Syddansk Universitet

Nu sker det: Verdens første Robotcenter for store konstruktioner på Odense Havn skydes i gang

Del
Selvom centret først står færdigt i 2025, så skyder det nye danske robotcenter Large Structure Production (LSP) sine aktiviteter i gang allerede i morgen, tirsdag d.17. maj. Det sker ved et kick-off-arrangement på Odense Havn med deltagelse af bl.a. professor ved SDU, Christian Schlette og adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.

Alle taler om den grønne omstilling, men robotterne gør noget ved det. Det er baggrunden for LSP, som er verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier i kombinerede laboratoriefaciliteter.

-        Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen, siger professor ved SDU, Christian Schlette.

LSP er finansieret af 88 millioner kroner fra EU´s REACT-midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang. Faktisk er de involverede partnere så ivrige, at selvom bygningen først står færdig i 2025, så har de planer om at leje sig ind i Odense Havns store haller.

-        Vores team på SDU er klar og parat til at indkøbe udstyr. Vi tæller allerede 10 personer fra SDU’s administration og fem fuldtidsansatte – heriblandt to ingeniører, som er ivrige efter at modtage udstyret og gøre det klar til drift, fortæller Christian Schlette

SDU annoncerer derudover i øjeblikket to stillinger for teknikere til at slutte sig til teamet på fuld tid, samt en forskerstilling for at begynde at udvikle den generelle robotstyringsarkitektur sammen med universitetets industrielle partnere.

-        Med udgangspunkt i vores tætte samarbejde med Odense Havn, Odense Robotics og de øvrige klynger bliver flere og flere virksomheder opmærksomme på potentialet i LSP-centret som en mulighed for at teste, eksperimentere, forske og udvikle nye robotkoncepter i deres produktion, siger Christian Schlette.

Kan robotter redde klimaet?
Fokus på bæredygtighed og klima betyder ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at vi frem mod 2030 skal fordoble antallet af vindmøller. Det skal gøre Danmark i stand til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990. Samtidig vurderer EU, at der skal investeres 6000 mia. kr. frem mod 2050 for at udbygge med 300 GW.

Dette kræver imidlertid en massiv investering i fabrikker og automatiske anlæg. Udvikling af nye produktionsteknologier - herunder robotløsninger - er derfor en forudsætning for at opfylde kravet om bæredygtighed. Hér kommer LSP ind i billedet, som en essentiel katalysator.

Vestas producerer allerede naceller til hele verden fra Odense Havn, ligesom Bladt Industries skal producere monopæle/substations til europæiske lande og USA.

Netop Bladt Industries er et strålende eksempel på den grønne transformation. Virksomheden lavede tidligere blandt andet fundamenter og platforme til olie- og gasindustrien, men fokuserer i dag udelukkende på havvind og den grønne omstilling gennem produktion af vindemøllefundamenter og transformerstationer.

-        Vi har hos Bladt Industries sagt farvel til olie og gas. I dag gør vi det, vi gør bedst, nemlig at gøre en forskel inden for vedvarende energi og offshore vindenergi, hvor Danmark har en unik position, siger adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.

Direktøren for den 57 år gamle industrivirksomhed i Aalborg fortæller videre, at hvis Danmark skal bevare den position, kræver det, at vi beholder kompetencer og viden herhjemme og samtidig får en national produktion op at stå.

-        Det handler kort sagt om at være foran og udvikle sig konstant. Og LSP er præcist sådan et initiativ, som holder os foran. Robotteknologi og automation er ganske enkelt altafgørende for den grønne omstilling, siger adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.

Direktøren for den 57 år gamle industrivirksomhed i Aalborg fortæller videre, at hvis Danmark skal bevare den position, kræver det, at vi beholder kompetencer og viden herhjemme og samtidig får en national produktion op at stå.

-        Det handler kort sagt om at være foran og udvikle sig konstant. Og LSP er præcist sådan et initiativ, som holder os foran. Robotteknologi og automation er ganske enkelt altafgørende for den grønne transformation, siger adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.

Udover flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling: Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering, innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi, samt forebyggelse af skader.

De tre typer af grønne effekter ved anvendelse af robotteknologi i stedet for konventionelle løsninger har én ting til fælles: Der er ikke kun tale om miljømæssige forbedringer, men også om økonomiske besparelser. Robotteknologi er altså ikke kun en vigtig faktor i den grønne omstilling, men øger også virksomhedernes konkurrenceevne.

Kontakter

Kontakt:
Christian Schlette, professor, SDU Robotics – 93507377

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Fakta
LSP er et af fire indsatser i det fynske erhvervsfyrtårn, som 65 partnere på tværs af forskning, uddannelse, virksomheder og de fynske kommuner står sammen om i konsortiet NextGen Robotics. Udover LSP arbejder NextGen Robotics sammen om etablering af Europas stærkeste dronehub i HCA Airport, etablering af knudepunkt for autonom kystnær skibsfart på Sydfyn, samt etableringen af Robotternes Hus.

I alt fik det fynske fyrtårne 108 millioner kroner som fordeles således. LSP får 87,6 millioner kroner, dronetestcentret i HCA Airport får 8,6 mio. Kroner, udvikling af automatiserede færger på Sydfyn modtager 7,9 millioner kroner, mens der er 1,6 millioner kroner til etablering af det såkaldte Robotternes Hus. De øvrige midler går til ledelse og administration af projekterne.

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye