Ny aftale om planloven skal fremme den grønne omstilling
Regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har aftalt at ændre planloven, så der skabes gode rammer for grønne omstilling, udvikling af levende byer med varieret boligudbud og udvikling af landdistrikter og kystområder.
Aftalen omhandler følgende hovedtemaer og kan ses her:
- Klima, grøn omstilling og natur
- Byudvikling mv.
- Nye udviklingsmuligheder ved kysterne og for turisme
- Forenkling, administrative lettelser og digitalisering
- Klagesystemet
- Ændring af regler i øvrigt
- Køge Bugt Strandpark – modernisering og klimasikring
Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister:
”Jeg er rigtig glad for, at vi med en ny aftale sikrer væsentligt bedre rammer for den grønne omstilling. For regeringen har det været afgørende at gøre det lettere at opsætte vindmøller og solceller. Samtidig skaber aftalen nye muligheder for udvikling af både by og land. I byerne sørger vi for, at studieboliger bliver for studerende, og i landdistrikterne kan vi se frem til bedre mobildækning. Samlet set skal den nye planlov være med til at skabe et grønnere Danmark i bedre balance.”
Partierne, der sammen med regeringen står bag aftalen, udtaler:
Heidi Bank, boligordfører, Venstre:
”For Venstre er det vigtigt, at vi med aftalen sikrer, at klima nu bliver skrevet ind i planloven. Det har været en selvfølgelighed for os, at det skulle ske. Vi glæder os desuden over, at vi er lykkedes med, at de første spadestik tages for at sikre, at flere danskere kan komme til at eje deres egen bolig. Det har desuden været vigtigt for os at gøre byerne til bedre steder at bo - med mere bynær natur og prioritering af ungdomsboliger. Endelig har vi ønsket at finde den rette balance mellem at beskytte miljø, natur og sikre udviklingsmuligheder samt arbejdspladser i vores landdistrikter og på øerne. Vi er kommet et stykke. I Venstre havde vi gerne set, at vi var kommet endnu længere med bl.a. vedvarende energi, bæredygtig turisme, flere sommerhuse og alternative ferieformer, men glæder os over, at aftalen nu er på plads med lidt mere lokal elastik efter 14 måneders forhandlinger.”
Gitte Willumsen, boligordfører, Det Konservative Folkeparti:
”I Det Konservative Folkeparti er vi glade for, at vi har landet en aftale oven på evalueringen af planloven fra den tidligere regering. Særligt betyder de muligheder, som kommunerne får i forhold til klimahensyn og den grønne omstilling, noget for os. I fremtidens lokalplaner bliver det også muligt at stille krav om bynatur og et grønnere udtryk, end vi kender det i dag. Vi har også haft fokus på erhvervslivets vilkår og deres behov for at få varer ind og ud af landet. Derfor bliver en række havne i fremtiden defineret som national interesse. Det handler om vores forsyningssikkerhed.”
Alex Ahrendtsen, boligordfører, Dansk Folkeparti:
”Dansk Folkeparti glæder sig over, at aftalen beskytter bevaringsværdige kulturmiljøer med national interesse, og at kommunerne fremover får mulighed for at forbyde bygninger til religiøse formål i et givent område. Vi glæder os også over, at vi bevarer kirkernes særlige indsigelsesret, samtidig med at vi giver bedre mulighed for den grønne omstilling. Endelig giver vi større frihedsgrader i landdistrikterne og på øerne og sørger for bedre mobildækning over hele landet. Alt i alt en god aftale for Danmark og danskerne.”
Kontakter
Cecilie Rex SelmerPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 17crs@im.dkVedhæftede filer
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.
Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.
JV Ventilation modtager digital pris10.3.2025 15:43:03 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsminister Caroline Stage har i dag uddelt prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2025 ved Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Prisen går til JV Ventilation fra Roskilde.
Danskerne vinker farvel til kobbernettet og får hurtigere internet3.3.2025 11:02:28 CET | Pressemeddelelse
Det gamle kobbernet bliver udfaset. Nu viser nye tal, at danskerne fortsætter med at skifte til nyere teknologier med højere hastigheder – og at danskerne bruger mere og mere data.
Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation26.2.2025 12:01:05 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum