Nu betaler tobaksindustrien til landets kommuner for oprydning af cigaretskod
Flere millioner cigaretskod ender hvert år på fortove, græsplæner og strande i Danmark i stedet for i en skraldespand. Det går ud over vores miljø og natur.
Det er med det såkaldte udvidede oprydningsansvar vedtaget, at tobaksindustrien skal betale regningen for oprydningen af cigaretskod, som kommuner og andre aktører står for. I alt skal tobaksindustrien betale ca. 40 millioner kroner årligt.
Den første betaling skal dække udgifterne for det første halvår af 2023 og drejer sig om knap 20 millioner kroner. Pengene sendes til Miljøstyrelsen, hvorfra pengene fordeles ud i landet.
- Cigaretskod er noget af det affald, der bliver fundet allermest af i vores natur, og det skaber forurening med mikroplast og tungmetaller. Cigaretskod skal i skraldespanden i stedet for i vores miljø og natur. Jeg er glad for, at vi snart kan sende penge for oprydningen ud til dem, der hver dag står med det omfattende arbejde med at fjerne cigaretskoddene, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Et cigaretskod, der får lov til at ligge på jorden, nedbrydes i løbet af 10 år til mikroplast. Med andre ord forsvinder det aldrig. Samtidig afgiver cigaretskod tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin.
Vil helst helt af med cigaretfiltre
Udover at tobaksproducenter skal betale for oprydning af cigaretskod, skal industrien også betale for en informationskampagne om de negative konsekvenser ved at smide cigaretskod i naturen.
Miljøminister Magnus Heunicke så helst, at filtre helt blev forbudt.
- Det er min ambition, at de her plastikfiltre skal helt væk – så de slet ikke er en del af tobaksproduktet og dermed ikke gør skade på vores miljø og natur. Tobaksrygning er den væsentligste forebyggelige kilde til sygdom og død i Danmark, og filtrene på cigaretter kan være med til at skabe en falsk opfattelse af, at produktet er mindre sundhedsskadeligt. Også derfor udgør filtrene et problem, ligesom de i naturen i bund og grund må anses som engangsplast. Det er inden for de nuværende EU-regler ikke muligt at forbyde cigaretfiltre. Jeg opfordrer til, at tobaksindustrien arbejder mod at fjerne filtrene, så skod ikke havner i vores natur, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Bekendtgørelsen om oprydningsansvar for cigaretskod trådte i kraft i januar 2023, og den første betaling skal nu ske i juli 2023. Oprydningsansvaret for cigaretskod gennemføres i alle EU-lande.
Fakta – penge til oprydning af cigaretskod
- Den samlede regning, som tobaksproducenterne skal betale, er estimeret til 39,5 millioner kroner om året. Heraf går 31,7 mio. kr. til kommunerne, 0,9 mio. kr. til Naturstyrelsen og 2,1 mio. kr. til Vejdirektoratet samt omkostninger på 4,8 mio. kr. til oplysningskampagne samt administration af ordningen. Miljøstyrelsen har ansvaret for oplysningskampagnen, som forventes senere i 2023.
- Producenterne vil betale oprydningsgebyret til Miljøstyrelsen hvert kvartal, som efterfølgende fordeles ud til landets kommuner via bloktilskuddet.
Fakta - cigaretskod
- Cigaretskod er antalsmæssigt den største fraktion af henkastet affald i Danmark.
- Cigaretfiltre indeholder plastikmaterialet cellulose acetat. Over 5-10 år nedbrydes skod til mikroplast. Det vil sige, at de ikke forsvinder. Cigaretskod smidt i naturen kan også afgive tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin.
- Foreløbige analyser indikerer, at cigaretskod henkastet i naturen kan ende i alle former for marine miljøer og udgøre en miljørisiko for vandkvaliteten, ligesom cigaretskod kan afgive stoffer, som kan påvirke marine organismer.
Yderligere oplysninger
Pressekontakt til Miljøministeriet (kan ikke modtage SMS): Tlf: +45 2091 5901
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.
Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning10.4.2025 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.
Nyt fund kan lede til forbud mod ukrudtsmiddel7.4.2025 12:48:18 CEST | Pressemeddelelse
De nyeste resultater fra Miljøstyrelsens varslingssystem for pesticider viser udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over kravværdien for pesticider i grundvand. Det giver nu anledning til en vurdering af, om anvendelsen af ukrudtsmidlet skal forbydes eller begrænses.
Rent drikkevand: 206 millioner kroner til målrettet beskyttelse3.4.2025 13:01:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med aftalekredsen bag Grøn Fond i dag præsenteret en ny politisk aftale om fortsættelsen af Drikkevandsfonden i 2026 og 2027.
Presseinvitation til doorstep: Ny aftale om bedre beskyttelse af drikkevand3.4.2025 10:09:46 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke præsenterer i dag sammen med aftalepartierne bag Grøn Fond (S, V, M, SF, K, EL og RV) en ny aftale på 206 mio. kr. til beskyttelse af drikkevand. Doorstep finder sted i gården i Miljø- og Ligestillingsministeriet på Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K torsdag den 3. april klokken 12.00. Der er adgang for pressen fra klokken 11.30. Tilmelding til doorstep skal ske ved mail til presse@mim.dk. Ved spørgsmål kan presseafdelingen kontaktes på telefon: +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum