SMVdanmark

Ny analyse: Mindre virksomheder har sværere ved at betale deres lån

Del

Landets mindre virksomheder har øget omfanget af misligholdte lån siden begyndelsen af coronakrisen og frem til i dag. De store virksomheder har også oplevet en stigning i misligholdte lån, men slet ikke i samme omfang. Nogle mindre virksomheder lider stadig under eftervirkningerne af coronarestriktioner, mener SMVdanmark.

Mindre virksomheder med banklån må i højere grad opgive at betale de rykkere, de modtager fra banken. 

Det viser nye tal fra European Banking Authority, som SMVdanmark har analyseret på. 

I første kvartal 2020 var 4,7 pct. af lånene til virksomheder med under 250 ansatte misligholdt. I første kvartal 2021 var den andel steget til 5,5 pct. For store virksomheder med over 250 ansatte var andelen kun steget lidt, fra 4,3 til 4,5 pct. 

Misligholdt vil sige, at renter, gebyr eller afdrag ikke har været betalt i mere end 90 dage, eller at banken vurder det som usandsynligt, at skyldneren kan betale. 

Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMVdanmark, vurderer, at selv om det generelt går godt for mange danske virksomheder, er der stadig en gruppe af virksomheder, som har det svært. 

”Ganske vist er niveauet for misligholdte lån ikke alarmerende højt, men stigningen i misligholdte lån var markant højere for de mindre virksomheder end for de store. Tallene bekræfter, hvad vi allerede havde hørt fra vores medlemmer blandt de små og mellemstore virksomheder, at nogle har været hårdt ramt af corona og stadig kæmper for at komme oven vande,” siger han. 

Han henviser til sæsonvirksomhederne inden for især oplevelses- og turismeerhvervet. 

”Når man som virksomhed normalt arbejder meget hårdt og tjener det meste af sine penge i sommerhalvåret ved fx at køre med udenlandske turister, drive et omrejsende tivoli eller sætter scener op til sommerens festivaler, så rammer det benhårdt at næsten alt er lukket i maj, juni, juli og august. De sæsonvirksomheder opbygger normalt økonomisk fedt på kroppen om sommeren, som de kan tære på i de magre vintermåneder. Det er blandt andet dem, der især stadig er udfordrede,” siger Bjarke Roed-Frederiksen. 

I kroner og øre havde virksomheder med mindre end 250 ansatte misligholdte lån for godt 16 mia. i 1. kvartal 2021. Reelt er tallet større, da analysen kun omfatter de fire banker, der indrapporterer misligholdte lån til Finanstilsynet, dvs. Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit. 

Læs hele analysen her. 

Kontakter

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Vismændene overser muligheden for mere arbejdskraft fra EU12.10.2021 12:01:28 CEST | Pressemeddelelse

Vismændene vil løse den akutte mangel på arbejdskraft ved at tiltrække flere mennesker fra lande uden for EU. Det er fint, men vismændene burde være mere opmærksomme på potentialet i arbejdskraft fra især Sydeuropa og arbejde for danske jobcentre i Sydeuropa. Vi må ikke stirre os blinde på den såkaldte beløbsordning, der regulerer, hvor mange ikke-EU-borgere der kan komme hertil, mener SMVdanmark.

SMVdanmark: Digitaliseringsrådets anbefalinger er godt arbejde, men pengene mangler1.10.2021 14:59:46 CEST | Pressemeddelelse

Digitaliseringsrådet har fremlagt deres længe ventede anbefalinger for finansministeren og erhvervsministeren. Der er flere gode ting i anbefalingerne, blandt andet at det skal være lettere for virksomhederne at indrapportere data til myndighederne. Men det er ærgerligt, at puljen til SMV:Digital ikke bliver øget yderligere, for den er afgørende for, om SMV’erne bliver mere digitale, mener SMVdanmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum