Nu rykker de klimavenlige kostråd ind i klasselokalet
Det sker med et nyt digitalt undervisningsunivers, der er målrettet madkundskabstimerne for 6.-klasses-eleverne.
Her vil eleverne bl.a. møde gode video-tips fra populære influencere og få mulighed for at tage et kørekort udi smagenes verden og de nye klimavenlige kostråd.
”Det er helt afgørende, at vores børn og unge får grundlagt de sunde og klimavenlige vaner så tidligt som muligt. Derfor er jeg virkelig begejstret for den her form for undervisning, hvor vi gør det sjovt og nemt for de unge at lære at lave sund og klimavenlig mad, som samtidig smager forrygende,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Der er et stort potentiale i at få børn og unge til at lave klimavenlig mad. Klimarådet vurderer, at man kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent ved at følge kostrådene.
”Det vil virkelig batte noget i klimaregnskabet, hvis vi kan få alle med på vognen fra start,” siger Rasmus Prehn.
Mens De officielle Kostråd har anbefalinger om råvarer og madvaner, der er godt for sundheden og klimaet, har det nye undervisningsmateriale også fokus på, at mad og måltider skal være en god oplevelse.
For mad skal ikke bare være nyttigt for sundhed og klima – det skal også smage godt og se indbydende ud.
”Vores mål er at skabe engagement og madglæde hos eleverne uden løftede pegefingre, og derfor skal eleverne bl.a. eksperimentere med tilberedningsteknikker og tilsmagning for at undersøge, hvordan man kan skabe stor velsmag, også med råvarer, eleverne måske ikke er så erfarne med,” siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Det nye undervisningsmateriale er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal. Materialet er frit tilgængeligt for alle og kan findes på Gyldendals digitale undervisningsplatform madkundskab.gyldendal.dk.
”Det er en vigtig samfundsopgave at støtte vores børn og unge i at leve et sundt liv og samtidig at tage aktiv del i en bæredygtig samfundsudvikling. Vi er derfor meget glade for at kunne samarbejde med Madkulturen og Fødevarestyrelsen om at udbrede de nye kostråd til børn og unge og på samme tid guide dem i retning af mere klimavenlige kostvaner,” siger forlagschef Mikael Pedersen, Gyldendal.
Undervisningsmaterialet er tilgængeligt fra i dag onsdag den 8. juni.
Fakta om det digitale undervisningsmateriale til grundskolen:
- Undervisningsmaterialet har titlen ”Fra kostråd til madkultur” og indeholder et undervisningsforløb med teori, undervisningsfilm, opgaver, smagskørekort, læringsvideoer og video-tips fra populære influencere.
- Undervisningsforløbet er målrettet grundskolens madkundskabsundervisning for 6.-klasserne.
- Materialet tager udgangspunkt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
- Undervisningsforløbet skal ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima.
- Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal.
- Undervisningsmaterialet er målrettet undervisere i madkundskab, som kan finde ”Fra kostråd til madkultur” på dette link: madkundskab.gyldendal.dk
Yderligere oplysninger:
Fødevareministeriets pressevagt: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS). Alle pressehenvendelser til ministeren og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan ske til pressevagten og presse@fvm.dk
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriSlotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad8.12.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod madspild.
Fødevareminister samler EU om fremtidens dyrevelfærd1.12.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det første land i mange år slår Danmark dørene op til en stor dyrevelfærdskonference i Bruxelles. På dagsordenen er visionerne for fremtidens dyrevelfærd frem mod 2050.
Dansk formandskab leverer EU-forenklingspakke på landbrug11.11.2025 09:09:16 CET | Pressemeddelelse
Det danske EU-formandskab har forhandlet en aftale på plads med Europa-Parlamentet om en forenklingspakke på landbrug. Aftalen indeholder en række tiltag, der kommer danske landmænd til gode.
Fødevareministeren ved COP30: Danmarks grønne trepart inspirerer globalt10.11.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) deltager i denne uge ved FN's internationale klimakonference COP30, hvor han repræsenterer Danmark og bl.a. deler erfaringer om den grønne trepart, som tiltrækker bred international opmærksomhed.
Fødevareminister åbner One Health konference med deltagelse af H.M. Dronningen5.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som en del af det danske EU-formandskab samler minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) centrale aktører inden for One Health for at sætte fokus på sammenhængen mellem menneskers, dyrs og miljøets sundhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum