Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden uddeler 348 mio. til forskning, der skal udvikle nye løsninger på globale samfundsudfordringer

Del

Seks forskere modtager bevillinger til forskning, der over de næste seks år skal gøre os klogere på biodiversitet, kvanteteknologi til udvikling af nye løsninger inden for life-science og hvordan rester af biomasse kan bruges i den grønne omstilling.

Novo Nordisk Fonden uddeler 348 mio. kr. til seks nytænkende forskningsprojekter, der skal udvikle løsninger på en række globale udfordringer inden for sundhed og teknologi. Det sker gennem Novo Nordisk Foundation Challenge Programme.

Ud af de 348 mio. kr. går godt halvdelen, 179 mio. kr., til forskning i biodiversitet. Beløbet er fordelt på tre projekter og er det største samlede beløb, der hidtil er givet til dansk forskning i biodiversitet.

De tre projekter fokuserer alle på sammenhængen mellem biodiversitet og udnyttelsen af dyrket jord, herunder hvordan skovrejsning kan bruges som instrument i kampen mod klimaforandringer gennem binding af CO2 i træmassen, men også som levested for arter, der kan være med til at styrke biodiversiteten.

To andre bevillinger på i alt 108,6 mio. kr. er givet inden for udvikling af kvanteteknologi, hvor bevillingsmodtagerne vil finde ny viden om komplekse biologiske processer og biomolekyler, der kan benyttes til bl.a. udvikling af nye lægemidler og energieffektive materialer.

Endelig er der uddelt en bevilling på 59,9 mio. kr. til et projekt, der vil finde ny viden om svampes nedbrydning af biomasse, som er et af de redskaber, vi kan bruge for at udnytte affald og biomasserester i den grønne omstilling.

”Med de seks bevillinger ønsker vi at sætte turbo på tre forskningsområder, der er yderst lovende. Bevillingerne giver mulighed for, at nogle af Danmarks dygtigste forskere kan arbejde sammen om at udvikle nye og innovative løsninger på nogle af de store samfundsudfordringer, vi står overfor, hvad enten det er inden for life-science eller den grønne omstilling. Vi glæder os meget til at følge alle projekterne,” siger Birgitte Nauntofte, direktør, Novo Nordisk Fonden.

Modtagere af Challenge Programme-bevillinger 2020:

Professor Trine Bilde, Institut for Biologi, Aarhus Universitet:
“The missing link: unravelling the role of genetic variation of beneficial arthropods in agro-ecosystems” (59,1 mio. kr.)

Professor Signe Normand, Institut for Biologi, Aarhus Universitet:
“SustainScapes – Sustainable solutions for maintenance of biodiversity and production across landscapes” (60 mio. kr.)

Professor Per Gundersen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet:
“Silva Nova – Restoring soil biology and soil functions to gain multiple benefits in new forests” (60 mio. kr.)

Professor Peter Lodahl, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet:
“Solid-state quantum simulators for biochemistry (Solid-Q)” (60 mio. kr.)

Professor Matthias Christandl, Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet:
“Quantum for life” (48,6 mio. kr.)

Professor Katja S. Johansen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet:
“Oxygen Constraints on Microbial Secretomes during Plant Cell Wall Turnover (OxyMiST)” (59,9 mio. kr.)

Om Novo Nordisk Foundation Challenge Programme

Novo Nordisk Foundation Challenge Programme blev etableret i 2014, og siden har fonden årligt uddelt et trecifret millionbeløb til ambitiøse forskningsprojekter med fokus på globale udfordringer inden for skiftende temaer. Fonden har netop åbnet for ansøgninger til Challenge Programme 2021 med fokus på, hvordan tværgående forskning skal løse morgendagens udfordringer inden for sygdom og fødevarer.

Nøgleord

Kontakter

Sabina Askholm Larsen, Communications Partner, tlf.: 2367 3226, sla@novo.dk

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Ny forskning vil undersøge sammenhæng mellem gravides vægt og overvægt hos børn13.1.2021 08:00:00 CETPressemeddelelse

Hvorfor rammer overvægt nogle og ikke andre? Det kan der være flere årsager til, men nu skal det undersøges nærmere, om overvægt hos gravide videreføres til barnet. Novo Nordisk Fonden vil igangsætte en række forskningsprojekter for op til i alt 60 mio. kr. for at undersøge dette spørgsmål grundigere. Hvis forskningen viser, at der er en sammenhæng, vil den viden kunne bruges til at forebygge overvægt hos børn fremover. ”Vi vil gerne blive klogere på, om svær overvægt hos moren overføres til barnet, uden at der er tale om en arvelig (genetisk) betinget overførsel. Der er nemlig en række indikationer af, at tilbøjeligheden til at blive overvægtig kan overføres fra mor til barn gennem en hormonel påvirkning gennem moderkagen. Hvis det er tilfældet, vil det give mening at sætte ind meget tidligt – muligvis allerede inden kvinden bliver gravid – for at mindske overvægten,” siger Arne Astrup, der er programdirektør for udviklingen af Center for Sund Vægt i Novo Nordisk Fonden. ”Det er vigti

Ny masteruddannelse vil give den danske life science-sektor ”missing link”-kompetencer2.12.2020 14:12:03 CETPressemeddelelse

CBS-BIO er en ny, revideret MSc-uddannelse inden for bioentreprenørskab, som går i partnerskab med industriaktører med det formål at støtte den fortsatte vækst inden for life science-sektoren i Danmark ved at uddanne og træne danske og internationale talenter. Det særlige ved kandidaterne vil være, at de kommer til at bygge bro imellem videnskab og erhvervsliv ved at have et ben i hver lejr. Novo Nordisk Fonden har bevilget 6,5 mio. kr. til at støtte uddannelsen for årene 2021 til 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum