Nu får De officielle Kostråd en ny form

Del

Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til De officielle Kostråd, som gør det nemmere at se, hvor meget f.eks. bælgfrugter skal fylde i forhold til kød, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.

Vi ved det godt. Vi skal spise mere grønt, mindre kød – og vi skal huske bælgfrugterne! Men hvor meget skal kød fylde i forhold til grøntsager? Og hvor meget fylder bælgfrugterne egentlig i en sund og klimavenlig kost?

Det kan være vanskeligt at vurdere, om man sammensætter sin mad på en sund og klimavenlig måde. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen Kostrådscirklen, som hjælper forbrugerne med at se, hvor meget de forskellige madvarer fylder i forhold til hinanden, når man vil spise efter De officielle Kostråd.

For eksempel viser cirklen, hvor meget grøntsager og frugt gerne skal fylde i forhold til kød, kornprodukter og bælgfrugter.

Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på f.eks. et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen:

-          Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost, siger hun.

Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter De officielle Kostråd. Klimarådet har vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 % om året ved at følge kostrådene.

At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, siger Anne Pøhl Enevoldsen:

-          Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost.

Kostrådscirklen kan printes på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://altomkost.dk/materialer/publikation/pub/vis/publication/kostraadscirklen-a3-plakat/

Læs mere om De officielle Kostråd her: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/

Fakta om Kostrådscirklen

  • DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet den faglige baggrund for kostrådscirklen.
  • Kostrådscirklen er en visuel illustration af ’De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima’.
  • Kostrådscirklen er udformet, så den kan bruges af raske personer mellem 6 og 65 år. For 2-5årige børn vil inddelingen være lidt anderledes. F.eks. vil mælk og andre mejeriprodukter fylde lidt mere.
  • Kostrådscirklen er inddelt i 6 fødevaregrupper; Grøntsager og frugt; Mad med fuldkorn og kartofler; Nødder, frø og planteolier; Bælgfrugter; Mejeriprodukter og æg; Fisk og kød.
  • Drikkevarer vises ved siden af Kostrådscirklen og er illustreret med vand og et lille glas mælk. I praksis kan det lille glas mælk ved siden af cirklen erstattes med fx yoghurt.
  • Det søde, salte og fede er ikke vist i Kostrådscirklen. På altomkost.dk kan du læse mere om, hvor meget der er plads til af disse fødevarer i en sund og planterig kost.

Nøgleord

Billeder

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum