Ny analyse: Byggeriet mangler opgaver, men fyrer ikke medarbejderne - endnu

Ordrebøgerne bliver tyndere og tyndere ude hos landets murer- tømrer- og malermestre samt andre byggevirksomheder. Siden sidste år er en fjerdedel af arbejdet forsvundet, når det gælder det igangværende byggeri. Det er ikke en unormal situation, for aktiviteten i byggeriet går op og ned, men hvad der til gengæld er unormalt er, at fyringerne ikke følger med. Det er ellers det typiske billede, at nedgang i byggeriet følges af afskedigelser blandt håndværkerne. Men trods nedgangen i byggeaktiviteten er beskæftigelsen uændret.
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Virksomhedernes tilbageholdenhed med at uddele fyresedler bekymrer Lasse Lundqvist, økonom i SMVdanmark.
”Virksomhederne gambler i øjeblikket ved at fastholde deres medarbejdere trods et enormt fald i byggeaktiviteten. Der er nemlig store udgifter ved at fastholde medarbejderne, særligt når der er lange udsigter til fremgang i byggesektoren. Men de gør det, fordi det har været så vanskeligt at skaffe de dygtige håndværkere, de har på lønningslisten i dag, og håndværksmestrene frygter, at hvis de giver slip på medarbejderne, og vi hurtigere end ventet får et opsving i byggeriet, så skal de starte forfra med at rekruttere nye,” siger han.
Han forstår det store dilemma, som virksomhederne befinder sig i, men han advarer mod at holde fast i medarbejderne.
”I lyset af, at offentlige byggeprojekter udskydes, de kommunale anlægsbudgetter er gået på skrump, og forbrugerne har trukket håndbremsen på nye badeværelser og andet, bør man være ekstrem forsigtig i virksomhederne og være benhård på styring af omkostninger. Hvis det indebærer fyringer, er det trods alt bedre end, at virksomheden går konkurs og alle mister jobbet,” siger han.
Fyringer på vej
Lasse Lundqvist finder det paradoksalt, at vi ser denne situation på det danske arbejdsmarked, der ellers bryster sig af at være blandt de mest fleksible i verden med mange jobskifter hvert år.
”Lige på byggeriets område har den enorme mangel på faglært arbejdskraft og forventningen om, at manglen vil blive endnu større i fremtiden, ødelagt den fleksibilitet. Men byggebranchen er allerede hårdt plaget af konkurser og mange indikatorer tyder på, at det kun bliver værre i fremtiden, så fyringerne må være på vej,” siger han.
Lasse Lundqvist anbefaler, at kommunerne sætter ind for at nedbringe den lange ventetid på godkendelse af byggeansøgninger. På den måde kan kommunerne hjælpe til at holde aktiviteten i byggeriet oppe.
Læs hele analysen her.
Kontakter
Lasse LundqvistKonsulent
Tlf:+45 41 29 20 09lundqvist@SMVdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny analyse: Butikstyverier rammer især Københavns omegn – jyske kommuner klarer sig bedre20.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Efter at omfanget af butikstyverier og indbrud på virksomheder har været støt faldende de seneste 10 år, knækkede kurven opad sidste år med en stigning på 27 pct. for butikstyverier og 14 pct. for indbrud på virksomheder. Rødovre, Glostrup og Ishøj ligger i top på butikstyverier, Læsø, Favrskov og Lemvig ligger i bund. Stigningen bekymrer SMVdanmark, der efterspørger mere opmærksomhed fra politiet.
Ny analyse: Ventetiden på byggesager i kommunerne går amok8.3.2023 12:58:16 CET | Pressemeddelelse
Ventetiden på kommunernes behandling af byggeansøgninger fra private og virksomheder tog et ordentligt hop opad sidste år, viser nye tal. I 2022 steg den gennemsnitlige ventetid til nu 75 dage. Men nogle kommuner er op mod 50 gange så lang tid om det som andre. I Odder venter man 4 dage, mens det tager 201 dage i København. Det er skandaløst, at sagsbehandlingstiderne fortsætter med at stige, mener SMVdanmark. Hvis alle kommuner var lige så hurtige som de ti hurtigste kommuner, kunne der spares 2 millioner dages ventetid om året.
SMVdanmark om uddannelsesreform: Fremragende med forkortet kandidatdel2.3.2023 13:12:42 CET | Pressemeddelelse
Tanken om at forkorte en stor del af kandidatuddannelserne og gøre dem mere relevante for erhvervslivet er helt rigtig. Men Danmark mister 80.000 faglærte de kommende år, og derfor er det meget bekymrende, at regeringen ikke konkret løser den kæmpe udfordring i sit uddannelsesudspil. Udspillet tænker desværre ikke hele uddannelsessystemet sammen, mener SMVdanmark, og efterlyser bl.a. reform af SU’en.
Ny analyse: Danmark har mistet 20.000 selvstændige på 13 år22.2.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 2008 er andelen af danske beskæftigede, der driver egen virksomhed faldet med 16 pct., svarende til 20.000 selvstændige. Til gengæld er antallet af lønmodtagere steget med godt 186.000 i samme periode. Især mændene opgiver livet som selvstændig. Det er en bekymrende udvikling, mener SMVdanmark, der foreslår faste mål for afbureaukratisering og nemmere adgang til kapital.
Ny analyse: Antal arbejdstilladelser til ikke-EU-borgere slår rekord21.2.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sidste år blev der givet næsten lige så mange arbejdstilladelser til mennesker, der kom fra et land uden for EU, som der blev givet til EU-borgere. Det er et nybrud, for traditionelt har danske virksomheder tiltrukket markant flere EU-borgere end ikke-EU-borgere. Udviklingen er positiv og viser, at der er potentiale i at gøre det nemt og smidigt for folk fra fx USA, Indien og Storbritannien at komme til landet, mener SMVdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum