Salling Group

Nu bliver alle bananer i føtex, Netto og Bilka økologiske

Del

Næste år vil Salling Group udelukkende sælge økologiske bananer i sine butikker og dermed ikke længere tilbyde konventionelle alternativer. Det sker som følge af Salling Groups udfasning af det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos, der bl.a. mistænkes for at skade udviklingen hos fostre og børn.

Det bliver enklere at vælge bananer i føtex, Netto, Bilka og Salling Super. I de første uger af det nye år bliver samtlige bananer i landets største detailkoncern, Salling Group, nemlig økologiske med det formål at undgå risiko for det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl.

Salling Group meldte allerede ud i august 2019, at koncernen ville forbyde brugen af pesticidet, der er under mistanke for bl.a. at kunne skade udviklingen hos fostre og børn. Siden har Salling Group arbejdet ihærdigt sammen med sine leverandører på at få stoppet brugen af det.

Men da det i Salling Groups kortlægning af brugen samt udfasningen ikke har været muligt at få nogen garanti for, at konventionelle bananer kan leveres uden rester af det omdiskuterede sprøjtemiddel, overgår Salling Group til 100 procent økologiske bananer i alle sine kæder i 2020.

– Når Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet konkluderer, at stoffet ikke kan sikkerhedsgodkendes og er under mistanke for at være sundhedsskadeligt, må vi naturligvis reagere. Da det kun er producenter af de økologiske bananer, der kan give garanti for, at de er fri for sprøjtemidlerne, har vi valgt denne løsning. De økologiske plantager har krav om sikkerhedsafstand til konventionel landbrug, og derfor kan man helt undgå stofferne i økologiske bananer, siger Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group.

Allerede nu er en stor del af alle solgte bananer i føtex, Netto, Bilka og Salling Super økologiske, og efterspørgslen har været markant stigende i de seneste år.

Ikke tilladt i Danmark

Det er ikke tilladt at benytte chlorpyrifos i Danmark, men stoffet er godkendt i visse dele af verden, og derfor kan der være risiko for rester af det i noget importeret frugt og grønt. Men hvor Salling Group kan få en garanti for, at alle øvrige produkter er fri for det, er det ikke muligt for de konventionelle bananer på nuværende tidspunkt.

– Den særlige udfordring med bananer er, at mange producenter sprøjter deres plantager fra luften i fly. Chlorpyrifos kan derfor ramme områder med konventionelle bananer, der ellers ikke skulle sprøjtes. Producenterne kan på nuværende tidspunkt ikke garantere os, at deres konventionelle bananer ikke kan indeholde rester af stoffet. Den forsikring kan vi derimod få med økologiske bananer, som vi derfor udelukkende vil tilbyde kunderne fra begyndelsen af det nye år, siger Group Vice President for Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group, Annette Juhler Kjær.

Chlorpyrifos har været anvendt som sprøjtemiddel i årtier, og betænkelighederne går især på de mennesker, der i dagligdagen håndterer og kommer i kontakt med stoffet, da de udsættes for den største risiko.

– Vi har også et særligt fokus på at sikre de mennesker, der til dagligt arbejder i plantagerne og udsættes for stofferne, hvad enten det er fra naboens plantage eller deres egen arbejdsplads. Derfor er det et vigtig skridt i en rigtig retning – både for vores kunder, leverandører og for os, uddyber Annette Juhler Kjær.

- - - - - - 

FAKTA: Chlorpyrifos

Salling Group har i august 2019 fastsat et forbud og en udfasning af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl.

Det gjorde Salling Group, da Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet – EFSA – offentliggjorde nye risikovurderinger af pesticiderne. Risikovurderingerne påpeger, at der er mistanke om, at de kan skade arveanlæggene og skade hjernens udvikling hos fostre.

Chlorpyrifos er ikke tilladt i Danmark, men er godkendt og bruges i visse dele af verden. Rester af stofferne kan findes i importeret frugt og grønt

Chlorpyrifos er et sprøjtemiddel, der blokerer signalerne i insekters nervesystem

Kilde: Fødevarestyrelsen
 

Kontakter

Billeder

Information om Salling Group

Salling Group
Salling Group
Rosbjergvej 33
8220 Brabrand

87 78 50 00https://sallinggroup.com/

Med kæder som føtex, Bilka, Netto, Salling og BR arbejder vi i Salling Group for at gøre hverdagen bedre gennem gode indkøbsoplevelser, muligheder for job i hele landet og lettere vej til en ansvarlig livsstil. Cirka 50.000 dedikerede kolleger i Tyskland, Polen og Danmark servicerer hver uge 11 millioner kunder.

Fordi vi er 100% ejet af Salling Fondene år, går en del af vores overskud tilbage til samfundet. Siden 2012 har Salling Fondene doneret mere end 1 mia. kroner til uddannelse, kultur, sport, socialt arbejde og andre gode formål.

Følg pressemeddelelser fra Salling Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Salling Group

Salling Roofgarden åbner med installationer af verdenskendt dansk kunstner11.5.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når Salling Roofgarden åbner til sommer, bliver det udover med et væld af træer, buske og planter højt oppe under åben himmel også med en hel serie af unikke kunstværker af en af Danmarks mest markante og anerkendte kunstnere. På toppen af Aarhus vil Jeppe Hein udfordre de sociale rum, vi opholder os i og opfordre til samvær og eftertanke. I første omgang med en serie unikke og skulpturelle bænke, og til efteråret følger kunstneren op med en større spejlinstallation, der bryder den blomstrende oase op, spejler gæsten i haven og trækker himlen ned i buskadset for på den måde at skubbe til vores forestilling om grønne, urbane områders rolle og muligheder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum