Nu skal museernes forretning styrkes
De seneste par år med Covid-lukninger, og senest også rentestigninger og høj inflation, har givet mange danske museer store økonomiske problemer. En ny håndbog skal nu hjælpe museerne med at professionalisere deres forretning, så de får en bedre økonomi. Den filantropiske forening Realdania har støttet projektet.
De danske museer er en central del af de kulturbærende institutioner i Danmark, men ikke mindst Covid-lukningerne har vist, at alt for mange af dem er økonomisk meget sårbare. Pludselige kriser kan betyde fyringer af nøglemedarbejdere eller stærke indskrænkninger i de enkelte museers mulighed for at udvikle udstillinger og events.
Fem danske museer gik derfor sammen om et projekt, der kunne bidrage til at styrke landets museers forretningsudvikling. Udfordringen er, at museerne i stigende grad står overfor øgede indtjeningskrav, når de skal omstille sig fra en forvaltningsøkonomi til en forretningsøkonomi.
- ”Vi skal tænke mere kommercielt, når vi udvikler nye udstillinger, så de kan tiltrække museumsgæster nok til, at udstillingerne bliver økonomisk bæredygtige. Men vi skal også professionalisere museernes drift, events, forretninger og caféområder, når målet er at sikre økonomisk overskud. Og det er vel at mærke overskud, som skal investeres i endnu bedre publikumstilbud. Kun sådan bliver landets museer i stand til at udvikle sig uden snærende bånd fra en trængt økonomi”, fortæller Søren Moesgaard Bjørnsen, projektleder for projektet og Analyseansvarlig på Nationalmuseet.
De fem museer er Nationalmuseet, Museum Sydøstdanmark, Nordjyske Museer, Statens Museum for Kunst og Statens Naturhistoriske Museum. Den filantropiske forening Realdania har givet økonomisk støtte til at kortlægge praksis inden for forretningsøkonomi på de deltagende museer, samt til at udvikle en række let tilgængelige værktøjer og anbefalinger til museerne.
Disse værktøjer og anbefalinger er nu blevet samlet i en lille håndbog, der kan bruges af hele museumssektoren til en professionalisering af forretningsøkonomien. Værktøjerne i håndbogen beskriver f.eks. dataindsamling, økonomiske målepunkter – såkaldte KPI’er – tidsstyring, udviklingsprocesser, produktionsbudgetter, markedsføring, brugerrejser og brugerrelationer.
”Det er begreber, der er velkendte i kommercielle virksomheder, men de er stadig er relativt ukendte i dele af museumsverdenen, drevet af ildsjæle og fageksperter, som mangler den nødvendige viden om, hvordan man driver en kommerciel forretning. Det skal håndbogen hjælpe med at rette op på. Statens Naturhistoriske Museum er selv i fuld gang med at professionalisere både arbejdsgange og kommercielle områder. Museet drives i dag som en forretning, der arbejder med langsigtede strategiske mål og brandingstrategier, hvor alle væsentlige tiltag bliver evalueret”, slutter Mads Schear Mikkelsen, medlem af projektets styregruppe og Vicemuseumschef på Statens Naturhistoriske museum.
Håndbogen med værktøjerne ligger frit tilgængelig på Organisationen Danske Museers hjemmeside: https://www.dkmuseer.dk/wp-content/uploads/2022/09/Saadan-goer-du-dit-museum-til-en-bedre-forretning_haandbog.pdf
Kontakter
Cecilie Weinholt-Ludvigsen
Kommunikationschef
Nationalmuseet
Telefon +45 41206017
.
Bent BøkmanPR- og pressemedarbejderStatens Naturhistoriske Museum
Tlf:53 83 30 41bent.boekman@snm.ku.dkBilleder




Vedhæftede filer
Information om Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

Øster Voldgade 5-7
1350 København K
35 32 22 22https://snm.ku.dk/
Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet er smukt beliggende i hjørnet af Botanisk Have nær Nørreport Station.
Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Parkmuseerne er blevet Danmarks grønne kulturcentrum31.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går rigtig godt for de seks museer i Parkmuseumssamarbejdet midt i København. Allerede i 2019 stod de for hver 10. museumsbillet solgt i Danmark. Siden da er besøgstallene steget, så museerne opnåede tæt på 1,4 millioner besøgende i 2022.
Mød forskerne og bliv klogere på verden23.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Onsdag den 25. januar gælder det om at være klar, når forårets program for Vin & Videnskab sættes til salg kl. 18. Hvert år er de fleste af de syv foredrag udsolgt i løbet af kort tid - for de mest populære, få timer.
Vær med til at kåre årets naturfoto13.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Verden største naturfotoudstilling – Wildlife Photographer of the Year – uddeler hvert år en publikumspris. De nominerede er offentliggjort, og du kan være med til at bestemme, hvem der skal løbe af med sejren. Du kan se alle udstillingens 100 fotografier fra hele verden på Statens Naturhistoriske Museum.
2023: Aber, fotos og sidste nyt fra naturvidenskaben12.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en ny udstilling om aberne, vores nærmeste slægtninge, lægger Statens Naturhistoriske Museum op til endnu et år med fokus på naturens skønhed og mangfoldighed. Men året kommer også til at handle om de store problemer, som menneskets fremfærd skaber for naturen. Og så er det snart tid til at sidde klar ved tasterne, når billetterne til forårets Vin & Videnskab slippes løs.
Nu kan du deltage i samtaler om klimaforandringer på tværs af lande og generationer11.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan opleves klimaforandringerne på Barbados, i Rwanda eller Indien? Få stillet din nysgerrighed og bliv klogere på forskellene og lighederne imellem os, når Statens Naturhistoriske Museum inviterer til klimasamtaler på tværs af kloden i samarbejde med Museum for the United Nations.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum