Nu skal vi sortere tekstilaffald til gavn for miljø og klima
De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller isolering.
Nu kan vi alle være med til at gøre en forskel, så vores tekstilaffald kan blive genanvendt til nye produkter. Den 1. juli er nemlig skæringsdato for sortering af tekstilaffald ude i de danske hjem.
- Tekstiler er den fjerde mest miljø- og klimabelastende industri i EU - kun overgået af bøffer, boliger og biler. Det går ud over vores miljø og klima, og det kan vi gøre noget ved, når vi sorterer vores affald. Et bredt politisk flertal har sat en ambitiøs målsætning om at skære ned på affaldsmængderne, som også omfatter vores tekstilaffald, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Bliver til nyt tøj, isolering, tæpper og møbelfyld
Måske er der allerede en skraldespand eller plasticpose klar, hvor du bor, så du kan aflevere tekstilaffald, som kan få nyt liv. Tekstilaffaldet bliver kørt til sorteringsanlæg, hvor det blandt andet deles op i fibertyper og farver, og derefter kan tekstilfibrene omdannes til nye tekstiler som for eksempel tøj, isolering til huse, fyld til møbelhynder, bilsæder, klude eller tæpper.
- Det tøj og tekstil, vi sorterer derhjemme, kommer for eksempel videre til nogle af de sorteringsanlæg, der er rundt om i Danmark. Herefter ryger det videre til andre virksomheder, hvor tøjet bl.a. kan blive trevlet op til garn, som bruges til produktion af nyt tøj til verdensmarkedet. Industrien forudser, at der er et stort udviklingspotentiale i det her, og branchen er allerede i fuld gang, siger miljøminister Magnus Heunicke, som understreger, at tøj, der ikke er gået i stykker, fortsat skal afleveres til genbrug.
- De frivillige velgørende organisationer gør et stort og vigtigt arbejde med at sikre mere genbrug og dermed nedbringe affaldsmængderne. Derfor skal vi stadig huske at aflevere vores tøj og tekstiler, der kan genbruges, i genbrugscontaineren eller genbrugsbutikken, siger Magnus Heunicke.
Markedet er hastigt på vej
Danmark arbejder ad flere spor for at sikre en mere cirkulær økonomi. Det omfatter blandt andet sortering af affaldet derhjemme, som et bredt politisk flertal besluttede i 2020. Her blev det også besluttet, at Danmark skal gå forrest i EU mht. tekstilaffald, for at vise vejen og skubbe til den grønne udvikling. Fristen for indsamling af tekstilaffald fra EU er fastsat til 2025.
Markedet for genanvendelse af tekstiler i Danmark og EU er under udvikling. Men branchen er med hastige skridt på vej mod nye og bedre metoder til at genanvende tekstilerne.
Virksomheder og branche bakker op
Ude blandt landets virksomheder og i tekstilbranchen er der opbakning til den nye tekstilindsamling:
Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv:
- Affald skal sorteres, så kun det, der ikke kan genanvendes, ender i forbrændingen. Derfor er det positivt, at indsamling af tekstilaffald nu inkluderes som et led i regeringens grønne ambitioner. De klare rammer for sorteringen sikrer, at branchen kan indstille sig på dem og dermed understøtte den grønne omstilling. Det er vigtigt at huske, at indsamlingen ved husstanden udelukkende skal være tekstil, som er egentligt affald. Derfor ligger der også en stor opgave i at fortælle borgerne, at tøj og tekstil der forsat kan bruges, ikke skal smides i de nye tekstilaffaldscontainere, men i stedet fx gives til frivillige velgørende organisationer. Vi ser i Dansk Erhverv frem til at forsætte dialogen, så kommunikationen løbende kan tilpasses, siger Brian Mikkelsen.
Karin Klitgaard, underdirektør for miljøpolitik og cirkulær økonomi i Dansk Industri:
- Der sker en rivende udvikling lige nu, som sikrer en endnu større genanvendelse af tekstiler. Det er både teknologi til at sortere forskellige typer materiale og teknologi til oparbejdning af materialerne, så de fx bliver til en ny tråd. De virksomheder, som investerer i genanvendelse lige nu, har brug for at tekstilerne bliver samlet ind, så derfor falder initiativet på et tørt sted. Vi vil især opfordre kommuner så vel som virksomheder til at have en ensartet indsamling, så danskerne ikke kører forgæves med tøj og spilder både tid og ressourcer, siger Karin Klitgaard.
Thomas Klausen, adm. direktør i Dansk Mode & Textil:
- Dette sender et signal om ambitionerne for cirkularitet i Danmark, og på branchens vegne deler vi de ambitioner. Tekstilsorteringen er et vigtigt skridt i den cirkulære omstilling af mode- og tekstilbranchen, men den er kompleks, og det kræver samarbejde og investeringer, for vi har ikke alle løsningerne endnu. Men branchens virksomheder er engagerede i omstillingen og prøver mange cirkulære initiativer af. Derfor glæder vi os til at skulle udnytte den ressource, der ligger i de hullede t-shirts og udtjente sokker, danskerne nu skal sortere, siger Thomas Klausen.
Fakta – sådan sorterer du tøj og tekstiler:
I tekstilaffald sorteres det tøj og de tekstiler, som stadig er brugbart, for eksempel:
- Ødelagt, hullet, plettet tøj og tekstil.
- Udtjent undertøj, strømper, sportstøj, badetøj, klude, håndklæder, gardiner, tæpper, viskestykker.
- Stofrester.
- Tøjet og tekstilerne må ikke have pletter af maling, sprit, olie eller lignende, da disse materialer indeholder kemikalier, som ikke kan bruges til genanvendelse.
Noget tøj og tekstiler skal ikke sorteres som tekstilaffald, men smides ud med almindeligt restaffald, for eksempel:
- Vådt, fugtigt eller jordslået tøj eller tekstiler.
- Tøj og tekstiler med rester af maling, olie, sprit eller lignende.
- Lædertøj og regntøj, som er slidt eller ødelagt.
Dette skal fortsat afleveres til genbrug:
- Brugbart tøj, der ikke er ødelagt, skal fortsat afleveres til genbrug.
- For eksempel aflagte trøjer, bukser og tørklæder.
Fakta
- Miljøministeriet etablerede i 2021 et partnerskab for tekstilaffald, som udvikler løsninger til indsamling og genanvendelse af tekstilaffald. Partnerskabet bestod af en række kommuner, virksomheder og brancheforeninger inden for affaldssektoren.
- Miljøministeriet står bag et frivilligt sektorsamarbejde, som i dag består af over 60 danske virksomheder fra mode- og tekstilbranche. Samarbejdet forpligter virksomhederne til at nå cirkulære mål for 2030 om bl.a. mere brug af genanvendte fibre, mere cirkulært design og brug af cirkulære forretningsmodeller.
Yderligere oplysninger:
Pressekontakt til Miljøministeriet (kan ikke modtage SMS): Tlf: +45 2091 5901
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny lov skal bane vej for milliardinvesteringer til beskyttelse af oversvømmelsestruede byområder21.11.2024 14:39:45 CET | Pressemeddelelse
Grundejere over hele landet er truet af oversvømmelser fra højtstående grundvand. Derfor vil miljøminister Magnus Heunicke med et nyt lovforslag give spildevandsselskaber mulighed for at investere i fælles løsninger i de ramte områder.
Ny undersøgelse viser markant fald i MI-allergi21.11.2024 09:48:24 CET | Pressemeddelelse
Andelen af danskere, som udvikler allergi for konserveringsmidlet MI, er faldet markant, siden EU i 2015 indførte strammere regler for brugen af stoffet i kosmetiske produkter.
5,1 mio. kr. skal støtte nye fædre i udsatte positio-ner og mænd i krise19.11.2024 11:07:59 CET | Pressemeddelelse
I dag på Mændenes Internationale Dag kan ligestillingsminister Magnus Heunicke offentliggøre fem projekter, som får i alt 5,1 mio. kr., fra to puljer under handlingsplanen for mænd og drenges ligestilling.
Mere og bedre vild natur: Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur19.11.2024 08:11:57 CET | Pressemeddelelse
Med den politiske aftale om grøn trepart får naturen langt mere plads på havet og til lands. På 21 steder, fordelt rundt i Danmark, skal der være naturnationalparker med store sammenhængende naturområder, der oprettes en ny bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, og så sættes der flere midler af til Danmarks to første marine naturnationalparker.
Millioner til et tryggere natteliv15.11.2024 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og et stort flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, som afsætter et millionbeløb til initiativer, som skal understøtte et tryggere natteliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum