Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Nu kan ballet og opera komme på skoleskemaet i København

Del

En ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater vil tilbyde alle københavnske folkeskoler forløb med klassisk scenekunst som opera, ballet og musik

Nu kan endnu flere elever i de københavnske folkeskoler se frem til at lære ballettrin som arabesque, grand jeté og pirouette i skolen. Udkastet til en ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater vil nemlig sætte scenekunsten på skoleskemaet. Det betyder, at eleverne kan blive tilbudt kortere eller længere forløb med opera, ballet og klassisk musik, hvor kunstnere og lærere blandt andet hjælper børnene med at skabe deres egne forestillinger med alt fra kostumer og kulisser til sang, dans og skuespil.

”Kulturen og kunsten skal være tilgængelig for alle københavnere – også byens børn. Derfor er det vigtigt for mig, at vi sammen med Det Kongelige Teater nu sikrer, at alle københavnerbørn får muligheden for at prøve kræfter med scenekunsten – og endda sammen med nogle af de allerbedste”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Udover aftalen for skolebørn vil Det Kongelige Teater også afprøve muligheden for, at teatrets humørfyldte og involverende Pixi Forestillinger på sigt kommer Københavns dagtilbud til gode. På den måde bliver de mindre københavnerbørn også inviteret indenfor i Det Kongelige Teater til opera, ballet eller koncerter i børnehøjde.

”Det Kongelige Teater arbejder med en ambitiøs børnestrategi for de kommende år, blandt andet baseret på virkelig gode erfaringer med vores partnerskabsskoler i Københavns Kommune, og vi glæder os til for alvor at sætte turbo på arbejdet med at åbne kunstens verden for flere børn. Alle børn kan og skal ikke tvinges til at elske kunst – men mange flere skal have en mulighed for at opdage den”, siger Kasper Holten, teaterchef i Det Kongelige Teater.

Siden 2016 er i alt 19 skoler i København blevet tilbudt forløb med scenekunst gennem den nuværende samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater, men den aftale udløber ved udgangen af 2020. Den nye samarbejdsaftale vil udvide tilbuddet til at gælde alle Københavns folkeskoler og dermed tusindvis af københavnske børn og unge.

”At opleve de skrå brædder eller dansens verden er desværre ikke alle børn forundt. Derfor glæder jeg mig over, at vi udvider tilbuddet, så alle byens folkeskoler fremover kan få opera, ballet og klassisk musik på skoleskemaet. I Kultur- og Fritidsudvalget er vi også meget glade for, at tiltaget med åben scene, som vi har drøftet med Det Kongelige Teater, også ser ud til at kunne falde på plads. Det Kongelige Teater kan noget helt særligt”, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

Samarbejdsaftalen blev vedtaget på et møde i Økonomiudvalget i går 26. maj. Nu skal den i høring i Københavns Kommunes fagudvalg, inden Borgerrepræsentationen endeligt skal vedtage aftalen til efteråret. Samarbejdsaftalen ventes at træde i kraft 1. januar 2021 og løber herefter de næste fire år frem.

Fakta om samarbejdsaftalen

  • Det Kongelige Teater har siden operaen stod færdig i 2004 fået et tilskud fra Københavns Kommune. Aftalen bliver fornyet hver fjerde år. Med den nye samarbejdsaftale udgør tilskuddet 47,9 mio. kr. årligt i årene 2021-2024. Heraf er fem millioner kroner af tilskuddet øremærket samarbejdsaftalens fokusområder. 

  • I udkastet til aftalen for 2021-2024 er der tre fokusområder:
    • Børn og unge: Det Kongelige Teater iværksætter forløb, der tilbydes alle københavnske skoler med scenekunst som opera, ballet eller musik på skoleskemaet. Det kongelige Teater vil i aftaleperioden undersøge og afprøve modeller for tilbud om forestillinger og besøg til københavnske dagtilbud. Tilbuddene skal have fokus på at sætte børnenes fælles kompetencer og kreativitet i spil.
    • Åben scene: Det Kongelige Teater tilbyder scenekapacitet til uafhængige scenekunstnere, der ikke selv har en scene. Teatret stiller kapacitet på Lille Scene (og/eller Takkelloftet) til rådighed i 20 uger hver sæson. Udvælgelsen af projekter foretages af Statens Kunstfond. Samarbejdet vil betyde en markant synliggørelse af de udvalgte projekter og et varieret udbud til Skuespilhusets publikum af vidt forskellige sceniske udtryk.
    • Samarbejde: Det Kongelige Teater indgår forpligtende samarbejder med øvrige kunstneriske aktører i Københavns Kommune om fx operakoncerter om sommeren og øvrige samarbejder med det københavnske teatermiljø.

Kontakter

Overborgmester Frank Jensen (S) via pressekonsulent Nikolai Evereth, tlf. 40 44 74 46, mail p33u@kk.dk

Kultur og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) via pressekonsulent Anne Nyhus tlf. 9390 6640

Teaterchef i Det Kongelige Teater Kasper Holten via kommunikationschef Magnus Restofte, tlf. 33 69 69 80, mail mres@kglteater.dk

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum