Ny analyse: Indvandringen til Danmark slår rekord

De kommer fra Tyskland, Polen, USA, Indien og mange andre lande. De er næsten alle i alderen 20-54 år, og langt de fleste kommer for at arbejde. I alt knap 22.000 udlændinge indvandrede til Danmark i januar, februar og marts, og det tal for de måneder er aldrig set højere i statistikken historie.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Rekorden er glædelig, mener Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark.
”Det er super positivt, at så mange vil hertil. Danske virksomheder tørster efter arbejdskraft, og den tørst er udlændingene med til at slukke. Statens finanser nyder også godt af det, for udlændingene betaler skat og afgifter i Danmark. Og havde vi ikke den indvandring, ville danske arbejdsgivere kappes endnu mere om arbejdskraften, og vi ville derfor risikere endnu højere, men også uholdbare, lønstigninger og inflationspres. Så vi skal være glade for de mennesker, der kommer til landet, og at vi tilsyneladende er så godt et sted at bo og arbejde,” siger han.
En gratis omgang
Han påpeger også, at de nye medarbejdere ikke har kostet de danske skatteydere en krone for alle de offentlige serviceydelser, der ellers som regel følger med danskere, fra de bliver født, til de går ud på arbejdsmarkedet, det vil sige fx pasning i daginstitutioner og skolegang.
”Så de nye medborgere er en ren gevinst set ud fra et økonomisk synspunkt. Og man skal ikke være bange for, at de tager danskernes job, for vi har utroligt mange ledige stillinger, og knap 3 ud af 10 forsøg ender forgæves, når danske virksomheder prøver at rekruttere nye medarbejdere,” siger Thomas Gress.
Han efterlyser, at de danske regler blev gjort mere smidige, så endnu flere udlændinge kan komme til landet og få job.
”Vi får brug for endnu flere arbejdsduelige indvandrere i fremtiden, for danskerne bliver ældre, og der kommer færre unge. Det er en situation hele Europa står i, så der bliver kamp om arbejdskraften. Vi bør derfor udnytte bølgen og ændre kravene, så udlændinge, der kommer fra ikke-EU-lande, har nemmere ved at komme ind. Fx har myndighederne i dag ret til at afvise en udlænding, fordi de mener, han tjener for meget. Det jo tosset. Hvis en arbejdsgiver rent faktisk vurderer, at en ansat er sin høje løn værd, så skal myndighederne da ikke blande sig i det,” siger han.
Læs analysen her.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkThomas GressSeniorøkonom
Tlf:+45 51 90 50 91Tlf:+45 51 90 50 91gress@SMVdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny iværksætterpolitik skal vende trist udvikling – SMVdanmark lancerer hjælp til iværksættere2.6.2023 10:01:50 CEST | Pressemeddelelse
Folketingets kommende iværksætterpolitik skal rette op på, at Danmark har mistet 20.000 selvstændige på 13 år. Regeringens nye analyser leder i den rigtige retning, men der mangler mere fokus på al det bureaukrati, der er forbundet med at starte og drive virksomhed, mener SMVdanmark, der nu lancerer sin egen online iværksætterportal for at hjælpe nystartede selvstændige.
Ny analyse: Prisen på byggematerialer sætter rekord1.6.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det har aldrig været så dyrt at købe byggematerialer som nu. Priserne på byggematerialer til boligbyggeri er fx steget langt mere end lønudgiften til dem, der skal udføre arbejdet. Men mens nogle materialer stiger voldsomt i pris, falder andre næsten tilsvarende. SMVdanmark forventer ikke, at det generelle prisniveau falder igen.
SMVdanmark: Vismændene gør ret i at give SU dødsstødet30.5.2023 12:39:24 CEST | Pressemeddelelse
I den nye vismandsrapport giver topøkonomerne deres støtte til, at SU på de lange, videregående uddannelsers overbygning forsvinder og bliver erstattet af lån. Det viser, at det er den vej, vi bør gå, mener SMVdanmark, der dog er skeptiske over for vismændenes forslag om, at en beskæring af overbygningslængden bliver en forsøgsordning.
SMVdanmark om reformudspil: Fjern papirarbejdet - så kommer udsatte i job23.5.2023 11:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Reformkommissionens udspil er et flot stykke arbejde med mange gode forslag. Men hvis de små og mellemstore virksomheder skal spille med og ansætte endnu flere udsatte mennesker, skal alt papirarbejdet fjernes. Det burde kommissionen havde gjort endnu mere ud af, mener SMVdanmark, for det vil være den helt store murbrækker, når udsatte skal hjælpes i job.
Ny analyse: Erhvervsskolerne har mistet over 1,5 mia. kr. siden 20158.5.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Et hullet system, der ikke i tilstrækkelig grad kompenserer for stigende priser og lønninger, har betydet, at næsten alle erhvervsskoler har mistet, hvad der svarer til ca. 1,5 mia. kr. siden 2015. SOSU-uddannelserne er gået fri, fordi politikerne har valgt at prioritere dem. Det er stærkt problematisk, at uddannelser som fx tømrer, murer og svejser udsultes økonomisk i en tid, hvor alle skriger på flere faglærte, mener SMVdanmark, der efterlyser et økonomisk løft til erhvervsuddannelserne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum