Nu starter sæsonen for alvorlige brandskader: 'Vi oplever hvert år skader for millionbeløb'

Foråret har for alvor ramt Danmark, og for mange af os betyder det et længe ventet gensyn med haven, der skal gøres klar til de kommende sommermåneder.
Her er ukrudtsbrændere ikke kun blevet et yndet redskab blandt haveejere, der gerne vil slippe af med uønskede planter i havens hjørner og sprækker. De er også hvert år skyld i hundredvis af brandulykker med risiko for både personskader og omfattende skader på bygninger
Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen har ukrudtsbrændere alene været skyld i næsten 1500 udrykninger over en tre-årig periode, hvor knap en tredjedel af sagerne har handlet om ild i beboelsesbygninger.
Problemerne med ukrudtsbrændere kan også mærkes hos Gjensidige, der lige nu oplever en klar stigning i antallet af brandskader i forbindelse med havearbejdet. Og selvom en stor del af ulykkerne ender med relativt begrænsede skader, så er nogle desværre også så omfattende, at der sker skader for store millionbeløb.
"Vi ser desværre de her sager hvert år, og mange gange sker det, fordi man bruger ukrudtsbrænderen for tæt på hegn og bygninger. De tørre omgivelser medvirker til, at ilden hurtigt får fat og breder sig til andre bygninger som så risikerer at føre til voldsomme og omfattende skader," siger Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.
Han vurderer samtidig, at en stor del af ulykkerne med ukrudtsbrændere bunder i manglende opmærksomhed og viden om, hvordan man bruger dem korrekt.
"Ukrudtet skal kun svitses og ikke brændes væk, og samtidig skal man være bevidst om, at man arbejder med åben ild. Det betyder, at man skal være opmærksom på vind og tørkeforhold samt holde afstand til bygninger og plankeværk. Og mindst ligeså vigtigt: Sørg for at have hele din opmærksomhed på det, du er i gang med."
Gode råd ved brug af ukrudtsbrænder:
- Hold øje med tørkeindexet på dmi.dk.
- Hold kun ukrudtsbrænderen over ukrudtet i kort tid.
- Hold afstand til bygninger, plankeværk og tør bevoksning.
- Efterlad aldrig en tændt eller varm ukrudtsbrænder.
- Hav altid vand eller udstyr til brandslukning i nærheden.
- Sørg for, der ikke er efterladte gløder i forbindelse med arbejdet.
- Afmonter gasflasken efter brug.
(Kilder: Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen)
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulent
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Danskerne glemmer vigtig ting på ferien11.4.2025 07:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Påsken er lige rundt om hjørnet, og det betyder at rigtig mange danskere pakker bilen og kører udenlands på ferie. Hver fjerde dansker kender dog ikke til reglerne for det digitale kørekort i udlandet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige.
Flertal af danskerne glemmer vigtigt eltjek: Kan få alvorlige konsekvenser2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste danskere, der husker at teste deres fejlstrømsafbryder, selvom det kan forhindre brand og livsfarlige stød. En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Gjensidige og NRGi, viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de tester deres HPFI-relæ.
Tusindvis af danskeres ferie bliver påvirket af nye regler fra 2. april31.3.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på onsdag d. 2. april 2025 skal du have en forhåndsgodkendelse, også kaldet Electronic Travel Authorisation (ETA), hvis du skal rejse til Storbritannien eller Nordirland. En ny undersøgelse viser, at lige knap 70 procent af danskerne ikke kender til de nye regler.
Trods sundhedsfare og miljøbelastning: Så mange brændeovnsejere fyrer ulovligt op28.3.2025 07:37:00 CET | Pressemeddelelse
Der er mange materialer, det er forbudt at fyre op med i brændeovnen. Alligevel fyrer cirka hver femte brændeovnsejer op med ulovlige materialer, når hjemmet skal opvarmes. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
Når stormfloden raser: 245 boliger har været ramt mere end én gang26.3.2025 07:36:00 CET | Pressemeddelelse
Indenfor den seneste årrække har gentagne stormfloder ramt Danmark, og hver gang påvirker vandets hærgen boliger i klimaudsatte områder. Nye tal fra Naturskaderådet viser, at 245 boliger har været ramt af stormflod mere end én gang.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum