SMVdanmark

Ny analyse: Hårdt ramte virksomheder venter månedsvis på corona-kompensation

Del
En stikprøve i en af de hårdest ramte brancher i SMVdanmark – oplevelseserhvervet – viser, at næsten halvdelen af virksomhederne stadig venter på at få udbetalt kompensation for restriktionerne. I gennemsnit har de foreløbigt ventet 70 dage. Det er helt uacceptabelt, mener SMVdanmark.

Corona-restriktioner som fx forsamlingsforbuddet og rejserestriktioner har i gennemsnit skåret over 80 pct. af oplevelseserhvervenes omsætning bort. Alligevel oplever næsten halvdelen af disse hårdt ramte virksomheder, at de må vente i månedsvis på at få udbetalt deres kompensation.

I en stikprøve, som SMVdanmark har foretaget blandt sine medlemmer, der er leverandører til kultur- sport- og eventbranchen, svarer 47 pct., at de stadig venter på kompensation, og i gennemsnit har de foreløbigt ventet i 70 dage. Det er helt galt, mener Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

”Vi har at gøre med nogle af de hårdest ramte virksomheder i Danmark. De har mistet stort set hele deres indtægtsgrundlag, og er dybt afhængige af kompensationen, så de kan betale deres regninger og deres ansattes løn. Derfor er det helt uacceptabelt, at de skal vente så længe på pengene,” siger hun. Hun understreger, at der er tale om en stikprøve med svar fra 68 virksomheder, så det er ikke statistisk sikkert, at det er et problem i hele branchen, men hun fastholder, at det er et kæmpe problem for de mange virksomheder, der er ramt.

Flere af virksomhederne svarer, at de har sendt ansøgninger i august, som de fortsat venter udbetaling for.

”Vi har eksempler på virksomheder, der først venter to måneder, før de hører noget tilbage fra Erhvervsstyrelsen, og så pludselig bliver de bedt om ny og meget omfattende dokumentation, hvilket de får en uge til at fremskaffe, hvorefter de skal vente igen. Det er helt skævt og urimeligt. Det må aldrig blive langsom bureaukrati, der står i vejen for, at virksomhederne får de penge, de har krav på,” siger Mia Amalie Holstein.

Ventetiden betyder også, at virksomhederne ikke kan må søge de nye kompensationspakker, før de er blevet endeligt godkendte til de gamle.

57 pct. af de virksomheder, der fortsat venter på kompensation, svarer i undersøgelsen, at udbetalingen har høj eller meget høj betydning for mulighederne for at sikre virksomhedens overlevelse i 2021.

”Oplevelseserhvervet er stærkt nødlidende og har brug for den ilt, som kompensationen er. Selvom deres butik næsten er gået i stå, har de stadig regninger, der skal betales, ansatte de gerne vil holde på, og julegaver til børnene, der skal købes. Her må Erhvervsstyrelsen ikke være dem, som skubber dem ud i konkursen,” siger Mia Amalie Holstein.

Læs analysen her: https://smvdanmark.dk/analyser/temaanalyser/de-h%C3%A5rdest-ramte-virksomheder-venter-i-m%C3%A5nedsvis-p%C3%A5-kompensation

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.

Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse

SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye