DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Ny analyse: Et flertal af unge har digital selvtillid

Del

3 ud af 5 unge kender deres rettigheder online og forstår, hvordan der indsamles data om dem online, viser nye tal fra DUFs Demokratianalyse 2021. Vi skal have alle unge med, så vi ikke får et demokratisk B-hold, mener DUF – Dansk Ungdoms Fællesråds formand, Chris Borup Preuss.

Informationsfrihed. GDPR. Cookies. Har unge styr på deres rettigheder online?

Det mener et flertal af unge ifølge DUF – Dansk Ungdoms Fællesråds Demokratianalyse 2021. Her svarer 60% af unge i alderen 16 – 25 år, at de er helt eller delvist enige i, at de kender deres rettigheder online.

”Det er positivt, at et flertal af unge mener, at de kender deres rettigheder online. Det vidner om digital selvtillid. Men vi skal have alle unge med, så vi ikke får et demokratisk B-hold, som ikke er klædt ordentlig på til at færdes i den digitale verden. For det at kende sine rettigheder er en grundsten i vores demokrati,” siger Chris Borup Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Unge skal have lettere adgang til information om den digitale verden

Selvom et flertal af unge har digital selvtillid, viser undersøgelsen også, at mange unge ikke ved, hvor de skal søge mere information om deres rettigheder. Kun 1 ud af 3 unge ved, hvor de skal søge mere information, hvis de bliver i tvivl, når en hjemmeside beder om tilladelse til at indsamle personoplysninger.

”Det er afgørende, at vi forstår og kan tage aktive valg i den digitale verden. For teknologien har stigende indflydelse på vores hverdag, liv og demokrati. Vi skal sætte ind og styrke unges adgang til information om deres rettigheder og handlemuligheder, så vi ved, hvordan vi skal reagere, hvis vores rettigheder bliver overtrådt,” siger Chris Borup Preuss.

Nøgleresultater

-          3 ud af 5 unge er enige i, at de har kendskab til deres rettigheder online, og at de har en grundlæggende forståelse for, hvordan der indsamles data om dem på internettet.

-          Kun 1 ud af 3 ved, hvor de kan finde mere information, hvis de bliver i tvivl, når en hjemmeside spørger om adgang til at behandle deres personoplysninger. Det er til trods for, at over halvdelen af de unge svarer, at de forstår teksten, når en hjemmeside spørger om adgang til disse oplysninger.

-          Unge kvinder oplever i mindre grad end unge mænd at have kendskab til deres rettigheder online og en forståelse af, hvordan der indsamles data om dem på internettet: 1 ud af 5 af kvinder mellem 16 og 25 år er uenige i, at de har kendskab til deres rettigheder online. For unge mænd er andelen 1 ud af 10.

Om Demokratianalysen 2021

Siden 2011 har DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd gennemført en årlig Demokratianalyse, hvor en spørgeskemaundersøgelse gør status over danskernes – og særligt unges – holdninger og deltagelse i demokratiet.

DUFs Demokratianalyse 2021 er udarbejdet af Epinion for DUF. I år sætter analysen blandt andet fokus på det digitale demokrati og online rettigheder. Hele Demokratianalysen 2021 bliver offentliggjort i starten af oktober på duf.dk.

Undersøgelsens data er indsamlet fra d. 7. juni til d. 30. juni 2021 af Epinion via webpaneler og består af i alt 560 webinterviews med 16-25-årige og 1.113 interviews med danskere over 25 år. Stikprøven er repræsentativ for unge mellem 16 og 25 år, danskere over 25 år og den samlede gruppe på 16 år og derover.

 
 
 
 

Kontakter

Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Scherfigsvej 5
2100 København Ø

+45 3929 8888https://duf.dk/

DUF er en paraply- og interesseorganisation for 80 samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer med over 600.000 medlemmer. Spejdere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer er blandt medlemmerne.

 

 
 
 
 

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF følger anbefalinger for at forebygge og håndtere seksuelle grænseoverskridelser og krænkelser i de politiske ungdomsorganisationer9.6.2021 21:32:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse, som Sex & Samfund og Børns Vilkår har lavet for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, viser, at unge, der engagerer sig i ungdomspolitik, oplever et helt særligt fællesskab, som de fleste trives i. Der er dog udbredte problemer med grænseoverskridende og krænkende adfærd på tværs af ungdomsorganisationerne. Derfor opretter DUF blandt andet en ny lederuddannelse og whistleblowerordning for at forebygge og håndtere seksuelle grænseoverskridelser og krænkelser i de politiske ungdomsorganisationer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum