Normalt følges byggeaktivitet og byggebeskæftigelse ad, så når der er nedgang i byggeaktiviteten, så bliver der fyret. Men nu holder virksomhederne på deres ansatte, fordi det er så svært at finde håndværkere. Det er et farligt "gamble", mener SMVdanmark, der opfordrer virksomhederne til at tænke sig godt om.
Ny analyse: Danmark har mistet 20.000 selvstændige på 13 år22.2.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 2008 er andelen af danske beskæftigede, der driver egen virksomhed faldet med 16 pct., svarende til 20.000 selvstændige. Til gengæld er antallet af lønmodtagere steget med godt 186.000 i samme periode. Især mændene opgiver livet som selvstændig. Det er en bekymrende udvikling, mener SMVdanmark, der foreslår faste mål for afbureaukratisering og nemmere adgang til kapital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum