Nu skydes COP15 officielt i gang: Nye globale naturmål skal bremse tabet af verdens natur
Efter et års corona-forsinkelse kickstartes de politiske forhandlinger nu om, hvordan vi bremser tilbagegangen i biodiversitet på verdensplan.
Det sker til den officielle åbning af Biodiversitetskonventionens COP15 d. 11.-15. oktober, hvor miljøminister Lea Wermelin deltager i ministermøder d. 12-13. oktober på vegne af Danmark.
- Rapport efter rapport har slået fast, at vi befinder os i en global naturkrise, hvor op mod en million arter er i fare for helt at forsvinde, og mange af dem inden for de næste årtier. Derfor er mit mål for COP15 helt klart: Vi skal gå derfra med en ’Naturens Parisaftale’, hvor verdens lande går sammen om at beskytte den globale natur, siger miljøminister Lea Wermelin.
Mål om 30 procent beskyttede områder
FN’s seneste biodiversitetsrapport fra 2019 viser, at dyre- plante- og svampearter er i voldsom tilbagegang, og at udviklingen sker med en uset hastighed. På landjorden forsvinder der vigtige levesteder for mange arter, når naturområder inddrages til landbrug og plantager, og naturen er også truet af skovhugst, forurening og klimaforandringer. Samtidig er verdenshavene presset af blandt andet plastikforurening, bundslæbende fiskeri, råstofindvinding og havbrug.
Miljøministeren vil derfor under COP15 have særligt fokus på at øge niveaet af naturbeskyttelse, både til lands og til vands.
- Vi vil fra dansk side kæmpe for 30 procent beskyttede områder af det globale landareal og af verdenshavene. Ambitionsniveauet skal simpelthen op. Det er nu, vi skal vise, at når vi kan stå sammen om at bremse en pandemi, så kan vi også stå sammen om at bremse en global naturkrise, siger miljøminister Lea Wermelin.
Også på EU-niveau arbejder Danmark aktivt for et globalt mål om 30 procents beskyttelse på land og i havet og er en del af flere internationale koalitioner, som støtter dette mål. Det gælder f.eks. Nature-Based Solutions Coalition, Global Ocean Alliance, Blue Leaders, og High Ambition Coalition for Nature and People.
Ud over øget naturbeskyttelse forventes naturgenopretning, bæredygtig udvikling og implementering at blive nogle af de store temaer under COP15, der strækker sig frem til foråret 2022, hvor FN mødes til forhandlinger i Kunming i Kina.
Fakta om COP15:
- FN-konferencen med fokus på biodiversitet er nr. 15 i rækken (og ikke at forveksle med Klimakonventionens COP-26). Formålet er at vedtage nye globale naturmål frem mod 2030, da den seneste ramme (Aichi-målene) udløb i 2020.
- COP15 skulle have været afholdt i Kina i 2020, men blev udskudt pga. COVID-19-pandemien.
- Konferencen bliver afholdt i to dele. Første del finder sted d. 11-15. oktober i år med deltagelse af landenes ambassader i Kina, hvor blandt andet COP-formandskabet bliver overdraget fra Egypten til Kina. Derudover skal miljøministeren sammen med andre ministre deltage i et virtuelt højniveaumøde 12-13. oktober, som startskud for COP-15.
- Den 25. april til 8. maj 2022 mødes verdens lande igen til de afsluttende FN-forhandlinger i Kunming i Kina. Her skal de mere konkrete forhandlinger og vedtagelsen af de nye, globale mål finde sted.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen, Miljøministeriet, tlf.: 24 77 11 30, e-mail: miblb@mim.dk
Kontakter
Michel Bloch Buch-LarsenPresserådgiver
Tlf:24 77 11 30miblb@mim.dkPressekontakt til miljøministeren Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Marine naturnationalparker: 11,3 mio. kroner til genopretning af havnatur i Lillebælt og Øresund18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
For at styrke biodiversiteten i havet har miljøminister Magnus Heunicke sammen med alle Folketingets partier nu besluttet etablering og opskalering af fem stenrev ved Helnæs, Lyø, Køge Sønakke, Gl. Åbo og Østerstrand.
Efter Nordic Waste-sagen: Her er udvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne17.12.2024 16:48:12 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har nu udpeget medlemmerne af miljøskadeudvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne og komme med forslag til ændring af reglerne.
Milliontilskud til fremtidens miljøteknologi: Virksomheder får støtte til miljø-, natur- og klimatilpasningsprojekter17.12.2024 14:27:21 CET | Pressemeddelelse
38 projekter får i 2024 samlet 145 mio. kr. i tilskud fra Miljø- og Ligestillingsministeriets støtteprogram til fremtidens miljøteknologi inden for miljø, natur og klimatilpasning.
Grønnere biler, mikroplastik og farlig kemi fylder på miljøministerens program i Bruxelles17.12.2024 12:27:24 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke er i dag tirsdag til Rådsmøde i Bruxelles, hvor han skal tale miljøpolitik med sine ministerkolleger
Statens Kystpulje 2024: 6,3 mio. kroner til kystbeskyttelse i Hjørring Kommune13.12.2024 11:43:57 CET | Pressemeddelelse
Projektet ”Sandfodring på Hjørring Kommunes vestvendte kyst” får i år støtte fra statens Kystpulje.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum