Nu blomstrer ligblomsten – og stanken breder sig
Lørdag eftermiddag skete det endelig: Amorphophallus titanum, i daglig tale ligblomsten, sprang ud. Den imponerende blomsterstand har med en vækst på 10 cm. om dagen nået 161 cm i højden. Mens blomstringen er på sit højeste er stanken af lig udtalt – særligt om aftenen, når den skal tiltrække bestøvende insekter.
Gartnerne i Botanisk Have har puslet om planten, så hvor der i naturen kan gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, sker det nu hvert andet år i Palmehuset i Botanisk Have.
Amorphophallus titanum udsender en kraftige ådsellugt, når den blomstrer, så den kan lokke insekter til. Insekternes aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.
Men plantens enestående blomstring er kort, så allerede mandag kan det hele være overstået, og Amorphophallus titanum falder sammen og rådner i løbet af få dage. På trods af den korte blomstring hvert andet år, når rigtig mange gæster at opleve planten, som er blevet et levende ikon for Botanisk Have, siden den blomstrede for første gang i 2012.
Læs mere om Amorphophallus titanum her eller abonnér på museets nyhedsbrev og få seneste nyt om blomstringen.
Fakta
Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden.
Sumatras tropiske regnskove er et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her. Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.
Kontakter
Bent BøkmanPR- og pressemedarbejderStatens Naturhistoriske Museum
Tlf:53 83 30 41bent.boekman@snm.ku.dkBilleder
Information om Statens Naturhistoriske Museum
Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet er smukt beliggende i hjørnet af Botanisk Have nær Nørreport Station og består også af Zoologisk Museum på Østerbro.
Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum
Insekterne lider i byerne18.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fortæller den grumme historie om, hvordan insekterne fravælger vores byer. Men rapporten fortæller også, at der er en løsning: Du skal være doven i haven. Så hjælper du naturen bedst.
Sidste Science Event på Zoologisk Museum17.5.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 23. oktober i år lukker Zoologisk Museum som forberedelse til Statens Naturhistoriske Museums nybygning i Botanisk Have. Men inden da, kan hele familien opleve forskere fra museet og DTU Aqua fortælle om ’Livet under overfladen’.
Gymnasielever hjælper forskere med gennembrud16.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny forskningsmetode og gymnasieelever, der arbejder med originalt arkæologisk materiale, giver nu forskerne ny viden om livet i 1700-tallet.
Ligblomsten blomstrer - og lugter - igen10.5.2022 11:13:29 CEST | Pressemeddelelse
Amorphophallus titanum er på alle måder rekordernes blomst. Den har verdens største enkeltstående blomsterstand, som vokser op til 10 cm. om dagen. Og så har den fået sit folkelige navn - ligblomsten - efter den næsten brutale stank af lig, den udsender, når den blomstrer.
Mød din nærmeste uddøde slægtning - neandertalerne26.4.2022 08:27:49 CEST | Pressemeddelelse
Ny særudstilling om neandertalerne åbner på Statens Naturhistoriske Museum fredag d. 29. april.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum