Ny aftale sender 100 mio. kr. i ekstra klimabistand til Fonden for de mindst udviklede lande
Støtten lanceres under klimakonferencen COP26 i Glasgow og understøtter de ambitiøse danske udmeldinger om, at de udviklede lande må styrke bidragene til den internationale klimafinansiering, herunder ikke mindst til klimatilpasning. Danmark har således en målsætning om, at mindst 60% af den danske klimabistand fra 2023 skal gå til klimatilpasningsindsatser.
Fonden er udelukkende fokuseret på klimatilpasning i de mindst udviklede lande, hvoraf størstedelen er i Afrika, og har bl.a. foreslået at gøre naturbaserede løsninger til et særligt hovedtema for arbejdet i de kommende år.
Med vægt på klimatilpasning, naturbaserede løsninger og de mindst udviklede lande matcher støtten særligt godt den nye udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, og forventes også at blive hilst velkommen af ikke mindst de fattigste udviklingslande. Efter dialog med fonden står det klart, at den danske støtte hurtigt vil kunne bringes i spil, da der allerede ligger en betydelige pipeline med relevante projekter.
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen siger:
”Partierne skal have stor tak for samarbejdet – og for deres ambitiøse og konstruktive tilgang til udmøntningen af den danske klimabistand. Jeg er meget glad for, at vi er blevet enige om støtten til Fonden for de mindst udviklede lande, der både leverer på prioriteterne fra den nye udviklingspolitiske strategi, men også sender et klart signal til de fattigste udviklingslande om, at vi fra dansk side er klar over, at klimaforandringerne rammer dem hårdest. Og står klar med klimafinansiering. Det er ikke mindst vigtigt i forbindelse med og efter COP26.”
Rasmus Nordqvist (SF) siger:
“Jeg er glad for, at det lykkedes os at sikre reel additionel klimabistand igen i år. Vi ved, at de rige lande halter bagefter deres løfte om klimafinansiering, det er for dårligt, og vi må og skal skubbe på for helt anden handling nu. Samtidig ved vi, at det særligt er verdens fattigste lande, der mangler midler til klimatilpasning, derfor er dette prioriteret.”
Anne Sophie Callesen (RV) siger:
”For Radikale Venstre er det vigtigt, at Danmark igen tager ansvar og begynder at levere på sine forpligtelser, når det kommer til klimabistanden til udviklingslandene. Vi er ikke i mål endnu, men med de ekstra 100 mio. kroner tager vi endnu et skridt i den rigtige retning. Jeg er glad for, at alle midlerne går til indsatser, som øger modstandskraften overfor de klimaforandringer, som vi ikke kan forsvare at lade verdens mest sårbare betale prisen for.”
Christian Juhl (EL) siger:
”Det er især de rigeste lande, inkl. Danmark, der har skabt klimakrisen og de fattigste lande, der rammes hårdest. Det er derfor positivt, at vores første reelt nye og additionelle bevilling i 2021 på 100 mill. til klimabistand går til de mindst udviklede lande.
Vi har travlt, hvis klimakrisen skal vendes til en bæredygtig situation for hele kloden inden 2030. Jeg vil presse på for, at Danmark kommer op på en årlig bevilling til klimabistanden på 5 mia. kr. inden da, som jeg mener, at vi har lovet.”
Torsten Gejl (Å) siger:
”Klimakrisen og forandringerne i vejret rammer hårdt, og det går mest udover dem, der har færrest midler og mindst ansvar for krisen. Derfor er Alternativet også glade for at være med til at støtte initiativer, der kommer nogle af de svageste til gode.”
Daniel Toft Jakobsen (S) siger: ”Klimaforandringerne rammer desværre de fattigste lande hårdest. Som rigt land har vi et stort ansvar for at bidrage solidarisk med klimafinansiering, og samtidig har vi også en stor interesse i, at klimaforandringerne ikke skaber endnu mere ustabilitet og skrøbelighed rundt omkring i verden. Der er brug for et stærkt fokus på klimatilpasning og naturbaserede løsninger – ikke mindst i de fattigste og mindst udviklede lande. Det bidrager vi til her.”
Baggrund
Fonden for de mindst udviklede lande (LDCF) blev etableret i 2001 under den Globale Miljøfacilitet (GEF) for at understøtte LDC’ernes arbejdsprogram under Klimakonventionen. Danmark er fast medlem af LDCF’s bestyrelse. Fonden er en vigtig del af den overordnede klimafinansieringsarkitektur og fungerer som finansieringsmekanisme under Klimakonventionen. Fonden har gennemført projekter i samtlige af verdens mindst udviklede lande.
Siden 2018 har LDCF gennemført projekter for mere end USD 400 mio. og har bidraget til at øge modstandskraften over for klimaforandringer for mere end 18 mio. modtagere, heraf 9 mio. kvinder. Samtidig har der selvsagt været stærkt Afrika-fokus i støtten, da 33 af de 46 mindst udviklede lande er afrikanske. Tilsvarende er ca. 68% af støtten fra fonden gået til afrikanske lande ved seneste opgørelse i juni 2021.
Med det 100 mio. kr. i ekstra klimabistand forventes den samlede ”grønne udviklingsbistand” i 2021 at blive ca. 3 mia. kr.
For yderligere information/pressekontakt
Laura Sørensen Topp, ledende presserådgiver for udviklingsministeren lautop@um.dk; +45 61 97 92 41
Rasmus Nordqvist, Socialistisk Folkeparti +45 61 62 46 55
Anne Sophie Callesen, Radikale Venstre +45 61 62 41 20
Christian Juhl, Enhedslisten +45 61 62 50 98
Torsten Gejl, Alternativet +45 61 62 46 51
Daniel Toft Jakobsen, Socialdemokratiet +45 61 62 44 51
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum