Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden uddeler 413 mio. kr. til 44 forskningsledere på forskellige karrieretrin

Del

Novo Nordisk Fondens nye forskningslederprogram giver forskere mulighed for at udføre ambitiøse projekter, afdække komplicerede problemstillinger og udvikle nye teknikker og metoder. Programmet har samtidig til formål at understøtte den fortsatte udvikling af topforskere.

Novo Nordisk Fonden har uddelt 44 bevillinger af hver op til 10 mio. kr. til fremragende forskningsledere på forskellige karrieretrin ved universiteter, hospitaler og andre forskningsinstitutioner i hele Danmark og resten af Norden.

Med bevillingerne, der løber over 5 år, vil forskerne udføre ambitiøse projekter inden for bl.a. lægevidenskab og bioteknologi, der vil skabe ny viden om f.eks. sundhed, sygdomme og miljøvenlige produktionsmetoder.

Et af projekterne vil således undersøge, hvordan vira udvikler resistens over for antivirale lægemidler og på den måde bidrage til bekæmpelse af fremtidige infektioner. Et andet projekt har fokus på, hvordan det fedt, vi spiser, påvirker opbygningen af celler og væv i kroppen, mens et tredje har til formål at skabe viden om, hvordan planteenzymer producerer plantens mange komplekse stoffer. Den viden kan føre til udvikling af nye teknologier til produktion af lægemidler og vacciner.

”Med disse 5-årige bevillinger ønsker vi at sikre excellente forskere en stabil grundfinansiering af deres forskning over en længere periode. Dette giver dem mulighed for at forfølge risikofyldte, innovative forskningsideer, turde tænke nyt og afsøge nye veje og tilgange til vigtige problemstillinger. Det er ofte her, at potentialet for at gøre væsentlige nye opdagelser findes,” siger Birgitte Nauntofte, CEO i Novo Nordisk Fonden.

”Samtidig ønsker vi med programmet at understøtte den fortsatte udvikling af disse forskere. I programmet støtter vi både de yngre talenter og de etablerede professorer på højt internationalt niveau. Endvidere støtter vi dygtige forskningsledere midtvejs i karrieren. Vores ambition er, at de bevilgede projekter vil kunne frembringe ny viden til gavn for sundhed og bæredygtighed,” siger Birgitte Nauntofte.

I alt har Novo Nordisk Fonden uddelt 413 mio. kr. fordelt på de 44 bevillinger. Bevillingerne er uddelt som en del af Novo Nordisk Fondens forskningsleder-program, som fonden har afsat i alt 2,4 mia. kr. til over fem år. Fuldt udrullet vil programmet støtte op mod 240 forskningsledere på forskellige karrieretrin.

Forskningslederprogrammet omfatter fire videnskabelige fokusområder. Inden for hvert fokusområder uddeles årligt op til 12 femårige bevillinger af hver op til 10 mio. kr. 2019-bevillingerne fordeler sig således:

  • Endokrinologi og metabolismeforskning: 12 bevillinger 
  • Bioteknologi-baseret syntese og produktionsforskning: 10 bevillinger 
  • Klinisk og translationel lægevidenskabelig forskning: 10 bevillinger 
  • Biovidenskab og basal biomedicinsk forskning: 12 bevillinger 

Læs mere om hver enkelt bevillingsmodtager på www.researchleaderprogramme.com

”Vi har fået rigtig mange kvalificerede ansøgninger og ser frem til at følge projekternes udvikling over de kommende år. Samtidig håber vi og vil gerne opfordre til, at flere kvinder ansøger om bevillinger i programmet i fremtiden,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Biomed i Novo Nordisk Fonden, der er ansvarlig for udmøntningen af programmet. 

Målrettet forskere på forskellige karrieretrin

Research Leader Programme består af tre typer af bevillinger, der er målrettet specifikke stadier eller typiske karrieretrin for en forskningsleder:

  • Emerging Investigator. Målrettet unge lovende forskningsledere, der skal til eller er i gang med at etablere deres forskningsgruppe og egen forskningsprofil.
  • Ascending Investigator. Målrettet dygtige forskningsledere på lektor-niveau til at styrke deres forskningsgruppe og profil.
  • Distinguished Investigator. Målrettet de excellente professorer på højt internationalt niveau.

Der uddeles årligt op til 16 bevillinger inden for hver karrieretrin – op til fire bevillinger inden for hvert af programmets fire videnskabelige fokusområder.

Nøgleord

Kontakter

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Billeder

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end 20 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden støtter biografi om Marie og August Krogh6.5.2020 09:44:48 CESTPressemeddelelse

I 2022 er det 100 år siden August og Marie Krogh kom hjem fra Amerika med rettighederne til at producere insulin til de skandinaviske lande. Det reddede livet for mange diabetikere. Det blev samtidig starten på en ny afgørende industri i Danmark og et løft til dansk forskning i en grad, ingen havde kunnet forestille sig dengang. En ny biografi af forfatteren Hanne Sindbæk skal kaste nyt lys over menneskene Marie og August.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum