Ny aftale sikrer bæredygtigt byggeri
Et bredt flertal i Folketinget er netop blevet enige om en aftale, der sætter de langsigtede rammer for en ambitiøs omstilling i den danske bygge- og anlægssektor. Den nye nationale strategi vil i de kommende år bidrage væsentligt til at sikre et kvalitetsbevidst, økonomisk ansvarligt og mere bæredygtigt byggeri.
Parterne bag aftalen er enige om, at der allerede fra 2023 skal indføres CO2-krav til nybyggeri, der er større end 1.000 kvadratmeter, og at der fra 2025 skal stilles CO2-krav til nybyggeri generelt. Det er desuden aftalt, at parterne løbende skal overvåge udviklingen i takt med, at byggeriet får flere og flere erfaringer med at bygge bæredygtigt.
”Jeg er utrolig glad for denne aftale, fordi vi nu har skabt et ambitiøst grundlag for bæredygtigt byggeri i Danmark. Vi kommer med aftalen til at bringe byggeriet ind i en ny grøn tidsalder, hvor klimavenlige løsninger går hånd i hånd med sunde, gode og billige byggerier”, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
Han glæder sig over, at den nye aftale knæsætter en helhedsorienteret tænkning inden for byggeriet, hvor ny regulering kommer til at understøtte innovative løsninger i sektoren, godt håndværk, smidige processer og mindre ressourceforbrug. Det fremgår endvidere af aftalen, at erfaringsgrundlaget for bæredygtigt byggeri skal styrkes, hvilket på sigt skal bidrage yderligere til den grønne omstilling af den danske byggesektor.
Ordførerne bag aftalen udtaler:
Heidi Bank, boligordfører, Venstre:
”I Venstre er vi rigtig godt tilfredse med at få rykket byggeriet i en mere bæredygtig retning med denne aftale, der understøtter klimamål – og som fremmer innovation og nye muligheder for dansk byggeri. En byggesektor, vi skal være stolte af, der giver uddannelsesmuligheder for unge, arbejdspladser samt eksportindtægter til Danmark. Derfor er denne aftale et meget vigtigt skridt på vejen, så danske virksomheder ikke sakker agterud i forhold til bæredygtigt byggeri”.
Alex Ahrendtsen, boligordfører, Dansk Folkeparti:
”Jeg er glad for, at det er lykkedes os at lande en aftale, der kombinerer vores fælles ambitioner for bæredygtigt byggeri med stor økonomisk ansvarlighed. Det er en grøn aftale, som sikrer, at dansk nybyggeri vil være til gavn for både klima og samfundsøkonomi i de kommende mange år.”
Signe Munk, klimaordfører, SF:
”Bæredygtigt byggeri skal ikke være et valg, men et krav. Derfor er jeg så glad for, at vi med den her aftale sikrer, at der kommer klimakrav om, at der skal skæres ned på CO2-udledningen, når man skal bygge nyt. Og ikke nok med at den her aftale gavner klimaet, så styrker vi også grundlaget for danske virksomheders grønne byggevarer og genbrug af byggematerialer”.
Samira Nawa, boligordfører, Radikale Venstre:
”Alt for mange nye bygninger er i dag klimabelastende. Men der er masser af muligheder for at gøre dem grønne. Og branchen er heldigvis klar. Derfor er jeg glad for, at vi nu får sat krav til nybyggeri”.
Søren Egge Rasmussen, boligordfører, Enhedslisten:
”Næsten halvdelen af den samlede omsætning i byggeriet vedrører renoveringer. Derfor har Enhedslisten kæmpet for, at strategien for bæredygtigt byggeri også skal omfatte renoveringer af bygninger samt vedligeholdelse af offentlige bygninger. Det er lykkedes at få med i aftalen, og vi vil arbejde videre for at prioritere flere bæredygtige renoveringer og give kommunerne endnu bedre muligheder for at være med i den grønne omstilling”.
Egil Hulgaard, boligordfører, og Mona Juul, klimaordfører, Det Konservative Folkeparti:
”Vi er stærkt optagede af at nå klimamålet, og byggeriet kan, vil og skal bidrage. Vi har derfor arbejdet for en aftale med klare mål for mindre CO2-belastning for nybyggeri allerede fra 2023. En aftale, som byggeriet kan se sig selv i, og hvor vi balancerer omkostningerne ved omstillingen, så de nye krav modsvares af lempelser andre steder. En aftale, der gør byggeriet grønnere, men også en aftale som vi gerne havde set indeholde mere fokus på energieffektiviseringer.”
Torsten Gejl, politisk ordfører, Alternativet:
”Jeg er rigtig glad for, at vi er blevet enige om så omfattende en aftale for et mere bæredygtigt byggeri i Danmark. Det er ikke en klimaaftale, men en aftale der handler om andre vigtige emner, der længe har råbt på handling. Jeg er specielt glad for, at vi får krav om livscyklusvurdering og faste CO2-krav, der skal indfases skridt for skridt de næste otte år. Og så bliver det godt med mere fokus på træ i byggeriet, på grønne udbud af byggerier samt på også at undersøge billigere bæredygtige løsninger”.
Tanja Larsson, boligordfører, Socialdemokratiet:
”I Socialdemokratiet er vi glade for, at vi med et bredt flertal af Folketingets partier nu styrker den grønne omstilling af byggeriet med en ny aftale om en national strategi for bæredygtigt byg-geri. Med aftalen vil byggeriet blive mere klimavenligt, og samtidig understøtter vi vores målsætning om, at danskere med almindelige indkomster skal kunne bo i billige og mere bæredygtige boliger”.
Yderligere oplysninger:
Pressechef i Indenrigs- og Boligministeriet, Poul Aarøe Pedersen, 29329847 eller poa@trm.dk
Nøgleord
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.
Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.
JV Ventilation modtager digital pris10.3.2025 15:43:03 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsminister Caroline Stage har i dag uddelt prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2025 ved Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Prisen går til JV Ventilation fra Roskilde.
Danskerne vinker farvel til kobbernettet og får hurtigere internet3.3.2025 11:02:28 CET | Pressemeddelelse
Det gamle kobbernet bliver udfaset. Nu viser nye tal, at danskerne fortsætter med at skifte til nyere teknologier med højere hastigheder – og at danskerne bruger mere og mere data.
Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation26.2.2025 12:01:05 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum