DI - Dansk Industri

Nu er der hjælp på vej til dansk eksport

Del

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om en førstehjælpspakke til dansk eksport på 485 mio. kr. i 2020. Initiativerne er bydende nødvendige for genstart af dansk eksport i skyggen af coronakrisen, men der er samtidig brug for yderligere og langsigtede investeringer - og akut brug for yderligere fokus på erhvervsrejser, mener DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

For tre uger siden afleverede erhvervslivet 96 eksportanbefalinger til regeringen, der alle kan iværksættes i år og give dansk eksport et tiltrængt løft, mens coronakrisen stadig hærger. Nu er man politisk nået til enighed om en række initiativer fra erhvervslivets forslagskatalog, der omfatter øget international markedsføring af danske styrkepositioner, styrket e-handel og digital omstilling, fokus på life science-industrien, investering i grønne løsninger og bedre muligheder for eksportfinansiering.

- Der er akut brug for hjælp til dansk eksport, der er den absolut vigtigste drivkraft for Danmarks økonomiske udvikling. Coronakrisen hæmmer mange eksportvirksomheders muligheder for at sælge varer og tjenester på den globale markedsplads. Derfor er vi meget glade for, at danske eksportarbejdspladser får tiltrængt hjælp. Nu skal initiativerne bare hurtigst muligt ud og virke, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Han opfordrer samtidig politikerne til – hurtigst muligt – at følge op med yderligere initiativer, som kan understøtte erhvervsrejser.

- En af de helt store udfordringer for dansk eksport er de mange rejserestriktioner, der gør det svært for erhvervsrejsende. Virksomhederne kæmper med næb og kløer for at fastholde kunder og kapre nye ordrer, og de otte genstartsteams har alle peget på netop den udfordring. Derfor er der behov for, at politikerne sætter endnu mere fokus på og prioriterer ressourcer til at få eksempelvis fast track ordninger og testfaciliteter på plads, siger Lars Sandahl Sørensen.

Coronakrisen har haft meget store konsekvenser for dansk erhvervsliv. Alene i 2020 vurderer DI, at eksporten vil falde med op mod ca. 10 pct. Værdikæder er blevet ødelagt og markedslukninger har sat en stopper for mange eksporteventyr. Der er stor usikkerhed om den fremtidige udvikling i sundhedskrisen og den økonomiske krise, og den dystre prognose for dansk eksport vil sandsynligvis fortsætte i 2021 og 2022. Når dansk eksport falder så markant, så rammer det ikke bare virksomhederne, men hele Danmark og det grundlag, der sikrer vores fælles velfærd, vurderer DI-topchefen.

- Dansk eksport er den vigtigste drivkraft for vores vækst, velfærd og velstand, så vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at holde hånden under og udvikle danske eksportvirksomheder og de ca. 840.000 danske arbejdspladser, der er knyttet til eksporten. Derfor er den politiske aftale vigtig i forhold til krisestyring, men den giver også nye muligheder for dansk erhvervsliv og eksport, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Eksportpakken rummer flere nødvendige og vigtige initiativer. I takt med, hvordan den globale krise udvikler sig, skal vi være klar til at justere og sætte ind med yderligere målrettede tiltag, som også på længere sigt kan sikre vores eksport. Eksempelvis anbefaler erhvervslederne i de otte genstartsteams et permanent fradrag på forskning og udvikling på 130 pct. og en lang række investeringer i grøn omstilling. Tilsvarende mangler der flere initiativer for luftfarten, turisme- og oplevelsesøkonomien, som er blandt de virkeligt nødlidende erhverv, siger Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere kommentarer og information kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +452246 7822 eller e-mail: dirh@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Vi skal i gang med energiøerne nu22.1.2021 09:55:40 CETPressemeddelelse

Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud. Aktørerne på markedet finder selv ud af, om energiøerne skal placeres på kunstige øer eller platforme, mener Wind Denmark og Dansk Industri. Det er til gengæld vigtigt, at vi snarest kommer i gang med at etablere øerne.

DI: Ny iværksætterpolitik skal gøre Danmark til et paradis for iværksættere13.1.2021 08:21:14 CETPressemeddelelse

Selv mere end ti år efter finanskrisen er Danmark stadigvæk ikke kommet tilbage på samme niveau af nyetablerede virksomheder. Danmark har alvorligt brug for en ny ambitiøs iværksætterpolitik, som kan sikre, at vi får flere nye og levedygtige virksomheder. Det mener Dansk Industri, som opfordrer regeringen og Folketingets partier til at vedtage en politisk målsætning om at gøre Danmark til et paradis for iværksættere.

DI om nedlukning: Så snart verden åbner, bør coronapas og vacciner til eksportmedarbejdere på plads8.1.2021 17:07:22 CETPressemeddelelse

Den markante skærpelse af rejserestriktionerne, hvor verden går i rød, understreger massivt behovet for, at Danmark inden for kort tid som foreslået af DI er hurtigt klar med vacciner til erhvervsrejsende og et digitalt coronapas, så danske virksomheder er klar til at genvinde eksporten, så snart verden åbner igen. Det siger DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en kommentar til de nye rejsevejledninger. - Hele verden går i rød, og rejsemulighederne også for erhvervsrejsende bliver nu stærkt begrænsede. Det er en markant opstramning, og det kommer til at gøre ondt på mange brancher. Mange eksportvirksomheder er i forvejen hårdt trængte på ordrebøgerne efter 10 måneder med sparsom kontakt til deres kunder. Det er en faretruende situation - ikke bare for virksomhederne, men for hele Danmark, fordi vi som land er så afhængige af eksporten, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. - Vi vurderer, at myndighederne og regeringen gør det rigtige med en hård, men kortere nedlukning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum