Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Nu rykker de klimavenlige kostråd ind i klasselokalet

Del

Der skal bogstaveligt talt andre boller på suppen, hvis fremtidens forbrugere skal spise sundt og klimavenligt. Derfor rykker De officielle Kostråd, der sidste år blev lanceret på ny med fokus på både sundhed og klima, nu ind i skoleklasserne.

Det sker med et nyt digitalt undervisningsunivers, der er målrettet madkundskabstimerne for 6.-klasses-eleverne.

Her vil eleverne bl.a. møde gode video-tips fra populære influencere og få mulighed for at tage et kørekort udi smagenes verden og de nye klimavenlige kostråd.

”Det er helt afgørende, at vores børn og unge får grundlagt de sunde og klimavenlige vaner så tidligt som muligt. Derfor er jeg virkelig begejstret for den her form for undervisning, hvor vi gør det sjovt og nemt for de unge at lære at lave sund og klimavenlig mad, som samtidig smager forrygende,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Der er et stort potentiale i at få børn og unge til at lave klimavenlig mad. Klimarådet vurderer, at man kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent ved at følge kostrådene.

”Det vil virkelig batte noget i klimaregnskabet, hvis vi kan få alle med på vognen fra start,” siger Rasmus Prehn.

Mens De officielle Kostråd har anbefalinger om råvarer og madvaner, der er godt for sundheden og klimaet, har det nye undervisningsmateriale også fokus på, at mad og måltider skal være en god oplevelse.

For mad skal ikke bare være nyttigt for sundhed og klima – det skal også smage godt og se indbydende ud.

”Vores mål er at skabe engagement og madglæde hos eleverne uden løftede pegefingre, og derfor skal eleverne bl.a. eksperimentere med tilberedningsteknikker og tilsmagning for at undersøge, hvordan man kan skabe stor velsmag, også med råvarer, eleverne måske ikke er så erfarne med,” siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Det nye undervisningsmateriale er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal. Materialet er frit tilgængeligt for alle og kan findes på Gyldendals digitale undervisningsplatform madkundskab.gyldendal.dk.

”Det er en vigtig samfundsopgave at støtte vores børn og unge i at leve et sundt liv og samtidig at tage aktiv del i en bæredygtig samfundsudvikling. Vi er derfor meget glade for at kunne samarbejde med Madkulturen og Fødevarestyrelsen om at udbrede de nye kostråd til børn og unge og på samme tid guide dem i retning af mere klimavenlige kostvaner,” siger forlagschef Mikael Pedersen, Gyldendal.

Undervisningsmaterialet er tilgængeligt fra i dag onsdag den 8. juni.

Fakta om det digitale undervisningsmateriale til grundskolen:

  • Undervisningsmaterialet har titlen ”Fra kostråd til madkultur” og indeholder et undervisningsforløb med teori, undervisningsfilm, opgaver, smagskørekort, læringsvideoer og video-tips fra populære influencere.
  • Undervisningsforløbet er målrettet grundskolens madkundskabsundervisning for 6.-klasserne.
  • Materialet tager udgangspunkt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
  • Undervisningsforløbet skal ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima.
  • Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal.
  • Undervisningsmaterialet er målrettet undervisere i madkundskab, som kan finde ”Fra kostråd til madkultur” på dette link: madkundskab.gyldendal.dk

Yderligere oplysninger:

Fødevareministeriets pressevagt: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS). Alle pressehenvendelser til ministeren og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan ske til pressevagten og presse@fvm.dk

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Nu vil Prehn hjælpe trængte familier med tonsvis af overskudsmad4.6.2022 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Stigende fødevarepriser i Danmark får fødevareminister Rasmus Prehn til at intensivere kampen mod madspild. Nu kommer han med en direkte appel til danskerne om at støtte det frivillige arbejde med at få overskudsmad fra supermarkederne ud til de mennesker i Danmark, der har mest brug for det. Samtidig nedsætter ministeren en task force, der bl.a. skal se på muligheden for at gøre det lettere at donere overskudsmad. Detailbranchen og madspildsforeninger bakker op.

Presseinvitation: Prehn lancerer ny visionsbog om fremtidens klimavenlige madlandskab2.6.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Fødevareministeren lancerer fredag d. 3. juni en ny visionsbog, der sætter retningen for en klimavenlig, sund, bæredygtig og samlende madkultur frem mod 2030. Prehn samler i bogen visioner fra 30 toneangivende ildsjæle fra madens univers. Det danske madlandskab skal være et sprudlende og klimavenligt pilotprojekt til inspiration for resten af verden, lyder det fra ministeren. Lanceringen foregår på Madens Folkemøde.

Prehn imødekommer fiskerne: 10 indrømmelser til monitoreringsprojektet25.5.2022 12:10:56 CEST | Pressemeddelelse

Fiskerierhvervet er under hårdt pres. Fiskeriminister Rasmus Prehn har af flere omgange været i dialog med fiskerne om monitoreringsprojektet for trawlfartøjerne i Kattegat. Flere fiskere har udtrykt bekymring og utilfredshed med projektet, og derfor har ministeren lyttet og besluttet at give en lang række indrømmelser til fiskerne. Projektet vil fortsat bidrage til at sikre en effektiv beskyttelse af fiskebestandene.

Hollandsk bomtrawler politianmeldt for grove overtrædelser: Krav om bøde og konfiskation på over en halv million kr.8.5.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Fiskeristyrelsen har netop politianmeldt en udenlandsk bomtrawler i en omfattende sag for grove overtrædelser af fiskerilovgivningen. Politianmeldelsen sker bl.a. efter, at fødevareminister Rasmus Prehn har skærpet indsatsen mod ulovligt fiskeri med bl.a. flyovervågning og en skærpet kontrol til søs. Sagen er nu overdraget til politiet med indstilling om bøde og konfiskation på samlet set 527.000 kr.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum