Nu kan professionelle køkkener søge penge til økologi-omstilling
Den økologisk omstilling af professionelle køkkener er med til at højne økologiprocenten i de mange daglige måltider, der serveres i ude i landets professionelle køkkener. Til gavn for både biodiversitet, vandmiljø og dyrevelfærd.
Økologi-omstillingspuljen hos Fonden for økologisk landbrug, kan igen i år ansøges om midler. Puljen i 2022 er på cirka 19 mio. kr.
- Vi skal have flere med på øko-rejsen. Derfor opfordrer vi til, at de professionelle køkkener søger pujlemidlerne, fortæller Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Puljemidlerne gives til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og tilknyttede medarbejdere med fokus på viden om bæredygtig produktion af måltider, De officielle Kostråd, madspild og brug af sæsonvarer. Sidste år blev der uddelt mere end 14 mio. kr. til i alt 20 projekter.
Årets ansøgningsrunde er sidste mulighed for at søge om støtte til kompetenceudvikling i private køkkener.
- Vi håber at puljemidlerne til kompetenceudvikling af køkkenpersonale også kan få mange flere private hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder til at prioritere klima, økologi og bæredygtighed, siger Simon Rask.
Ansøgere kan være:
- Kommuner, regioner og statslige institutioner med henblik på omlægning af køkkenerne, som drives i eget regi
- Virksomheder, som driver offentlige eller private køkkener, med henblik på omlægning af køkkenerne
- Virksomheder med henblik på omlægning af egne private køkkener
- Konsulentvirksomheder, uddannelsesinstitutioner o.l. med henblik på ydelse af bistand til kompetenceudvikling af medarbejdere i enten offentlige eller private køkkener
Understøtter Det Økologiske Spisemærke
Puljen understøtter samtidig udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke. Fødevarestyrelsen har netop kørt en landsdækkende kampagne med fokus på de positive fordele, der er for spisesteder og professionelle køkkener, når økologi kommer i højsædet og spisestederne får Det Økologiske Spisemærke.
I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller.
Når de professionelle køkkener vælger at omstille til økologi, er det nemlig muligt for det enkelte køkken at ansøge om Det Økologiske Spisemærke, der er et troværdigt, statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi.
Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
Læs mere på Det Økologiske Spisemærkes hjemmeside
Ansøgningsfrist
Ansøgningsfristen til øko-omstillings projekter med start i 2023 er 26. september 2022.
Læs mere og ansøg her:
https://oekologifonden.dk/saadan-soeger-du/saerpuljer-2023/koekkenomstilling-2023
Ansøgning skal sendes til Fonden for økologisk landbrug via ovenstående link.
Det er Fonden for økologisk landbrug, der administrerer og udmønter puljemidlerne. Alle spørgsmål vedrørende ex. ansøgning, formalia mv. skal stiles til Fonden for økologisk landbrug.
Fakta:
- Et politisk flertal afsatte i 2021 puljemidler på i alt 54 millioner kroner til støtte til kompetenceudvikling af de private og offentlige køkkeners personale i klimavenlig økologiomstilling.
- Puljemidlerne støtter kompetenceudvikling af køkkenpersonale og tilknyttede medarbejdere i omstilling til økologi.
- Både offentlige og private professionelle køkkener kan ansøge.
Ansøgningsrunden for tilskud til gennemførelse af projekter i kalenderåret 2023 gennemføres med ansøgningsfrist 26. september 2022 kl. 12.
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
Fødevarestyrelsen bruger dyrs sundhed og trivsel som indikator for dyrevelfærd1.2.2024 09:08:34 CET | Pressemeddelelse
I den kommende tid vil Fødevarestyrelsen undersøge dyrs sundhed og trivsel og give landmanden en samlet bedømmelse for dyrevelfærd. Kontrollerne skal supplere de ordinære kontroller af bl.a. staldforhold, dyrlægetilsyn og dokumentation.
Mange grise får kuperet haler uden gyldig dokumentation9.1.2024 11:32:38 CET | Pressemeddelelse
Det er ulovligt at halekupere grise rutinemæssigt. Derfor må landmændene kun kupere grisenes haler, hvis de kan dokumentere, at det er nødvendigt. I en stikprøvekontrol fik hver tredje landmand sanktioner for at have overtrådt reglerne.
Har dine favoritforretninger styr på smileyen?18.12.2023 13:48:03 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har sendt nye smileymærker ud til knap 46.000 detailbutikker. Det forenklede smileymærke skal nu sidde synligt ved indgangsdøren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum