Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden uddeler startpakker for første gang – styrker danske universiteter i kampen om de bedste hjerner

Del

Fem talentfulde forskere flytter fra udlandet til Danmark for at fortsætte deres karrierer. Forskerne er udvalgt af de danske universiteter og har hver modtaget en startpakke-bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Bevillingerne har til formål at styrke de danske universiteters konkurrenceevne i rekrutteringen af unikke talenter. Forskerne vil være med til at udvikle og løfte dansk forskning på vigtige områder.

Novo Nordisk Fonden har uddelt 24,4 mio. kr. fordelt på fem bevillinger gennem sit nye Start Package-program.

I programmet kan danske forskningsinstitutioner søge om midler til at etablere en forskergruppe omkring en ny-rekrutteret forsker samt til bl.a. flytning og etablering af laboratorie.

”Med startpakkerne ønsker vi at øge danske forskningsinstitutioners konkurrenceevne i forhold til at tiltrække talenter og topforskere. Startpakker er et internationalt anerkendt instrument til at tiltrække de stærkeste forskere. Det er vigtigt, at danske forskningsinstitutioner også har dette redskab til rådighed i den internationale konkurrence om de bedste hjerner. Dette vil bringe nye forskningsområder til Danmark og fremme kvaliteten og internationaliseringen af eksisterende forskningsmiljøer i Danmark,” siger Lene Oddershede, Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden.

De fem startpakke-bevillinger er primært givet til rekruttering af yngre forskertalenter, der alle har opnået imponerende resultater ved nogle af verdens bedste universiteter i bl.a. USA og Schweiz. Forskerne bibringer værdifulde kompetencer, knowhow og netværk inden for deres respektive områder.

De fem bevillingsmodtagere:

  • Lektor Jichen Zhu modtager en bevilling på 3,2 mio. kr. og flytter fra Drexel University, USA, til IT-Universitetet i København.
  • Professor Vivek Shende modtager en bevilling på 6 mio. kr. og flytter fra University of California Berkeley, USA, til Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet.
  • Lektor Daniel Teichmann modtager en bevilling på 6 mio. kr. og flytter fra RWTH Aachen University, Tyskland, til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet.
  • Lektor Zsolt István modtager en bevilling på knap 3,2 mio. kr. og flytter fra Madrid Institute for Advanced Studies, Spanien, til IT-Universitetet i København.
  • Lektor Dmitriy Traytel modtager en bevilling på knap 6 mio. kr. og flytter fra ETH Zurich, Schweiz, til Datalogisk Institut, Københavns Universitet.

Udvikling af nye løsninger
Bevillingsmodtagerne forsker inden for vigtige områder, der har betydning for udvikling af nye løsninger til gavn for samfundet, f.eks. inden for biomedicin & sundhedsvidenskab eller inden for forskning med fokus på bæredygtighed samt naturvidenskabelig og teknisk videnskabelig forskning.

For eksempel har IT-Universitetet i København styrket deres kapacitet og internationale netværk inden for kunstig intelligens ved at rekruttere Jichen Zhu, der er ekspert i menneskeorienteret kunstig intelligens, dvs. teknologi baseret på interaktioner mellem mennesket og software. Gennem interdisciplinære samarbejder vil hun bl.a. udvikle sundhedsteknologiske løsninger såsom digitale spil og intelligente apps, der muliggør banebrydende personaliseret behandling af eksempelvis diabetespatienter.

Ligeledes har Syddansk Universitet med Daniel Teichmann rekrutteret en forsker med ekspertise i sensorudvikling og signalbehandling til at styrke universitets strategiske aktiviteter inden for sundhedstekniske innovationer til medicinsk og klinisk brug. Også her vil interdisciplinære tilgange være afgørende for udviklingen af instrumenter og sensorer, der fusioneret med fysiologisk information bl.a. vil kunne bruges til at monitorere patienter i hjemmet vha. bærbare apparater.

De fem forskeres bevillinger løber alle over fire år og er de første, der er uddelt igennem Start Package-programmet. Novo Nordisk Fonden har afsat i alt 140 mio. kr. til programmet. Fonden har åbent for ansøgninger året rundt, og bevillinger uddeles fire gange årligt. Fonden giver inden for 4-5 uger efter ansøgningsfristen institutionerne svar på, om deres ansøgning kan imødekommes. Læs mere her.

Nøgleord

Kontakter

Kamilla Nørregaard, Scientific Manager, tlf.: 4172 7946, KNR@novo.dk

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Nordic Innovation Fair: en ny speed dating-messe for nordiske forskere og internationale investorer og virksomheder22.2.2021 08:00:00 CETPressemeddelelse

Med start i 2021 vil Nordic Innovation Fair fremvise de seneste og mest lovende nordiske forskningsprojekter, som har kommercielt potentiale. Ambitionen er at gøre Nordic Innovation Fair til den foretrukne møde- og markedsplads på tværs af værdikæden for innovation og investering. Nordic Innovation Fair dækker hele naturvidenskabsområdet, herunder life science, bæredygtighed, kunstig intelligens og robotik. Målet er at fremme iværksætteri og innovation i verdensklasse.

Sangfugle og computermodeller skal skabe øget forståelse af, hvordan mennesker producerer stemme og udvikler tale18.2.2021 06:30:00 CETPressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden har uddelt i alt 120 mio. kr. til 15 interdisciplinære forskningssamarbejder, der skal løse komplekse videnskabelige udfordringer. Et at projekterne søger gennem neurologiske og biomekaniske studier af bl.a. sangfugle at forstå og udvikle modeller for stemmekontrol og udviklingen af tale. Målet er at skabe viden, der bl.a. kan bruges til at forbedre behandling af stemmeforstyrrelser og tilknyttede sygdomme.

Mads Krogsgaard Thomsen bliver ny direktør i Novo Nordisk Fonden3.2.2021 07:45:03 CETPressemeddelelse

Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør for Forskning og Udvikling i Novo Nordisk A/S, tiltræder som administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden den 1. marts 2021. Han afløser Birgitte Nauntofte, der har været administrerende direktør siden 2009. ”Mads er et af de dygtigste og mest engagerede mennesker, jeg kender, og jeg er meget glad for, at han vil påtage sig den vigtige opgave at stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens virke i fremtiden,” siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden. Novo Nordisk Fonden har med assistance fra et internationalt headhunter-firma brugt mere end et halvt år og en screening af over 100 egnede kandidater, før bestyrelsen besluttede sig for at tilbyde jobbet til Mads Krogsgaard Thomsen. ”Jeg har fulgt Novo Nordisk Fondens fantastiske udvikling på tæt hold i mange år, og det er med en blanding af ydmyghed og entusiasme, at jeg overtager ansvaret efter Birgitte,” siger Mads Krogsgaard Thomsen. ”Novo Nordisk Fonden er i dag blandt verdens t

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum