Teknologisk Institut

Nu skal den mindste mikroplast kunne fjernes fra spildevandet

Del

Teknologisk Institut går sammen med tre forsyningsselskaber og en teknologileverandør for at udvikle teknologi til fjernelse af de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi i renset spildevand.

Foto: Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut.

I et nyt projekt skal Teknologisk Institut sammen med tre forsyningsselskaber samt en teknologileverandør undersøge mulighederne for at reducere udledningen af de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi i renset spildevand.

- Der er meget begrænset viden om renseeffektiviteten for mikroplast mindre end ca. 20 µm (my-meter) i størrelse, og stort set ingen viden om mængder af mikrogummi i spildevand, hvor især gummipartikler fra dækslid forventes at dominere fra de fælleskloakerede spildevandsområder, siger seniorprojektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut.

Stort fokus
Både nationalt og internationalt er der kommet stort fokus på udledningen af mikroplast til vores vandmiljø. De seneste undersøgelser af mikroplast i spildevand indikerer, at renseanlæggene fjerner 90 - 99 % af den mikroplast, som kommer ind på renseanlæggene.

Miljøstyrelsen vurderer, at hovedkilderne til mikroplast i Danmark er bildæk, maling, sko, vejstriber og tøj. Noget af plastikken ender i vores rensningsanlæg, og derfra kan det blive ledt videre til vandmiljøet. 

På den måletekniske front er der ifølge Hanne Løkkegaard dog store udfordringer med de allermindste partikler af mikroplast og mikrogummi. I et nyt projekt vil der være fokus på disse partikler i udløbet fra renseanlæggene (under 20 µm og ned til 1-5 µm). Partiklerne i denne størrelse er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje.

Optimere filteranlæg
- Det er ambitionen at videreudvikle og optimere et filteranlæg til renseanlæggene, så de mindste partikler kan frasepareres effektivt, hvorved potentialerne for at fjerne mikroplast over filterenheden kan blive undersøgt i projektet. Det bygger på en viden, vi på Teknologisk Institut har udviklet i tidligere undersøgelser af mikroplastudledninger i renset spildevand fra rensningsanlæggene, siger Hanne Løkkegaard,

Projektet er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). og sker i samarbejde med TechRas Miljø A/S og tre forsyningsselskaber - nordsjællandske Novafos, Mariagerfjord Vand og Ringkøbing-Skjern Forsyning. Partnerne ønsker alle at opnå større viden om de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi i renset spildevand, som der på nuværende tidspunkt er meget lidt viden omkring.

I projektet skal TechRas Miljø, sammen med Teknologisk Institut, udvikle teknologien til rensning af spildevandet ved hjælp af en filterteknologi specielt egnet til at fjerne de helt små partikler. Forsøg med den nye teknologi skal gennemføres i tre forsyninger i Nordsjælland, ved Mariagerfjord og Ringkøbing-Skjern-området.

Nøgleord

Kontakter

Seniorprojektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut, mobil 7220 1866, mail hal@teknologisk.dk

Billeder

Foto: Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum